Българите одобряват ЕС, но не искат еврото

Българите одобряват ЕС, но не искат еврото

© Alex Domanski, ReutersБългария е сред най-проевропейските държави, показва изследване на агенция "Галъп интернешънъл" сред 14 страни членки.


В същото време 74% от българите предпочитат да запазят националната валута, вероятно заради фиксирания курс на лева, твърдят от агенцията.


Останалите държави са Белгия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Холандия, Румъния, Испания, Швеция и Великобритания.
На въпроса "Ако утре има референдум у нас с въпрос дали нашата страна трябва да остане част от ЕС, как бихте гласували?" 82% от българите отговарят с "Да остане в ЕС". От останалите държави ни изпреварва само Румъния с 85%, следват ни Испания със 79% и Ирландия със 78%.


Великобритания е единствената държава, в която хората, предпочитащи да излязат от ЕС, са мнозинство – 54%. Скептицизмът спрямо съюза е сравнително висок и в Италия – 42%, Холандия – 41%, Швеция – 40%, и Дания – 39%.


У нас все пак се наблюдава процес, макар и относително слаб, на разочарование от ЕС, твърдят от "Галъп интернешънъл". През миналата година най-много е нараснало недоволството на Гърция, Белгия, Великобритания, Холандия и Италия.


Отношението към общата валута е сериозно разклатено – нагласите в полза на националната валута преобладават във Великобритания (83%), Швеция (80%), Дания (76%), България (74%) и Румъния (56%). Подкрепата за еврото е най-висока във Финландия (62%), Ирландия (60%) и Испания (58%), както и в страните основателки Германия и Франция.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK