Владимира Янева е осъдена на 1 година условно по делото "Червеи" (допълнена)

Владимира Янева

© Анелия Николова

Владимира ЯневаСофийският градски съд (СГС) наложи условна присъда от 1 година, с 3 години изпитателен срок, на бившия председател на съда Владимира Янева по делото "Червеи", за разрешаване на незаконно подслушване в информационния масив на МВР. Янева трябва да плати и под 100 лв. от разноските по делото.


Присъдата днес бе прочетена в отсъствието на отстранената от поста председател на СГС. Владимира Янева не се явяваше на заседанията по делото, но и това не е задължително за така повдигнатите й обвинения. Тя е подсъдима за издаване на 4 разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) върху автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър". Според обвинението исканията за СРС не са били мотивирани, а самото им прилагане е надвишило многократно максималните разрешени от закона срокове, като е продължило около 300 дни.


Другият подсъдим - бившият директор на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов, е оправдан по едно от повдигнатите му обвинения, а по другото съдът му наложи глоба от 3 хиляди лева. Той също трябва да заплати част от разноските по делото.

Владимира Янева е осъдена на 1 година условно по делото "Червеи" (допълнена)

© Цветелина Белутова, Капитал


Двете повдигнати на Костадинов обвинения бяха за документна измама - за изготвени 4 искания за специални разузнавателни средства (СРС) с неверни обстоятелства и за компютърно престъпление - проникване в информационната система на МВР с чуждо име и парола. Съдът го призна за невиновен по обвинението за изготвените искания за СРС, но счете за доказано, че Костадинов е влизал в информационната система на МВР. Това е станало с името и паролата на Мария - вероятно служител от МВР с право на достъп до системата. 


Вчера прокуратурата поиска наказания под средния предвиден в закона размер - до 3 години за Владимира Янева и глоба, която да бъде съобразена с имотното и финансовото й състояние, и под 2 г. за Костадинов.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK