Яне Янев: Аз изпратих есемеса на Бойко Борисов за ставащото в съдебния съвет

Яне Янев: Аз изпратих есемеса на Бойко Борисов за ставащото в съдебния съвет

© Анелия НиколоваЛидерът на РЗС Яне Янев обяви пред благоевградския вестник "Струма", че той е изпратил на премиера Бойко Борисов есемеса, че Висшия съдебен съвет (ВСС) иска да го изслуша отново по казуса със съдиите Владимира Янева и Румяна Ченалова. 


"Да, аз изпратих есемеса. Като съветник на  г-н Борисов съм длъжен да го информирам за случващото се около него. Това съобщение съм го изпратил като форма на превенция, знаете откога съм радетел за конституционна и съдебна реформа, и няма нищо чудно, че една от темите, с които се занимавам, е съдебната система. Като съветник на г-н премиера държа да е наясно какво се случва в системата, защото в крайна сметка отговорността за съдебната реформа е на правителството", потвърдил е Янев пред изданието, без да уточнява откъде сам знае за плановете на ВСС.


В четвъртък председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов съобщи по време на заседанието на съвета, че е получил есемес от премиера с текст "Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записа на двете каки. Не го приехме." Последва прекъсване на заседанието, на което се обсъждаше прекратяване на проверката по записите между бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева, Румяна Ченалова и неизвестен мъж. Скоро след като Панов огласи съдържанието на съобщението, на заседанието дойде и самият Борисов.
В кулоарите на парламента вчера той заяви, че е получил съобщението от свой съветник, а не от член на ВСС  (въпреки граматическата формулировка, която подсказва, че съобщението е адресирано до самия премиер) и добави, че "С Лозан Панов винаги сме имали прекрасна комуникация".


В момента Яне Янев съветва премиера по проблемите на превенцията и противодействието на корупцията и конфликта на интереси във властта. Преди дни стана известно, че съпругата му Галя Янева е един от 14-те помощници в Гражданското отделение на Софийски градски съд, които ще бъдат освободени заради провал на вътрешни тестове за позициите си, припомня "Струма".


"Някой иска Галя да стане жертва на войната, която Лозан Панов обяви на премиера Бойко Борисов", заяви тогава пред вестника лидерът на РЗС, виждайки в това лична атака срещу себе си и съответно - премиера, когото съветва. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK