Съдии и адвокати са обезпокоени от смесването на властите

Съдии и адвокати са обезпокоени от смесването на властите

© Анелия НиколоваСъюзът на съдиите в България и Фондация "Български адвокати за правата на човека" изразяват тревога от липса на работеща независима съдебна система, прикриването на слабостите в съдебната реформа, борбата скорупцията и организираната престъпност. Те призовават Европейската комисия да започне процедура по Механизма за върховенството на закона  във връзка с липсата на институционални гаранции за независимостта на съда от политическо влияние. 


В края на този месец се очаква Еврокомисията да оповести доклада за България по Механизма за сътрудничество и оценка, който се очаква да бъде за пореден път критичен


Утвърдилата се липса на работеща независима съдебна система в интерес на българските граждани крие опасността да надмине вътрешните за страната проблеми като застраши изграждането на единен пазар, гарантирането на конкуренцията, изпълнението на заложените от ЕС цели, финансирани със средства от европейските фондове. Това се посочва в отворено писмо на Съюза на съдиите в България до Европейската комисия. В него съдиите посочват, че дълго слабостите в съдебната реформа, борбата срещу корупцията и организираната престъпност се прикриват и проблемите остават нерешени.
"Липсата на политическа воля за провеждане на действителна и ефективна реформа в съдебната власт е обяснима със съществуващите нерегламентирани зависимости, обвързаности и недопустими вмешателства на най-високи нива в държавното управление. Доказателство за това са и придобилите широка публичност няколко скандални случая, които не бяха разследвани от компетентните органи, така че обществото да получи убедителен отговор има ли виновни и следва ли да понесат отговорност", се посочва в писмото


Съюзът информира за случая с есемеса, пропътувал от Висшия съдебен съвет до министър-председателя и обратно, за реакцията на Борисов, който отишал заседанието без да е поканен и отправил обвинения към председателя на ВКС за политическа дейност. Самите членове на съвета пък не взели отношение.


Според магистратите ерозията на държавността в страната засилва ерозията на европейските ценности и превръща една част от границата на ЕС в несигурно пространство за икономиката, свободната стопанска инициатива, сигурността и човешките права.


"Незаявяването на проблемите в областта на правосъдието и неналагането на дължимите и справедливи санкции създава риск за утвърждаването на политики във вреда на европейските граждани и европейската демокрация и затвърждава евроскептицизма и в новоприетите държави-членки. Ненамесата в тези съществени политики прави уязвим ЕС и всеки европейски гражданин на територията на ЕС. Така, ако мислим за Европа и ЕС като за цялост, то угрозата за независимостта на правосъдието в Република България води до намаляване на целостта. Ако страната остане в това състояние и продължи да бъде част от целостта на ЕС, то ЕС не следва да показва слабост да установи принципи и ценност върху част от територията си", завършва писмото, изпратено до Еврокомисията.


Фондация "Български адвокати за правата на човека"  подкрепи позицията на Съюза на съдиите в България. "Като правозащитна организация с почти четвъртвековна дейност в сферата на правата на човека, отстояваща принципите на правовата държава,   сме силно обезпокоени от безпардонната и груба намеса на българския министър-председател в работата на Висшия съдебен съвет.Самото му  явяване му на заседанието на ВСС е проява на явно неуважение към съдебната власт в България и  разделението на властите, пише организацията на адвокатите.


Според защитниците събитията от 14 януари 2016 г. извадиха на показ нелицеприятни прояви на зависимост на отделни членове на Висшия съдебен съвет от изпълнителната  власт и явната им съпротива да се установи по един прозрачен и обективен начин истината около магистрати, замесени в скандални разговори, от които прозират корупционни схеми и прояви.


Липсата на работеща независима съдебна система подронва не само доверието на българските граждани в нея, но и устоите на държавността, тъй като от хаоса и въздаването на улично възмездие  ни дели само една крачка. Тази опасност става още по-реална на фона на последните действия на прокуратурата, която показа, че е склонна да се поддава на натиск, се казва в становището на адвокатите. 


Фондация "Български адвокати за правата на човека" споделя становището на Съюза на съдиите в България, че оценката за действията на българските власти от страна на Европейската комисия следва да бъде извършвана въз основа на реално постигнатите резултати, които в никакъв случай не се изчерпват с палиативните законодателни промени, на които сме свидетели.


Настояваме за въвеждането на адекватни институционални гаранции за независимостта на българските съдилища в съответствие с многократните препоръки на Венецианската комисия, защото без такива гаранции  не са охранени нито основните права на гражданите, нито (за) върховенство на закона. Фондация "Български адвокати за правата на човека" апелира Европейската комисия да започне процедура по Механизма за върховенството на закона  във връзка с липсата на институционални гаранции за независимостта на съда от политическо влияние. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK