Новият проект на Радан Кънев - реорганизация на ДСБ и напускане на Реформаторския блок

Новият проект на Радан Кънев - реорганизация на ДСБ и напускане на Реформаторския блок

© Георги МарчевНовият десен проект на Радан Кънев включва пълна реорганизация на структурата на ДСБ и напускането й на Реформаторския блок, потвърдиха пред "Дневник" източници в партията.


На заседание на Националното ръководство в петък ще бъде разгледан окончателният вариант на новата структура, на 23 януари ще се проведе национално съвещание (тясно ръководство, в което участват общинските лидери и депутатите), на което промените да бъдат представени, и на 13 март ще се проведе национално събрание, където да се вземе решение за окончателното напускане на Реформаторския блок и партията да тръгне към президентските избори наесен.


Същевременно шестимата депутати от ДСБ и четиримата от гражданската квота ще останат в парламентарната група на Реформаторския блок. Те излязоха в опозиция в края на 2015 г., когато парламентът отхвърли предложението за промени в конституцията за квотното разпределение във Висшия съдебен съвет.
Сред идеите е парламентарната група да стане съюз с две крила, като Кънев да представлява излезлите в опозиция, а другият съпредседател Найден Зеленогорски от партията на Меглена Кунева останалите 13 депутати от "Движение България на гражданите", СДС, Народна партия "Свобода и дойстойнство" и БНД, които продължават да подкрепят правителството.


За да гласувате трябва да сте регистриран потребител.

Резултати от 2472 гласа

  1. Да, ще събере разочарованите от Реформаторите и ГЕРБ (43.65%)
  2. Да, защото ще е различен от останалите (15.94%)
  3. Да, но за кратко (2.71%)
  4. Не, на избирателите им писна от нови партии (8.25%)
  5. Не, Радан Кънев не е достатъчно силен лидер (13.23%)
  6. Не, защото не е ясно какво е новото в него (12.99%)
  7. Не ме интересува (3.24%)

В новата структура на ДСБ се предвиждат нови органи на управление, с които взимането на решения да се децентрализира и да се създаде по-добра организация на структурите. Също така се предвижда отварянето към нови лица в политиката, които да участват в граждански съвет, както и даване на възможност за взимането на решения от дребния до едрия бизнес чрез отделен съвет.


Партийното управление ще има три органа - два вече съществуващи - Национално съвещание и  Националната конференция. Ще се създаде нов орган, наричан за момента изпълнителен съвет, в който ще влизат всички членове на Националното съвещание - лидерът, заместниците му и депутатите от формацията, и областните координатори на партията.


В момента ДСБ няма областни структури, а само общински. Това било пречка при явяването на избори, защото в общината от областта имало партийна дейност, но в останалите общини имало само отделни членове.


Областните координатори ще имат задачата да оздравят общинските структури или да създадат, ако до момента не е имало.


Идеята е да бъде създаден граждански съвет към Националното съвещание. И в Реформаторския блок беше създаден такъв орган, който на практика не проработи. В него ще влизат всички членове на тясното ръководство, както и експерти и граждани. Представители на гражданския съвет ще участват при взимането на решения в изпълнителния съвет.


Създава се и бизнес съвет, в който да участват представители на бизнес и съсловни организации, както и индивидуални предприемачи от дребния до едрия бизнес. Те също ще участват при взимането на решения от изпълнителния съвет.


Сред новостите е възможността за сдружавания - групи от членове на партията, които да могат да участват при взимането на някои решения, сред които избор на кандидати за избори, за лидер на партията и други фундаментални въпроси. Те ще гласуват онлайн.


Надеждата на политиците от ДСБ е цялата нова структура да се задвижи за първи път за президентските избори и дори така да бъде избран претендентът. Това най-вероятно ще бъде Радан Кънев, стига идеите му да получат подкрепа от структурите на 13 март.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK