Съдебният съвет прекрати проверката по "Яневагейт" (допълнена)

Владимира Янева и Румяна Ченалова

© Дневник

Владимира Янева и Румяна ЧеналоваВисшият съдебен съвет (ВСС) прекрати с 13 гласа "за" проверката за записите между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева и Румяна Ченалова. Против са били само трима, а четирима са се въздържали.


Така близо два месеца, след като от разговорите стана известно, че премиерът Борисов е натискал главния прокурор Сотир Цацаров да "опраска" Владимира Янева, а отделни членове на съвета са я убеждавали, че няма какво да се притеснява, истината около тези разговори ще остане неразкрита. Решението за прекратяване на проверката се основава на експертиза, назначена от главния прокурор, чиито резултати са показали, че разговорите са манипулирани.

Заключението на етичната комисия се състоеше в следното:


1. Записите, публикувани от сайта "Биволъ", са незаконни и манипулирани, затова не могат да представляват достоверна информация за съдържанието на разговорите;

2. Проверката на съдържанието на разговорите с други способи не установява нарушение на магистрати и членове на ВСС;
3. Прекратява проверката по преписката.
Комисята е взела предвид предоставената от прокуратурата експертиза, според която с голяма вероятност може да се допусне, че файловете са предмет на монтаж и са манипулирани. Освен това не може да се установи кога са направени записите, а има само данни за софтуера, с който са обработвани. Всички замесени в разговорите хора отричат да са обсъждали отстраняването на Владимира Янева. Единствено Румяна Ченалова заяви неколкократно, че Янева ѝ е съобщавала тези факти. Според етичната комисия обаче това, че Ченалова не помни кога, къде и пред кого са проведени разговорите е доста нетипично. Тя посочва, че от сайта "Биволъ", който разпространява записите, са ѝ подавали противоречива информация - веднъж уверили, че файловете не са обработени, а след проведена по поръчка на самия сайт експертиза се установява, че в тях има следи от маркери.


Членът на ВСС Калин Калпакчиев призова комисията за продължаване на проверката, защото според него не са изчерпани всички възможности да се установи достоверността на съдържанието на разговорите. Срокът за получаване на трафични данни от няколко мобилни номера и оператора отнема 6 месеца, но не са изискани данни от мобилното приложение "Вайбър". Даниела Костова, член на етичната комисия, реагира, че не може да се иска проверка на фактите от разговорите, след като те са манипулирани, а самият Калпакчиев преди е призовавал казусът да се реши бързо.


Преставляващата ВСС Соня Найденова изрази недоволство то факта, че не вижда самата експертиза, изготвена от прокуратурата, а само заключението към нея. Според Найденова това е недопустимо. По-късно членове на етичната комисия обясниха пред журналисти, че експертизата е била представена на всички, които са искали да се запознаят с нея в почивката.


Председателят на ВКС Лозан Панов обясни пред съвета, че едва днес е разбрал, за вкарването на точката за проверка на записите в дневния ред, което по думите му е станало мимоходом. Той попита как тази точка е влязла в дневния ред, кога е дошла експертизата и кой е бил уведомен за това. И припомни, че Румяна Ченалова е заявила, че е присъствала на тези разговори и помни фактите от тях, а Янева не ги отрича, а просто казва, че не ги помни.


Днес премиерът Бойко Борисов дойде лично във ВСС, след като по време на дебата председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов прочете есемес, който е получил от него: "Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записа с двете "Каки", не го приехме." Премиерът потвърди, че е изпратил съобщението, което очевидно е било препратено. Борисов обаче не пожела да разкрие от кой е получавал информацията. Само заяви, че е от трето лице, което не е член на съвета.


Това твърдение е спорно, защото заседанията на ВСС не се предават онлайн, а се наблюдават от журналисти на монитори в специална зала. Освен това в пратения на Борисов есемес има една неточност - Лозан Панов не е предлагал съдебният съвет да извика отново Борисов, а само попита етичната комисия дали в хода на проверката е направила опит да го покани.


Борисов дойде ядосан в съвета, обвини членовете му, че се опитват да правят политика и обяви, че "чистосърдечно казва, че няма отношение" към разговорите между Янева и Ченалова.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK