Съд спря делото за несъстоятелността на КТБ

Съд спря делото за несъстоятелността на КТБ

© Анелия НиколоваВърховният касационен съд (ВКС) спря производството по делото за несъстоятелността на КТБ и внесе в Конституционния съд искане за обявяване на противоконституционност на две норми от Закона за банковата несъстоятелност. Това съобщават от пресцентъра на съда.


Спирането на производството пред ВКС няма да засегне производството по несъстоятелност на банката, което би трябвало да продължи, допълват от институцията.


Поисканата противоконституционносто се отнася до текста, който казва, че право на жалба имат квесторите или временните синдици на банката и Централната банка, а право на протест – прокурорът.
Другият текст от Закона за банковата несъстоятелност, който според ВКС, противоречи на конституцията, е че банката, за която се иска откриване на производство по несъстоятелност, се представлява по делото от назначените от централната банка квестори или от назначените синдици или упълномощени от тях лица.


Определението на ВКС не подлежи на обжалване.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK