Мая Манолова: Специализираните интернати трябва да се закрият в спешен порядък

Мая Манолова

© Цветелина Белутова, Капитал

Мая МаноловаДържавата е длъжник на децата в интернатите, защото ги е лишила от детство, вкарвайки детството им зад решетките". Това заяви националният омбудсман Мая Манолова при представяне на доклада на Националния превантивен механизъм от извършени проверки и оценка на състоянието в социално-педагогическите интернати и възпитателните училища в страната.


Специализираните интернати трябва да се закрият в спешен порядък, а реформата в детското правосъдие да се извърши незабавно,


са основните изводи от изготвения доклад от екипа на Манолова
На конференцията бяха представени десет проблема във всички шест интерната, залегнали в доклада, който е изпратен до всички институции с отношение към тях:


1. Децата се въдворяват в интернатите въз основа на морално остарял нормативен акт - указ на 60 години. В него са залегнали простъпки, за които възрастните не носят наказателна отговорност. Децата обаче според указа се настаняват в интернатите заради просия, скитничество или бягство от домове за лишени от родителски грижи. Вместо да им се оказва помощ, те се пращат зад решетките, коментира омбудсманът. 


2. Материалната база е изключително амортизирана, като част от нея също е на 60 години.


3. Учебният процес в интернатите е абсолютно неглижиран.


4. Персоналът е немотивиран. Мая Манолова обясни, че при посещението в интернатите са се срещнали хора, които си вършат работата с "душа и сърце", но неизвестността около реформата демотивира и тях.


5. Няма ред и правила за полагане на трудова дейност. Според екипа на омбудсмана не е нормално в 21 век дете да няма джобни пари. И заяви, че "нормално е като нямаш пари за една вафла, просто да си я вземеш, може би". 


6. Насилието все още е проблем. В интернатите се прилагат нерегламентирани наказания, като момичета да бъдат изкарвани навън, на студено, само по бельо, наказаният да бъде лишен от ваканция или да почисти помещенията.


7. Няма правила и стандарти за равно третиране. На места проверяващите са видяли "къща на мечтите", но са липсвали правила, според които едни деца да бъдат настанявани в нея, а други оставяни в мизерните условия на основната сграда.


8. Проблем е и медицинското обслужване. На места липсват лекарски кабинети. Кметовете са поели ангажимента такива да бъдат осигурени.


9. Настаняват се деца с тежки психически проблеми и заболявания, което не е допустимо.


10. Интернатите изпълняват социални функции, вместо възпитателни. Социални заради работещите места, които са заети от персонала и заради настаняването на деца от бедни семейства. Едно от децата е изпипвало панически страх от душ, защото не е било виждало, разказа омбудсманът.


Манолова заяви, че при проверка на интернатите екипът е попаднал на ситуация като от филма "Беднякът милионер", при която дете печели 1 кг злато или 100 хил. лв. от билет на лотарията, но му бива отнет от един от служителите. По случая е сигнализирана прокуратурата. 


В сряда в писмо до отговорните институции неправителствената организация Национална мрежа за децата настоя да се предприемат спешни действия за закрила на правата на децата в социално-педагогическите интернати и да се изготвят планове за тяхното закриване. 


Омбудсманът припомни, че на България са отпуснати 9 млн. лв. по европейска програма за реформа е детското правосъдие и следва да се актуализират документите в областта. От екипа й предлагат още, след като бъдат закрити сегашните интернати, да бъдат изградени 28 резидентски центрове от отворен тип във всички областни градове и 4 от затворен тип за деца в проблем със закона.


Това е вторият доклад на Националния превантивен механизъм, първият е от 2014 г., който за разлика от сегашния е бил много по-общ и принципен.


Мая Манолова коментира и идеята на екоминистерството за въвеждане на такса "клошар" като повече от абсурдна. И каза, че "2016-та година в България да ровиш в кофите е възможна перспектива на всеки един от гражданите." Това може да се случи на всеки един от нас, обясни още тя. 


Омбудсманът представи и насоките на работа, които тя ще следва през новата 2016 година. Освен децата в домовете и необходимостта от спешна реформа в детското правосъдие, Манолова обеща да се ангажира и със социалното неравенство, което по думите й застрашава националната сигурност, както и да подкрепя гражданите в борбата с монополите. От екипа й подготвят кръгла маса за разговори за проблемите в столичната "Топлофикация", като обмудсманът ще настоява за премахване такса сградна инсталация.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 332 Неутрално

  абе тая защо не е затвора
  за участие в държавен метеж.
  инак са някак сладки
  безумните е глупости кой за какво бил отговорен.
  няма представа изобщо какво става, освен
  прическата естествено.

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  Специализираните интернати трябва да се закрият в спешен порядък, а реформата в детското правосъдие да се извърши незабавно.Спешен порядък и незабавно,без конкретни дати е популизъм ма другарко.

 3. 3 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#1:"mihail_p"]абе тая защо не е затвора
  за участие в държавен метеж.[/quote] - защото ГЕРБ си я избра....

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2731 Неутрално

  Специализираните интернати трябва да се закрият
  ________
  Трябва и то спешно! Не веднъж съм казвал тук ,че децата в риск които просят,проституират и крадат трябва бъдат прибирани и давани в приемни семейства. Ако няма желаещи да бъдат експортирани в страните където желаят такива деца! Спешните действия в това направление ще облекчат социалното подпомагане на многодетните семейства и стотици милиони могат да бъдат пренасочени!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1040 Гневно

  Чудя се, таз`мила женица, що не прибере у дома си едно-две "деца" без детство, ей така от любов към ближния, а не да ми вменява задължения и още данъчни тежести, които не мисля, че са мои...щото до колкото си спомням, нейната партия е в дъното на всичко гнусно и утаечно, битуващо днес в обществото ни...

  Форумът е в будна кома...
 6. 6 Профил на s0f1a
  s0f1a
  Рейтинг: 225 Неутрално

  И какво ще стана с тези деца?

 7. 7 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Гневно

  "нормално е като нямаш пари за една вафла, просто да си я вземеш, може би".

  Birds of a feather flock together.
 8. 8 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  а ако му се е** да посети направо омбудсмая

  Birds of a feather flock together.
 9. 9 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#6] от "s0f1a":

  ще правят други деца и дружно ще гласуват за БСП

  Birds of a feather flock together.
 10. 10 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  БСП се грижи да може всеки да си взима, да си прави каквото си иска и да остава ненаказан, ако случайно го глобят, глобата да е съобразена така че и бедния човек да може да си прави каквото си иска и да може после да си плати глобата.

  Birds of a feather flock together.
 11. 11 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  това е социално мислене по БСП-арски

  Birds of a feather flock together.
 12. 12 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1339 Любопитно

  "в спешен порядък"

  Маяма май си превежда от руски като говори...

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  Значи,вместо да се подобрят условията и работата в интернатите,Мая предлага направо да се закрият,за по-лесно.Закриваме едни и строим други.

 14. 14 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 334 Разстроено

  Интернатите са в тежест на общините и бюджета, затова гледат да ги премахнат.

 15. 15 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  Като се е загрижила толкова за децата престъпници, Маноловица да се хване за две години учител в някое от по-крайните училища в София или някой от по-големите градове в страната.
  Така тя от първа ръка ще открие най-прекия път към справедливостта и милосърдието, защото ще изживее всички онези....."прекрасни" дни от живота на всеки обикновен учител.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 16. 16 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 314 Неутрално

  "обмудсманът ще настоява за премахване такса сградна инсталация."

  И малцината, които ползват парно да се откажат, защото сметките им ще станат космически.

 17. 17 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 714 Весело

  [quote#5:"Ghost"]Чудя се, таз`мила женица, що не прибере у дома си едно-две "деца" без детство, ей така от любов към ближния, а не да ми вменява задължения и още данъчни тежести, [/quote]
  Данъчните тежести ти ги вменява правителството на сегашната коалиция.
  Партията за която твърдиш че
  [quote#5:"Ghost"] е в дъното на всичко гнусно и утаечно, битуващо днес в обществото ни... [/quote] бе тази която въведе най-ниските данъци в Европа и ги направи плоски.
  А ако искаш да си европеец по същност а не само на думи, трябва да започнеш да разбираш смисъла на понятия като толерантност и солидарност

 18. 18 Профил на qdk12501326
  qdk12501326
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Бойко Борисов ми е премиер, Мая Манолова ми е Онбудсман, Делян пеевски е собственик на медиите, които информират сънародниците ми, агентите от държавна сигурност Ахмед Доган и Георги Първанов са важни "фактори" в политическия и най вече-икономическия живот на страната....

  Бах маааму и държавата.

  Емиграцията е единственото решение за интелигентния българин
 19. 19 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  "Манолова заяви, че при проверка на интернатите екипът е попаднал на ситуация като от филма "Беднякът милионер", при която дете печели 1 кг злато или 100 хил. лв. от билет на лотарията, но му бива отнет от един от служителите. По случая е сигнализирана прокуратурата. "

  Непълнолетните нямат право да участват в "игри на щастието"!
  Общите условия ги има и на самите билети.

  I Want To Believe
 20. 20 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#1] от "mihail_p":

  и как прическата й е актуална?
  прическата й е като каска на болшевик преди обграждането на армията на Паулус край Сталинград

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK