България ще купува руски двигатели за МиГ-29, но не от Русия, обяви военният министър

Николай Ненчев (вдясно) преди да се качи вчера на първия МиГ-29, оборудван с обновени в Полша двигатели

© Надежда Чипева, Капитал

Николай Ненчев (вдясно) преди да се качи вчера на първия МиГ-29, оборудван с обновени в Полша двигателиБългария ще купи нови руски двигатели за МиГ-29, но те няма да се вземат от Русия, стана ясно днес от изявление на министъра на отбраната Николай Ненчев по Би Ти Ви. Ще бъде обявена обществена поръчка за шест мотора, като очакванията са оферти да дойдат от страни от ЕС и членки на НАТО, които имат на склад подобни резерви части.


"Проучили сме въпроса, на доста места има неизползвани двигатели", обяви Ненчев. Той допълни, че от Русия няма как да се вземат мотори заради наложеното на страната ембарго, а и поради факта, че тяхното производство е спряло.


Военният министър отказа да посочи колко ще струват двигателите, като се оправда с това, че все пак има обществена поръчка. Очакванията са цената им да е 50-60 млн. лева, като вчера премиерът Бойко Борисов обяви, че парите са осигурени.
Николай Ненчев уточни, че новите двигатели за МиГ-29 ще са ни нужни следващата година, като след сключения договор с Полша за ремонт на мотори с изтекъл ресурс няма основания за притеснения относно охраната на въздушните граници на България.


България ще купи поне 12 нови изтребителя
Военният министър каза още, че до края на март се окачва комисията, която анализира вариантите за покупка на нови самолети за бойната авиация ще представи доклад с възможните опции. Ненчев допълни, че ще се купят поне 12 машини.


Те обаче могат да поемат охраната на българското небе най-рано в средата на 2020 година. Ако сключим договора до края на тази година, ще са нужни минимум три години и половина докато ги получим", поясни Николай Ненчев. Според него финансовия министър Владислав Горанов вече е предвидил 80 млн. лева, който ще са първата вноска по договора.


Утре парламентът разрешава съвместните самолетни патрули
Военният министър каза, че още утре парламентът може да премахне пречките пред варианта българските въздушни граници да се охраняват от смесени патрули от българския и чужди самолети. Това ще стане с поправка в Закона за отбраната и въоръжените сили.


Според Ненчев българското небе ще се охранява самостоятелно или съвместно с наши партньори, но няма опция изцяло да се пристъпи суверенитет на чужда държава. В отговор на въпрос министърът на отбраната обяви, че разговори с Турция за съвместна охрана не са водени.


Неформални консултации по въпроса имало с Белгия, Холандия, Италия и Полша. Страната домакин решава кого да покани, какъв договор да сключи и за какъв период.
"Можем и незабавно да започнем разговори за съвместна охрана, ако е в наш интерес, а при тази силно увредена среда на сигурност е в наш интерес, но на този етап нямаме необходимост", обобщи Ненчев.


На два пъти повече нарушения са реагирали ВВС през миналата година
Той посочи, че за миналата година българските изтребители са вдигани по тревога два пъти повече отколкото през 2015-та. Ненчев отказа да влезе в конкретика и да посочи от кои страни най-често са нарушителите. "Понякога са граждански самолети, случаите са най-разнообразни. Не бих искал да говоря за случаи застрашаващи националната сигурност. Не бих казал, че е имало случаи с реална заплаха", посочи още военният министър.


По отношение на избора на началника на отбраната, Ненчев каза, че по темата ще има нови до няколко дни. Той обяви, че може и да имам своя фаворит за поста, но ще търси консенсус и ще съобрази своята кандидатура с позицията на президента и премиера.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK