Най-големият и последен дом за деца с увреждания в България затвори врати

Снимката е илюстративна

© Юлия Лазарова

Снимката е илюстративнаНай-големият дом за деца с увреждания в България - този в с. Крушари "Свети Николай Чудотворец" - затвори врати. Той беше последният функциониращ от общо 24 специализирани институции за деца с увреждания в страната. Закриването му е част от продължилите повече от 5 години усилия на държавните институции и неправителствения сектор за извеждане на децата от тези места и настаняването им в центрове от семеен тип и защитени жилища, където да бъдат отглеждани в среда близка до семейната, вместо в изолация и потискаща обстановка както досега. 


Това съобщи Държавната агенция за закрила на детето, която работи по извеждането на децата от последния дом от 2014 г. насам заедно със социалните служби, Община Крушари и Фондация "Лумос". До неотдавна в него са живели общо 93 деца - повечето от тях с тежки умствени и физически увреждания. Били са настанени там през 2010 г. в началото на процеса по деинституционализация, "затворени между 4 стени, в креватчетата си, без всякаква комуникация с външния свят, изостанали в развитието си", поясняват от ДАЗД.   


В последните две години за всяко едно от децата в дома в Крушари специалистите на Агенцията за закрила на детето са изготвили индивидуална оценка на потребностите и са работили с тях за подобряване на уменията им за комуникация. Успоредно специалисти от Фондация "Лумос" обучавали и консултирали персонала в процеса на промяна на съществуващия модел тежко увредените деца и младежи да прекарват времето си в стаите и креватчетата си. 

"Благодарение на приложения метод на интензивно общуване се повиши самостоятелността на децата при хранене, подобри се физическото им развитие", отбелязват от Агенцията за закрила на детето. "Опитът в Крушари и постигнатите резултати показаха, че негативните последици от институционалното отглеждане, могат да бъдат преодолени в голяма степен, когато децата бъдат обградени с внимание, топлина, търпение, сигурност и качествена емоционална връзка с възрастен човек", коментират още от агенцията.


Децата са преместени в центрове за настаняване от семеен тип и защитени жилища из цялата страна - Добрич, Варна, Велико Търново, Русе, Силистра, Провадия, Шумен, Стара Загора, Плевен, Пловдив, Ловеч. Част от тях посещават масовите училища, ползват местните здравни и социални услуги. 

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  Най-накрая. Това беше адски тежка битка с безумната държавна институция и цялата тежест, включително финансовата, се пое от благотворителни фондации.

  А работа с домове за деца има още твърде много. Битката с държавата продължава.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 2. 2 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4565 Неутрално

  От опит мога да кажа че подобни решения имат място в икономически силни държави, с висок стандарт. Примери за вземане на деца-инвалиди от семейства като източник на доход и лошото им третиране в бившите соц. страни дал господ. Имаме ли основание да имитираме опита на САЩ и други развити страни в сегашната обстановка?

 3. 3 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 352 Неутрално

  А в кои институции ще настаняваме над 1000 засега деца на бежанци/мигранти, изоставени и намиращи се на наша територия? И с какви средства? Обичам децата, но вярвам, че ще бъде с пари от европейски фондове!

 4. 4 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3343 Весело

  До коментар [#1] от "Darth Plagueis":

  Тончо пак се изказваш неподготвен - какво е това най накрая !?

  Въобще стъпвал ли си там , щото аз съм бил !
  И ако за 70% от децата да кажем е било нужно да се изведат - то останалата 1/3 са на ниво "зеленчук" - само с условни рефлекси тип дишане и хранене , ако ти говори нещо !!!
  И въобще не съм сигурен , че деца родени с толкова тежки малформации са за гледане в центрове за настаняване от семеен тип и защитени жилища - т.е. държавата залитна от едната крайност в другата , щото ако си мислиш , че във всяка къщичка ще има и медицински персонал (щото такова дете по рождение си е с единия крак на оня свят) значи пак се изказваш ей ,тъй -да не е без хич ?
  ПП. Пък ако се чудиш що чак сега го затвориха - то , то е точно заради тия най тежки случаи дето се чудиха какво да ги правят и всеки викаше - вземи ги ти...

 5. 5 Профил на x3me
  x3me
  Рейтинг: 237 Гневно

  ГЕРБ и компания разсипаха България и народа!!!

  "Без революция сме загубени во веки веков." Смърт за всички мюсюлмани по Земята !!!
 6. 6 Профил на st_kilda
  st_kilda
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Опитът в Крушари и постигнатите резултати показаха, че негативните последици от институционалното отглеждане, могат да бъдат преодолени в голяма степен, когато децата бъдат обградени с внимание, топлина, търпение, сигурност и качествена емоционална връзка с възрастен човек", коментират още от агенцията."-
  Естествено! Аз се чудя хората, които са работели с тях досега, не са ли били наясно с това?

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Само да не станат тези центрове от семеен тип и защитени жилища след няколко години,когато свършат парите същите ,каквито закриват сега.

 8. 8 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 742 Неутрално


  "Лумос" е международна благотворителна организация, създадена от авторката на романите за Хари Потър Джоан Роулинг, чиято мисия е да се сложи край на системното институционализиране на деца в неравностойно положение. "
  Заради тази дама и човек- Джоан Роулинг ще взема да прочета и Хари Потър.

  Шапка и свалям!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 9. 9 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Бившият омбудсман Кирил Пенчев е настоявал още през 2013 да се изведат сецата от този център:
  "Заради липса на медицински персонал децата трябва да бъдат настанени в подходящи институции, включително домове за медико-социални грижи за деца, намиращи се в областен град и в близост до болнично заведение, които разполагат с необходимите медицински специалисти и оборудване за полагане на подходящи грижи за децата.

  При извършена проверка в дома екип на омбудсмана констатира, че това е институцията за деца с увреждания с най-голям капацитет в страната - 100 души, като в момента са настанени 93. Разположена е в село Крушари, като

  най-близката болница е на около 30 км,

  съобщиха от пресофиса на Константин Пенчев.

  От настанените в дома деца и лица 70 са с тежки форми на увреждания и трябва да са под постоянно медицинско наблюдение.

  В дома на щат работят само 6 медицински сестри,

  като няма предвиден щат за старша медицинска сестра. Не е изготвен годишен график за здравните грижи на децата.

  Помещенията са малко на брой и са с недостатъчна площ за полагане на адекватни грижи за големия брой настанени деца. Залите за рехабилитация са с недостатъчно оборудване и също са малки.

  "Като се има предвид обстоятелството, че повечето деца са неподвижни и трудноподвижни, един рехабилитатор и един кинезитерапевт са недостатъчни за провеждането на необходимите терапии за раздвижване. Трябва да отбележа, че цитираните специалисти са назначени едва през март 2013 г. Поради тези причини

  повечето от децата целодневно са в легнало положение",

  пише омбудсманът. Той цитира и доклад на Главната дирекция "Контрол по правата на детето" - Варна, от проверка в дома, извършена през февруари 2013 г. Инспекторите също са констатирали, че щатните бройки за специализиран персонал трудно могат да бъдат заети поради ниското заплащане, отдалечеността на населеното място от гр. Добрич, както и заради необходимостта от поемане на голямата отговорност за здравето и нуждите на деца с множество и тежки заболявания.

  "Независимо от факта, че Министерският съвет прие Национална стратегия "Визия за деинституционализация на децата в Република България" и План за действие за изпълнението й, в който е предвидено извеждането на децата с увреждания от институциите да се осъществи до 2014 г., като омбудсман на Република България препоръчвам спешно да се изведат децата и лицата от Дома за деца с умствена изостаналост "Св. Николай Чудотворец" - с. Крушари", пише в препоръката на омбудсмана."
  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 10. 10 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Крачка в правилна посока. Браво!

  Navigare Necesse Est
 11. 11 Профил на evolutionary
  evolutionary
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Едно усилие довело с постоянство до успешна голяма цел! Браво и нека занапред няма нито 1 дете в дом! Наистина!

 12. 12 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Надявам се журналистите от Икономедия да не пропуснат да проследят какво се случва с тези деца и със СОС селищата, в които се настаняват. Лично аз съм чувал за селищата, които се изграждат по европейски проект. След като проектът свършва (и постъпленията от ЕС), селището се закрива, децата се разкарват и стопанинът почва следващия проект за нещо друго.
  Може и да не е вярно, но смятам за правилно да се провери. Ако се чудите откъде да почнете може да почнете проверката със Стара Загора и регионът...

 13. 13 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 818 Неутрално

  До коментар [#8] от "Кери":

  Прочети я. Прочети и малко от историята на Роулинг и ще направиш много интересни връзки между някои елементи от текста й и нейната битка с депресията й. Струва си.

 14. 14 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Тези клети дечица заслужават по-добър живот! Дано го получат, макар да имам резерви към всичко, реализирано от комуняги в България...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK