Сидеров и Чуколов получиха обвинителен акт за инцидента пред магазина на "Раковски"

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров и съпартиецът му Десислав Чуколов в съда при разглеждане на мярката им за неотклонение.

© Анелия Николова

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров и съпартиецът му Десислав Чуколов в съда при разглеждане на мярката им за неотклонение.Прокуратурата е внесла в съда обвинителен акт срещу Волен Сидеров и Десислав Чуколов за инцидента в магазин от началото на октомври 2015 г. на столичната улица "Раковски".


Обвинението срещу председателя на партия "Атака" и неговия съпартиец е за нарушаване на обществения ред и за непристойно поведение. Освен това двамата народни представители са ударили двама полицаи. Това се разбира от съобщение на прокуратурата.  


В нощта на 9 октомври Сидеров и Чуколов прекарали два часа пред магазина в центъра на София и не позволявали на хората да пазаруват, като им пречели с телата си и ги бутали. От съобщението се разбира още, че Десислав Чуколов е ударил шамар на гражданин, който се опитвал да си купи нещо от обекта. 
По-късно двамата обвиняеми с ритници вкарали в магазина кашон с боклуци през отвора на витрината, по която блъскали с ръце и крака. Продавачът звъннал на собственика, който дошъл заедно с жена си, след като са подали сигнал на тел. 112 за случващото се. 


Съпругата на собственика заснела поведението на двамата членове на "Атака" с телефона си след пристигането и на полицията. Сидеров обаче е избил телефона от ръката й, а Чуколов я е бутнал. 


През цялото време двамата народни представители са парадирали с позицията си на депутати. По-късно Чуколов ударил шамар и на собственика на магазина. След като дошли още полицаи в опит да укротят обвиняемите, Чуколов напсувал единия от тях и ударил шамар и на него. През същото време Сидеров напсувал друг полицай, когото заплашил и че ще "го уволни", и го ударил. 


Среднощната проява на двамата продължила до малко преди полунощ, когато Чуколов тръгнал към площад "Славейков", а Сидеров останал пред магазина до 4 часа. Събралите се граждани, медии и полицаи също се разотишли. 


"Хулиганството на двамата депутати в случая се отличава с изключителен цинизъм, тъй като извършените от Сидеров и Чуколов непристойни действия са особено нагли, насочени не само към присъстващите граждани, но и към представителите на властта. Характеризират се с безсрамие и грубо нарушават нравствените принципи и чувства на гражданите, както и моралните норми и приличие", се посочва в обвинителния акт.


За първото повдигнатото обвинение законът предвижда наказание затвор до 5 години, а за второто (нанасяне на телесна повреда на служител на реда по време на изпълнение на функциите му) - 3 години.


Предстои Софийският градски съд да насрочи делото.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK