Борисов във ВСС: Най-чистосърдечно ви казвам, нямам отношение към записите "Яневагейт" (хронология)

Бойко Борисов отиде на заседание във ВСС

© Анелия Николова

Бойко Борисов отиде на заседание във ВССПремиерът Бойко Борисов пристигна във Висшия съдебен съвет (ВСС) малко преди 14 ч., след като председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов прочете пред членовете на съвета есемес, получен от Борисов.


"Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записа на двете каки. Не го приехме."
След като Панов изчете съобщението, членовете на съвета излязоха в почивка. Вероятно става дума за препратен есемес от някой от съвета, който уведомява премиера "на живо" за случващото се. 


Днешното си първо заседание членовете на съвета започнаха с обсъждане на предложението на етичната комисия за прекратяване на проверката по записите между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, Румяна Ченалова и неизвестен мъж.
Борисов пристигна по собствено желание и заяви пред членовете на ВСС, че е дошъл "заради желанието ви да се занимавате с политика". Той потвърди, че е изпратил есемеса на Панов, но не каза от кого е получил информацията от заседанието. По думите му това няма значение. При влизането му в залата всички членове на съвета станаха на крака. В крайна сметка минути след като той си тръгна от ВСС, с мнозинство от 13 гласа, проверката по "Яневагейт" беше прекратена.


"Дневник" следи в реално време изявлението на Борисов пред ВСС и реакциите на членовете на съвета.


14:43 ч. Минути след като Борисов напусна ВСС, членовете на съвета прекратиха проверката по "Яневагейт". Против предложението на комисията са били само трима, четирима са се въздържали, останалите са били "за". След края на заседанието пред журналистите слезе членът на съвета Юлиана Колева, която обясни, че премиерът е казал, че есемесът е получен от трето лице, което не е член на Висшия съдебен съвет.


Бившият правосъден министър Христо Иванов написа във Фейсбук: "Това не е скандал. Това е конституционна криза.

© Надежда Чипева

Бившият правосъден министър Христо Иванов написа във Фейсбук: "Това не е скандал. Това е конституционна криза.


14:36 ч. Борисов си тръгна от ВСС с думите: "Ако има нещо, Лозан Панов да ме извини. Продължаваме да работим." След това той не се спря за коментар пред журналистите. А само се пошегува с тях, че не са били пуснати в заседателната зала (бел. ред. - заседанията на ВСС се наблюдават от медиите на монитори).


14:46 ч. Милка Итова, която преди време каза, че на Борисов сигурно не му е било приятно да направи правителство, благодари на премиера и оцени решението му  да дойде в съвета като "много достойно".


14:30 ч. Думата отново взе Борисов, който повтори, че иска да промени конституцията, но заедно с реформаторския блок нямат необходимите гласове за това. "Мислих, че ме викате за някакъв гейт, а ме питате защо не сме променили конституцията? Исках да я променя, но Радан реши, че ще си прави нов проект. И за да стане президент, затова не стана", коментира Борисов.


14:25 ч. Думата взе членът на ВСС Незабравка Стоева, която заяви: "Вие сякаш сте дошли от друга държава и не ходите по земята." Попитана от премиера дали говори за него, членовете на съвета избухнаха в смях. Незабравка Стоева уточни, че е имала предвид Лозан Панов.


Смс-ът, получен от телефона на Борисов. Премиерът така и каза от кой е получил на живо информация от заседанието на съвета

© Дневник

Смс-ът, получен от телефона на Борисов. Премиерът така и каза от кой е получил на живо информация от заседанието на съвета


14:15 ч. Думата взе председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, който заяви, че се е обадил на Борисов, за да му каже, че е получил съобщението му. Попита го защо е изпратил есемеса, защо точно по време на дебата за "Яневагейт", защо си мисли, че се прави политика и кой точно я прави. Борисов не отговори.


"Съдебната власт трябва да има много повече подкрепа от изпълнителната", заяви Панов. По думите му точката за проверката по "Яневагейт" е била вкарана мимоходом в дневния ред. Това изявление получи остра реакция от страна на някои от членовете на съвета. Чуха се възгласи "оляхте се".


14:12 ч. Премиерът се похвали с "максимално добри институционални отношения" с ВСС и затова си бил позволил да пита членовете на съвета защо отново го викат. Той ги покани на заседание на Министерския съвет в сряда, за да ги пита за съдебната реформа.


14:10 ч. Много ви уважавам, но не се вкарвайте в политически игри. Най-чистосърдечно ви казвам, нямам отношение към записите, заяви още Борисов. 


Горе-долу по същото време във "Фейсбук" бившият правосъден министър Христо Иванов, който подаде оставка след отстъпката от т.нар. исторически компромис за конституцията, написа във фейсбук: "Това не е скандал. Това е конституционна криза. Докато ВСС и прокуратурата се опитват да замажат проверките по "Ченалова-Янева", днешният случай доказа напълно съдържанието на разговорите. В България разделението на властите и върховенството на правото се отменят с есемеси, дори не със закони като в Полша."


14:08 ч. Аз нямам претенции да съм съдия или прокурор. Само дето аз получавам докладите, вие трябва да направите реформата в съдебната система, не аз. Но съветите и докладите ги получаваме ние, заяви Борисов.


14:05 ч. "Всеки, който иска да се занимава с политика, да дойде оттатък на другия терен да ме бие на избори и да управлява."


14:02 ч. Борисов, който няколко пъти заяви, че не иска да коментира скандала "Яневагейт" заради обвинения, че се меси в съдебната система, заяви: Никога не съм си позволявал да казвам какво да правите, който ме познава знае, че нямам вайбър. Аз просто имам лош навик да приемам всеки, който е в някаква беда."


14:00 ч. "Дума давам, към Лозан Панов имам само уважение. Никога не съм се месил работата му. Само при една катастрофа, той се беше притеснил тогава", каза премиерът (бел. ред. - Борисов вероятно има предвид инцидента след като Панов бе номиниран за председател на ВКС, когато беше блъснат от кола).


13:55 ч. Аз нямам никакво желание да се меся във вашата работа. Не се явявам при вас, защото многократно и публично заявих, че нямам нищо общо с двете съдийки. Дори си позволих да ги нарека каки, което е малко обидно може би, започна Борисов. При влизането му в залата всички членове на Висшия съдебен съвет станаха на крака.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK