Цветанов: Управлението ни нито подменя, нито оставя на заден план реформаторския си елемент (видео)

Цветан Цветанов

© Юлия Лазарова

Цветан ЦветановУправлението ни нито подменя, нито оставя на заден план реформаторския си елемент, заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Групата продължава да подкрепя правителството в правенето на реформи, каза още той в декларация за приоритетите на ГЕРБ през новия политически сезон.


Цветанов посочи още, че ще бъде търсена подкрепа не само в кръга на коалиционните партньори, а и в лицето на опозицията в предстоящия политически сезон. Некоректно е да се внушава за предсрочни избори заради роенето на парламентарни групи, добави той.


Чрез конструктивен диалог успяхме да променим конституцията, отчете Цветанов и благодари на всички, че заедно надмогнали егото си. Ние гледаме на държавата като гарант на сигурността. Тя е важна и за хората, и за бизнеса. Правителството на Бойко Борисов успя да постигне финансова стабилност. Кабинетът на Бойко Борисов върна финансовата стабилност, каза още Цветанов. 


Той очерта приотитетите за 2016 г. - либерализация на енергийния пазар чрез енергийната борса, проучване за добив на газ и нефт в Черно море, да продължи националната програма за енергийна ефективност. В сферата на финансите ще се харчи по-ефективно, каза той и посочи, че средносрочната прогноза на Министерството на финансите до 2017 г. е предпоставка за дългосрочен икономически растеж. От съществено значение остава оптималното усвояване на средства от ЕС, с които се финансират важни сектори, посочи още Цветанов.
Съдебната реформа е основен приоритет, каза той. В сферата на образованието управляващите ще работят за повишаване на грамотността и за подобряване на връзките между университетите и бизнеса. Поне половината от субсидията на университетите да се обвърже с качеството на образованието, обмисля ГЕРБ с промени в Закона за висшето образование.


Има добра основа за надграждане на постигнатото през 2015 г., каза още Цветанов. Той посочи, че управляващите трябва да трансформират стабилността в траен икономически растеж. Ако не се случи, ще се върнем в кризисните 2013-2014 г. С наближаването на президентските избори превес може да вземе политическият егоизъм, а общественият интерес да мине назад, предупреди той.


Цветанов призова колегите си към далновидност и отговорност през новата парламентарна сесия.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK