Колко прокурори трябват, за да се бори корупцията

Сотир Цацаров

© Надежда Чипева, Капитал

Сотир Цацаров9 прокурори и четирима следователи.


Толкова души е определил главният прокурор Сотир Цацаров да работят в пряко подчиненото му междуведомствено антикорупционно звено. В него влизат още служители на МВР и ДАНС - общо 50 души. Органът беше създаден в началото на април като отговор на румънския модел. 


Девет месеца, 21 дни и едно съдебно решение по-късно
"Дневник" получи отговор на шест въпроса, отправени през април до пресцентъра на държавното обвинение. Тогава въпроси бяха пратени и на МВР, и на ДАНС. Но според споразумението, с което органът беше създаден, информация се дава само след разрешение на главния прокурор Сотир Цацаров.


В звеното работят още 50 души - прокурори, полицаи и агенти на ДАНС. "Квотите" на отделните институции не са определени в споразумението, а броят обвинители, служители на МВР или на ДАНС се определят от съответния ръководител на институцията.


Затова и "Дневник" попита държавното обвинение колко обвинители и следователи са определени от Цацаров да работят в новата структура. Въпросите бяха отправени официално през пресцентъра на прокуратура, а после - след отказ да им бъде отговорено - и по закона за достъп до обществена информация. Отговор така и не последва, а "Дневник" подаде жалба в съда. В края на октомври очаквано съдът отмени отказа и върна запитването към прокуратурата с указание за отговор. 


Според предоставената информация, подписана от заместника на Цацаров  - Пенка Богданова -  в звеното работят 9 обвинители и четирима следователи. Прокурорите са от Върховната касационна прокуратура, Апелативна прокуратура София и Софийска градска прокуратура. 


На въпроса: "Кой е определеният от главния прокурор негов заместник, който ще осъществява непосредствено ръководство на звеното?", отговорът е:


"Непосредственото ръководство и контрол на работата на Специализираното звено "Антикорупция" се осъществява от заместник на главния прокурор при Върховната касационна прокуратура, определен от главния прокурор".  Въпреки че в отговора не се посочва името на прекия ръководител - това може да е някои от заместниците на Цацаров - Петя Шишкова, Пенка Богданова или Борислав Сарафов. (статията е коригирана в 12:53 ч.)


Дейността на звеното е обвита в мъгла. Някои от публично известните акции са тези срещу съдия Румяна Ченалова и срещу съдията от Русе Николай Стефанов. "Дневник" научи от прокурори, пожелали да останат анонимни, че дори сред обвинителите не се знае кой работи в звеното и каква точно работа се върши.


Според споразумението, с което новият орган беше създаден, служителите му преминават тест за лоялност. Сред въпросите на "Дневник" до прокуратурата беше и колко от служителите са били подложени на този тест и колко са го издържали.


От държавното обвинение отговарят, че "съдебните служители на прокуратурата, които са включени в звеното, не са подлагани на тест за лоялност.


Тяхното назначаване, конкретните им служебни задължения и условията за несъвместимост, са изцяло съобразени с изискванията на чл. 342 ал.2 и чл. 345 -чл.347 от Закона за съдебната власт и Правилника за администрацията на Прокуратурата".


В последния устен доклад от юли тази година Европейската комисия изрично беше споменала, че прокуратурата няма капацитет да разследва корупция по високите етажи на властта. Тогава Цацаров отказа коментар. Преди време посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс заяви, че в предстоящия в края на януари доклад ще има критики към България за проблемите с корупцията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK