Лозан Панов прочете есемес, получен от Борисов за "Яневагейт"

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов

© Надежда Чипева, Капитал

Председателят на Върховния касационен съд Лозан ПановПредседателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов прекъсна дебата по "Яневагейт" на днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), за да прочете току-що получен есемес от номера, който той има на премиера Бойко Борисов. Съдържанието на съобщението е:


"Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записа на двете каки. Не го приехме."
След като Панов изчете съобщението, членовете на съвета излязоха в почивка. Вероятно става дума за препратен есемес от някой от съвета, който уведомява премиера "на живо" за случващото се. 


Днешното си първо заседание членовете на съвета започнаха с обсъждане на предложението на етичната комисия за прекратяване на проверката по записите между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, Румяна Ченалова и неизвестен мъж. Решението на комисията е било взето във вторник, като основният мотив за него е експертизата, назначена от прокуратурата, която е показала, че записите са манипулирани. Становището на комисията е, че няма нарушение на етичния кодекс.
Някои членове на съвета обърнаха внимание (Соня Найденова), че не им е представено съдържанието на експертизата, а само нейното заключение. Не било известно и кой е експертът.


 Лозан Панов показа полученият смс

© Дневник

Лозан Панов показа полученият смс


Председателят на ВКС Лозан Панов попита етичната комисия дали е направила опит да покани премиера Бойко Борисов при проверката на записите. Неговото име се споменава неколкократно там, като според Янева той е натискал главния прокурор "да я опраска". Подобно предложение - за покана на Борисов - се появи и в началото на скандала, но мнозинството от съвета го отхвърли. Членовете на съвета не коментираха изказването на Панов.


След като той прочете есемеса, член на ВСС предложи точката да бъде отложена, но това не беше прието. Затова след почивката, ще бъде гласувано дали да прекрати проверката за записите.


В паузата председателят на Върховния касационен съд слезе при журналистите и показа телефона си и полученият есемес. По думите му това е номерът, от който и преди е разговарял с Борисов. На въпрос дали ще му се обади Панов мълчаливо вдигна рамене и заяви, че компетентните органи трябва да си свърши работата, а съдебната власт да запази своето достойнство.
Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK