Триумвиратът на ДПС: Ахмед Доган е нашият естествен лидер по рождение

Триумвиратът на ДПС: Ахмед Доган е нашият естествен лидер по рождение

© ДневникАхмед Доган е единственият лидер на ДПС, той е лидер по рождение. Тази защитна теза заеха поотделно тримата съпредседатели на ДПС Четин Казак, Рушен Риза и Мустафа Карадайъ след вчерашната пресконференция на отстранения Лютви Местан, който обяви, че ДПС не може да понесе друг лидер освен д-р Ахмед Доган.
 
Междувременно днес пресцентърът на ДПС публикува на страницата си коментарите на политиците от Движението пред различни медии след пресконференцията вчера на отстранения лидер Лютви Местан.


"Удивен съм, че едва сега г-н Местан е разбрал, че не е и не може да бъде лидер и то на ДПС. Много късно е разбрал и че, лидер на ДПС е създателят и идеологът на ДПС доктор Ахмед Доган. ДПС може да има много председатели, но лидерът е един. Той не се назначава и не се избира. Лидерството се отвоюва", заяви съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ.  


Съпредседателят на ДПС Рушен Риза коментира, цитиран от пресцентъра на партията, че Лютви Местан и Мариaна Георгиева са писали с помощта на телефонни разговори спорната декларация, довела до отстраняването на Местан. "Лютви Местан, вместо да се събира със заместниците си – мен, Имамов, със секретаря на Мустафа Карадайъ, партийните проблеми се решаваха с г-жа Мариана Георгиева. Това беше. И тези неща се говореха вътре в партията. Подменени бяха ръководните органи на ДПС", каза още той.


Според Риза структурата и електоратът на ДПС застават плътно зад своя естествен лидер Ахмед Доган, който е "лидер по рождение". Той си е извоювал и се е доказал в това си качество през всичките тези години, добави бившият зам.-председател на партията по организационните въпроси. Той отбеляза, че от 166 души членове на Централния съвет на ДПС, само един – Бахри Юмер, последва Местан. "Никой от другите депутати, които се отделиха, не е бил член на ДПС. Те бяха нещо като приятелски кръг на бившия вече председател, но това не обвързва партията и структурата й", заяви още Риза.
Той посочи, че решението за смяната на върха на ДПС е изненадваща за структурите на партията, защото по думите му за натрупалите се за последните три години проблеми са информирали почетния председател, но не и редовите членове.


Според Риза изключването на Местан няма нищо общо нито с бизнес интереси, нито с декларацията след сваления руски самолет, нито с опитите за внушение, че ДПС или еклекторатът й са изправени пред избор да подкрепи Русия или Турция. Местан не е вече сред нас, защото беше забравил, че има колективно ръководно тяло в ДПС. И към това, което се трупаше през годините, последната капка беше ненавременната поява на тази декларация, обясни той.


Другият съпредседател на ДПС Четин Казак заяви, също цитиран от пресцентъра на партията, че криза на лидерството няма - "от учредяването си до днес ДПС има един-единствен естествен и всепризнат лидер учредителят, основателят на ДПС д-р Ахмед Доган". По думите му ДПС продължава да бъде проевропейска, евроатлантическа политическа партия

Според Казак не може да се говори за разцепване на партията, защото всички партийни структури по места останали абсолютно консолидирани, сплотени и единни. "ДПС остава вярно на своите външно и вътрешнополитически приоритети, на своята убедена евроатлантическа ориентация като идейна основа, като верую в обществен и политически план. Така че за нас никога не е стоял изборът "за" или "против" Европейския съюз, НАТО или против тази или онази държава", заяви той.


Лютви Местан прави опит за подмяна на политиката на ДПС, коментира бившият министър на околната среда и водите Станислав Анастасов. За нас единственото нещо, което има значение е Лютви Местан да не подменя вота на избирателите си. Аз не виждам каква политика той заявява, че ще води, след като се опитва да си присвои политиката на ДПС, а няма как Лютви Местан еднолично да бъде носител на политиката на цяла една партия, която в продължение на 25 години е формирала тези политики и последователно ги е отстоявала, добави той. По думите му тези политики са наследени.


Анастасов допълни, че ДПС е колективен орган, който не позволява еднолично някой да води партията. По думите му, не се очаква отцепване на още депутати. Какви политики ще продължи да отстоява партията през новия политически сезон, ще стане ясно след колективно решение на ДПС, което се очаква в края на следващата седмица.


Председателят на европейските либерали Ханс Ван Бален не се притеснява от промяна на политиката на ДПС спрямо Турция и Русия след отстраняването на лидера Лютви Местан. Четиримата евродепутати, лоялни на ДПС, остават в групата на АЛДЕ и тя ще работи с новото ръководство на партията, каза той пред БНР.


Това е българска партия – естествено, голяма част от турското малцинство в България е представено в нея, но ДПС е българска политическа формация и ние нямаме опасения, че тя би могла да наруши политическия консенсус сред европейските либерали, заяви още Ханс Ван Бален.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK