Захариева се надява да няма проверка срещу Лозан Панов (видео)

Екатерина Захариева

© Анелия Николова

Екатерина ЗахариеваПравосъдният министър Екатерина Захариева се срещна с представители на Висшия съдебен съвет и главния прокурор. Това е първата им среща от встъпването на Захариева на поста в края на декември. По думите й на срещата са обсъждани общи въпроси - законът за съдебната власт и електронното правосъдие.


Членовете на съвета не са поискали нищо от Захариева, обясни тя пред журналисти след срещата. За 11 ч. е насрочено заседанието на етичната комисия към съвета, на което трябва да бъде обсъдено дали да започне проверка срещу председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов заради речта му от декември, в която критикува окастрянето на конституционните промени.


По този повод Захариева заяви, че се надява днес комисията да не образува проверка, защото
всеки магистрат има право да изразява гражданската си позиция.


По думите й "Не на страха" - както Панов завърши речта си - е принципно послание. Срещу Лозан Панов има внесен сигнал от "План Б", според които той е нарушил етичния кодекс на магистратите с думите си.


Днес подкрепата за Панов сред съдиите нарасна и вече над 200 магистрати обявиха, че застават зад думите на председателя на ВКС. 


На журналистически въпрос по повод последните две убийства, Захариева отговори, че не вярва те да доведат до нестабилност в страната, въпреки че има опит за такова внушение. 


"Надявам се да не са провокации. 


Не мога да кажа на какво се дължи. Надявам се да не са провокации и се надявам органите наистина бързо да успеят да напреднат по отношение на разследването", заяви Захариева. 


Тя отново повтори, че първото убийство - срещу Веселин Стоимен е поръчково. "Нека да видим по отношение на второто убийство. Всички са изненадани, знаете че човека е с бял бизнес, почтен, уважаван от всички, може и да се окаже нещо съвсем различно от това, което се очаква за поръчково убийство", заяви правосъдният министър и отново призова: нека да видим органите какво ще свършат.


Попитана дали двете убийства ще са акцент в предстоящия доклад на Европейската комисия, както досега се е случвало, Захариева заяви,  че по-скоро точка постоянна  в докладите ни е борбата с корупцията на високите етажи на властта също. "Така че не мисля, че тези две убийства ще променят по някакъв начин доклада", каза още министърът.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK