Политически сезон 2016: Електронно гласуване, съдебна реформа и ремонт на Изборния кодекс

Политически сезон 2016: Електронно гласуване, съдебна реформа и ремонт на Изборния кодекс

© Анелия НиколоваАнтикорупционният закон, промените в закона за съдебната власт за реформа на системата, произнасянето на парламента по референдума за електронното гласуване, ремонт на Изборния кодекс. Това са спешните задачи пред парламента в новата пленарна сесия, която започва на 13 януари.


Новият политически сезон тръгва с преговори между управляващите партии за приоритетите на властта, за чието изпълнение ще бъдат записани и срокове в анекс към коалиционното им споразумение. От сега е ясно, че Реформаторският блок ще настоява за бързо приемане - до три месеца, на антикорупционния закон с автор вицепремиера Меглена Кунева, който веднъж беше бламиран преди лятната ваканция.


Решението за електронното гласуване - до края на януари
До 25 януари депутатите трябва да се произнесат за въвеждането на електронно гласуване у нас, което бе въпрос на националния референдум през октомври 2015 г. Тъй като в допитването  участваха по-малко от 3,5 млн. души, колкото са гласувалите на парламентарните избори през 2014 г., крайното решение да има или не дистанционно гласуване по електронен път зависи от парламента.


Макар че над 1,7 млн. души, или 73,51% от гласувалите при допитването, са отговорили с "да", е възможно депутатите да не уважат волята им и да въведат електронен вот само частично. Вариант било гласуване по интернет да бъде разрешено само за българите в чужбина. Председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов вече се обяви, че подкрепя електронно гласуване, но при гаранции, че ще бъде спазена тайната на вота на избирателите и системата ще издържи на манипулации.


В същото време лидерът на ДБГ Меглена Кунева пък настоява електронното гласуване да бъде включено сред приоритетите в анекса към коалиционното споразумение с ГЕРб, като се даде 6-месечен срок за изпълнението му.


Ремонт на Изборния кодекс


Решението за електронното гласуване вероятно ще е първата поправка в Изборния кодекс. След хаоса на местния вот през октомври миналата година партиите се стягат и за сериозен ремонт на изборните правила. Едно от очакваните решения е за промяна на начина на отчитане на бюлетините, за да се избегнат опашките от чакащи като в зала "Арена Армеец", където се помещаваше софийската Общински избирателна комисия.


Партиите вече дадоха знак, че не са удовлетворени от ниския праг на преференциите, при които избирателите могат да разбутват партийната подредба на кандидатите. Очаква се прагът отново да бъде върнат, така че предпочитанията на гражданите да не влияят на разместват списъците с претенденти за постове. Сега прагът за общински съветници е 7% от общинската избирателна квота, за депутати - 7% от гласовете за листата, а за евроизбори - 5% от гласовете за листата, като там се броят само бюлетините с отбелязани предпочитания, а не както за местните и парламентарни избори бюлетините без преференция да се зачитат като гласове за водача.


До средата на март трябва да бъдат внесени и промените в Закона за съдебната власт, свързани с фактическото разделяне на Висшия съдебен съвет на две колегии и функциите, които те ще изпълняват. Според новия правосъден министър Екатерина Захариева се подготвят и промени в Наказателно-процесуалния и Гражданско-процесуалния кодекс като част от съдебната реформа, но все още не е обяснила за какви точно ще са измененията.


Сред важните задачи за новия сезон е и приемането на нов закон за обществените поръчки,  който въвежда две опростени процедури - публично състезание и пряко договаряне, за поръчки под т.нар. прагове, под които всяка държава-членка на Евросъюза има право да определя собствени правила. Публичното състезание и прякото договаряне ще могат да се прилагат от областните управители, кметовете, общински и държавни предприятия, лечебни заведения. Те ще важат за поръчки с цена по-ниска от 5 млн. лева за строителство, 404 851 лв. за доставки и услуги и 500 хил. лева за социални и други специфични услуги в здравеопазването, например. В момента прагът за поръчки в строителството е около 10 млн. лева, тоест намалява двойно.


Кадрови рокади в ключови регулатори


В началото на сесията парламентът трябва да попълни съставите и на ключови регулаторни институции. На първо място трябва да бъдат избрани и десетима съдебни инспектори към Инспектората на Висшия съдебен съвет. Процедурата беше открита през миналата есен, но заради местните избори се забави. Вече са внесени 20 кандидати, които още през януари ще трябва да бъдат изслушани в правната комисия.


Парламентът трябва да избере нов председател и членове на Комисията за защита на конкуренцията, като за шефското място упорито се сочи бившият главен секретар на Министерския съвет в първото управление на ГЕРБ Росен Желязков. Там процедурата също беше отложена заради местния вот. Според медийни публикации за регулатора амбиции имал и депутатът от БСП Кирил Добрев.


Близо година стои вакантно мястото от парламентарната квота в Съвета за електронни медии (СЕМ) на мястото на Анна Хаджиева. Поради тази причина мястото си в регулатора не може да заеме и назначената от президента Бетина Жотева, която продължава да е говорител на Външно министерство. През тази година СЕМ трябва да избере нови генерални директори на БНТ и БНР, а в същото време изтича и мандатът на шефа му Георги Лозанов.


През януари се очаква парламентът да избере един зам.-омбудсман от номинираните петима, чието изслушване ще бъде днес. Най-вероятно това ще е бившият правосъден министър Диана Ковачева.


Опозицията готви вот на недоверие


БСП пък даде знак за засилване на опозиционната си дейност. Още след ваканцията социалистите възнамеряват да започнат разговори за вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов. Така левицата щяла да тества опозиционността на ДПС, както и на ДСБ, която в последния месец на миналата година обяви, че излиза в опозиция на кабинета, макар Петър Москов да остана министър.


Една от възможните теми за вот на недоверие е здравеопазването. В крайна сметка ще го решим с онези, от чиято подкрепа имаме нужда – това е политически коректното, коментира зам.-председателят на групата на БСП Корнелия Нинова. За внасяне на вот на недоверие са нужни поне 48 депутатски подписа, а БСП има 38. Липсата на останалите десет са и причината повече от година срещу втория кабинет на Борисов да няма нито едно искане за оставка.


Нинова обяви, че имат готовност със законопроекти по четири ключови теми -  производство, доходи, справедливост и контрол. "Възнамеряваме в началото на сезона да поканим представители на Асоциацията на българското производство във всички сфери, на работодателските организации на един сериозен разговор за това от какво имат нужда по отношение на законодателството, за да им създадем условия за разкриване на работни места и увеличаване на заплатите", каза тя. "След като управляващите не искат да приемат тази покана от бизнеса, ние ще го направим и ще поемем тази инициатива. Ще говорим с всички парламентарни групи за създаването на такъв борд, защото безработицата и бедността си остават проблем номер едно в държавата", добави Нинова.


Тя обяви, че първите въпроси, които социалистите ще зададат в парламентарния контрол към управляващите, ще са свързани с МВР, здравеопазването и финансите. Според нея убийствата, обирите на банки, битова престъпност показвали, че министър Румяна Бъчварова не си върши работата.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  Колко ли убити ще има и заграбено имущество докато се правят "риформите" от антиреформаторското управление

 2. 2 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Само химери , и нищо , което засяга хората в България..

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5039 Любопитно

  А наистина... докъде я докарахме с референдума , на който гласувахме за електронното гласуване, че Слави Трифонов пак е включил този въпрос в неговия референдум...?

  [email protected]
 4. 4 Профил на CanadianCitizen
  CanadianCitizen
  Рейтинг: 316 Любопитно

  "Антикорупционният закон, промените в закона за съдебната власт за реформа на системата, произнасянето на парламента по референдума за електронното гласуване, ремонт на Изборния кодекс. Това са спешните задачи пред парламента в новата пленарна сесия, която започва на 13 януари."

  Много любопитно какъв антикорупционен закон може да сървори този корумпиран парламент. Какви промени, какви съдебни реформи ??? Какви пет лева? Я оставка и стига живуркане на народна издръжка, нито доблест, нито срам за пет пари имат!

  Да спориш с простак е безсмислено, достатъчно е да му дадеш повод да си покаже простотията.
 5. 5 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 462 Любопитно

  Г-жа Рилска, много ми е любопитно как нещо може да намалее двойно??? Това означава да намалее до -10мил. лв.(минус), да нямате предвид намалява на половина?

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  Председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов вече се обяви, че подкрепя електронно гласуване, но при гаранции, че ще бъде спазена тайната на вота на избирателите и системата ще издържи на манипулации."Господин Цветанов,вие може ли да дадете гаранция,че при хартиеното гласуване няма манипулации.

 7. 7 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Мнооого и дълбокосмислени кръпки..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Приоритетите на властта са ясни! Газовите доставки трябва да попаднат в правилните хора. После трябва те да усвоят едни инвестиции по изграждане на един пАток, който се казва Хъб. А после населението трябва да бъде убедено да плати цената.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 10. 10 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Корумпирани и обвързани с олигархията ще правят антикорупционен закон и съдебна реформа, купуващи и манипулиращи избори ще решават за електронното гласуване и новия изборен кодекс.
  Мила родна картинка

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 11. 11 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Разстроено

  Нищо няма да стане в тоя парламент. И да приемат нещор така ще го напишат, че няма да става за нищо.

  chavo64
 12. 12 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Поредно пустословие. Електронното е само елемент, един от многото начини за гласуване, нищо повече. Упорито се бяга от същността на въпроса, а именно, кой ще има право да гласува. Аз съм категоричен - в български избори участват само тези българи, които плащат данъците си в България и ЕС. Нищо повече. Как си представяте, досега да се борихме с изборен туризъм, а утре да ми се изсипят на главата 300000 гласа от Турция, където гласуващите пет пари не дават за България, а винаги са гласували на практика за Турция, а утре за ислямистите. Хайде, малко разум. Няма да решаваме проблемите на малки файтонджийски партийки със създаване на проблеми на цялата държава. Същата история с българите в САЩ, половината плюят България, заявяват, че няма да се връщат никога, децата им не знаят български, другата половина се бори за хляба и те ще ми определят кмета. Няма нужда. Най-много гласуване за президент и толкоз.
  Народът иска по-добър живот, глупедатите се занимават с всичко друго, но не и със закони, които да осигурят просперитет на държавата.

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2614 Неутрално

  Някои партии искат увеличаване прага на преференцията? Всички партии с изключение на РБ. Това беше малката мажоритарност ,която имахме.

 14. 14 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "Електронно гласуване, съдебна реформа и ремонт на Изборния кодекс"
  =======
  Все забранени от кгб(дс) промени на "българската перестройка".
  Последно герб го потвърдиха недвусмислено, без увъртания.
  Надявам се МНОГО, че на ВСИЧКИ е ясно!

 15. 15 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#6:"chicago514"]"Господин Цветанов,вие може ли да дадете гаранция,че при хартиеното гласуване няма манипулации.
  [/quote]

  не може, то затова са молят всички да продължи по-дълго

  Cogito ergo sum :)
 16. 16 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Някои партии се уплашиха, че са дали твърде много власт на избирателите си с тези преференции и че може обикновеният човек да им провали хубавата листа, наредена по принципа "наши и ваши". Ако прагът на преференциите се вдигне, това ще е знак, че парламентът се опитва буквално да убие демокрацията и да наложи номенклатурите си в парламента, общинските съвети и европарламента. Ех, ако имаше начин и властта да се договаря направо между партиите, без да се дава на тези баламурници от населението да гласуват...

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 17. 17 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 680 Весело

  Политическите планове на комуноидо-гербавото управление има само една цел, но тя е чисто икономическа. Да усвоява, да усвоява и пак да усвоява бюджет и еврофондове. Колкото повече, толкова повече. Щото имат разходи. Животът е хубав, ама е скъп. Има и евтин, но той е за нас, щото не е толкова хубав.

 18. 18 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Прадължават с нестабилни актове, изменяни (с акт) няколко дни след приемането им...

  А докога "свещенната крава" конституцията????

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 19. 19 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#8] от "pipon":

  Страхотен линк! По-смешен е от начина, по който Слави ни убеждава в противното!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7044 Неутрално
 21. 21 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#6:"chicago514"]Цветанов вече се обяви, че подкрепя електронно гласуване, но при гаранции, че ще бъде спазена тайната на вота на избирателите и системата ще издържи на манипулации?
  Г-н Цветанов, вие може ли да дадете гаранция, че при хартиеното гласуване няма манипулации? [/quote]
  Не, но това не е необходимо, важно е КОЙ ще брои "бюлетините"!!!!

 22. 22 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Нещо като нищо. Намаляването на стойността на поръчките не гарантира прозрачност или по-малко нагласени търгове. Явно много ги е страх и от пренареждането на листите с преференции, което ме навежда на мисълта и че ще орежат ако изобщо позволят дистанционно гласуване, защото току виж гласували хора, които не гласуват и те почти сигурно ще пуснат непредвидим вот. Ако направят истонска съдебна реформа сигурно ще трябват пресрочни избори, защото читавите прокурори и съдии ще вкарат много политици в затвора. Та нека да нямаме кой знае какви очаквания за новия политически сезон.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK