ГЕРБ иска до края на април да бъде въведено електронното гласуване

Снимката е архивна.

© Юлия Лазарова

Снимката е архивна.До края на април да бъдат приети окончателно законодателните промени, с които да се въведе електронно гласуване. Това ще предложи председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ при утрешното обсъждане на проекторешение във връзка с проведения референдум на 25 октомври 2015 г.


Пред "Дневник" Кирилов каза, че решението, което комисията ще обсъди и ще предложи за гласуване в парламента тази седмица, е в подкрепа на електронното гласуване. Желанието му било до края на февруари поправките в Изборния кодекс да бъдат приети на първо четене в правната комисия, за да може до великденската ваканция на депутатите в началото на май да бъдат гласувани и окончателно.


Дали обаче то ще важи за предстоящите през октомври президентски избори зависи от това ще стигне ли времето за технологичното му въвеждане. Намерението на ГЕРБ е да се даде възможност на всички избиратели да могат да гласуват и дистанционно онлайн чрез идентификационен код. По думите на Кирилов все още е дискусионно дали онлайн гласуването да не бъде само за българите в чужбина, но предложението на ГЕРБ е това да зависи за всички избиратели.
Въпреки че не надхвърли необходимия праг на активност от предишния парламентарен вот, референдумът през октомври все пак събра над 20% от гласовете на избирателите. Над 50% гласуваха с "да" на въпроса дали искаме въвеждане на дистанционно електронно гласуване - 1 883 411 души. Според Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление в такъв случай въпросът отива в парламента, който трябва да гласува по въпроса в срок до 3 месеца от постъпването на решението на Централната избирателна комисия в Народното събрание.


ГЕРБ, Реформаторският блок и АБВ заявиха вече подкрепа за електронното гласуване и се очаква то да получи нужната подкрепа.


След приемането на законовите поправки обаче със задачата се заема ЦИК, която трябва да обяви конкурс за създаване на системата. Типично подобни конкурси траят 6 месеца. Възможно е да бъде направено и експериментално прилагане. Още повече че председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира в края на миналата година, че подкрепя електронно гласуване, но след като се гарантира тайната на вота и да се елиминират възможностите за манипулации при гласуването и броенето на резултатите.


През миналата седмица в София и големите градове бяха разлепени плакати в подкрепа на електронното гласуване. Те са издадени от инициативния комитет "Гласувай без граници" с председател Мануела Малеева. "България каза Д@", гласи надписът, а под него е карта на страната с резултатите по области - средно 70% от гласувалите подкрепиха въвеждането на дистанционно електронно гласуване.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK