Кунева призова ДСБ да преосмисли позицията си за участието във властта

Меглена Кунева

© Георги Кожухаров

Меглена КуневаВ навечерието на новия политически сезон лидерът на "Движение България на гражданите" и вицепремиер Меглена Кунева призова партньора си в Реформаторския блок - ДСБ, да преосмисли решението си да излезе от властта.


В средата на декември по инициатива на лидера си Радан Кънев ДСБ обяви, че минава в опозиция, но министърът на формацията - Петър Москов, остана в кабинета, отказвайки се от партийния зам.-председателски пост. Повод за крайните действия бяха орязаните конституционни промени за квотите в съдийската и прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, довели и до оставката на правосъдния министър Христо Иванов


Действията на Радан Кънев предизвикаха и вътрешно напрежение и размяна на остри реплики в Реформаторския блок, след като ДБГ и СДС обявиха, че остават във властта, а земеделския лидер също Николай Ненчев предпочете да запази министерския си пост. 
"Мисля, че ръководството на ДСБ е осъзнало, че това поведение беше грешка и ще направи стъпки, за да може да коригира положението", коментира днес Меглена Кунева в интервю за БНР. Тя допълни, че не харесва ситуацията, в която единият съпредседател на парламентарната група на реформаторите - Радан Кънев изграе ролята на изразител на "радикалното добро", а другият - Найден Зеленогорски от ДБГ, остава да брани мнозинството, което държи управлението на страната в кондиция.


"Зеленогорски е по-консенсусният и затова по-порицаемият от съпредседателите на групата", обобщи Кунева и допълни, че Кънев дължи извинение на колегата й за това. 


Призивът за преосмисляне на позицията беше повторен със сходни думи и от друга ключовите фигури в ДБГ - Даниел Вълчев, в интервю за Би Ти Ви. "Трябва да направим опит да убедим нашите колеги от ДСБ, че имат крайна позиция. Аз съм сигурен, че по време на празниците те са разбрали, че направиха политическа грешка -поставиха останалите партии в положението да се оправдаваме, че много искаме да сме във властта", заяви Вълчев. Той сравни сложното политическо съжителство в Реформаторския блок с брака и посочи, че то не може да мине без взаимни отстъпки.


Меглена Кунева изрази увереност, че ДСБ ще одобрят формулираните от партията й предложения за актуализиране на коалиционното споразумение за управлението. Анексът беше поискан от ДБГ след оставката на министър Христо Иванов и заявката на Радан Кънев. Кунева повтори основните цели, които ще залегнат в него - антикорупционния закон, промени в Закона за съдебната власт, както и промените в Закона за висшето образование. 


По думите й всеки член на парламентарната група на реформаторите, както и всеки министър от блока трябва да каже подкрепя ли управляващото мнозинство и ако някой откаже да сложи подписа си под такова твърдение, значи се отказва от участие в управлението.  


След решението партията му да мине в опозиция Радан Кънев многократно заяви, че не възнамерява да отстъпва от това поведение. В интервю в последните дни на миналата година той нарече напускането на властта "отдавна обмислен и дълбоко политически аргументиран, далеч не емоционален, както се опитват да го изкарат".


Изчистването на отношенията с коалиционните партньори от Реформаторския блок е първата задача на новия сезон, коментира председателят на парламентарната група на най-голямата партия във властта - ГЕРБ, Цветан Цветанов. Той уточни, че обсъждането на предложения от Блока анекс на коалиционното споразумение ще започне тази седмица и очаква до 25 януари документът да е подписан. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK