Етичната комисия на съдебния съвет ще обсъжда речта на Лозан Панов

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов

© Надежда Чипева, Капитал

Председателят на Върховния касационен съд Лозан ПановЕтичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще проведе първото си заседание за 2016 година. На него се очаква да бъде обсъден сигналът срещу председателя на Върховния касационен съд - Лозан Панов, подаден от сдружението "План Б" по повод речта му от средата на ноември.


Тогава по случай 135-та годишнина на Върховният касационен съд Панов произнесе реч, в която разкритикува окастрянето на приетите два дни по-рано конституционни промени. В словото си той говори за съдебна зависимост "с любезната подкрепа на българския политически елит" (виж видеото).  Панов призова съдиите да се борят за реформата. Противниците й според него са тези, които се ползват от статуквото.


Думите му предизвикаха реакция и на заседанието на ВСС на следващата седмица пред съвета се бяха събрали ученици, организирани от "План Б",които протестираха срещу Панов и внесоха сигнал срещу него. Според тях речта му съдържа политическо говорене. От сдружението, появило се в началото на 2015 година и станало известно с някой от акциите си срещу бившия министър на правосъдието Христо Ивнаов покрай обсъждането на конституционните поправки.
Няколко дни по-късно в телевизионно интервю председателят на етичната комисия към Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров също сподели мнение, че в словото на Панов има много политически привкус.

В петък 145 съдии от различни съдилища в София и страната застанаха зад думите на Панов, като подписаха речта му.


От произнасянето на речта, Панов не се е появял публино и не е коментирал казуса. Той излезе същия ден заедно с магистрати от софийски съдилища на стълбите пред Съдебната палата. Срещу него започна "традиционната" медийна атака в сайтове на депутата от ДПС Делян Пеевски.


На заседанието на комисията се очаква да бъде обсъдена и проверката по записите между Владимира Янева и Румяна Ченалова. Преди дни от прокуратурата не отговориха какво се е случило с назначената от главния прокурор Сотир Цацаров експертиза на разговорите, за да установи кой е мъжът, който също участва в записите. 


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK