МВР може да получава като дарения пари, ценни книжа, труд и услуги

МВР може да получава като дарения пари, ценни книжа, труд и услуги

© Анелия НиколоваСтатията и заглавието са коригирани в 17:45 ч.


Министерството на вътрешните работи (МВР) може да приема дарения от общини, държавни структури и предприятия, международен орган или организация, чуждестранен държавен орган, Европейският съюз, орган или институция на Европейския съюз.


Това е записано в закона за МВР с поправка от февруари 2015 година по времето на министър Веселин Вучков. Във вътрешните правила на ведомството e  уточнено, че полицията може да получава вещи, пари, недвижими имоти, труд и услуги, ценни книжа и ползване на обекти на интелектуална собственост.
Даренията бяха забранени със заповед на бившия министър Цветлин Йовчев през 2013 година. По-рано днес в. "Труд" съобщи,че министър Румяна Бъчварова е отменила тази заповед с нова от август 2015 година. В документа, подписан от заместника на Бъчварова - Филип Гунев,  е записано още, че контролът по изпълнението й се възлага на другия заместник-министър -  Цвятко Георгиев, както и се утвърждават вътрешните правила. В. "Труд" прави извод, че така напрактика се разрешават сключването на договори за дарения в оглавяваното от Бъчварова ведомство.


На сайта на МВР има качен документ, който описва безвъзмездно получените от министерството консумативи от февруари до септември 2015 г. Според документа те възлизат на малко над 2.5 млн. лв. По-голямата част от тях са по международни договори.


Вътрешното министерство е получавало основно горива под формата на дарения, както и други консумативи като авточасти, учебни материали и технически средства. Сред тях има и получени автомобили.


Дарители са както малки общини като Алфатар и Мадан, така и Министерството на енергетиката на САЩ. БНБ е дарила лек автомобил "Мерцедес Бенц", а двете дружества "Мини Марица-изток" и "ТЕЦ Марица-изток 2" са дали средства за текущи разходи на МВР. 


В началото на декември 2015 г. Министерският съвет одобри отпускането на допълнителни средства за разходи на ведомства, като най-много получи МВР - 180 млн. лв., от които 120 млн. лв. за персонала му. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK