От първо лице: Разказът на Мария, която спаси живота на тролейбусен шофьор

Мария и шофьорът, на когото е помогнала, се срещнаха днес. Момичето беше наградено за бързата и смела реакция от училището си.

© www.sportno-sz.com

Мария и шофьорът, на когото е помогнала, се срещнаха днес. Момичето беше наградено за бързата и смела реакция от училището си.Не се притесних, защото майка има такива проблеми. Човекът изведнъж спря тролея и му стана лошо. Кондукторката почна да вика, че имало проблем. Аз отидох там при човека, хората ми дадоха път. Първо го пипнах по лицето и после му захванах ченето и му отворих устата и му извадих езика и той се свести. Извиках да ми дадат водичка да му сипна на личицето и да му помогнем да излезне от тролея на въздух.


Това разказа героинята на деня - 15-годишната Мария Звездева Стоилова от Стара Загора, която в петък с бърза реакция и действия е спасила от задушаване припаднал шофьор в градския транспорт. "Дневник" говори с нея с позволението на Латинка Петрова - директорът на социалния дом "Мария Терезия", в който момичето живее от 9 години.   


"После е дошъл лекар, но аз вече не бях там, хванах си друг тролей. Днес се видяхме с него и говорихме. Той си е на работа и е добре. Благодари ми, че му помогнах и каза, че добре че съм била аз да му спася живота. Той като се свести се притесни да не е станал проблем с тролея", разказа още момичето. Шофьорът и Мария се срещнаха днес в спортното училище, в което учи тя. Човекът дошъл да й благодари лично, а от училището наградиха героинята за бързата и смела постъпка.  
Мария сподели, че не се притеснява от подобни неща, защото има опит с майка си, която страда от епилепсия. Била е на 6 години, когато отива да живее в дома, но до тогава се грижи за болната си майка. И сега се виждат, макар че заради "семейни проблеми" няма как да живеят заедно.


Тренира плуване и мечтае да стане помощник-треньор, макар че не е мислила каква точно иска да стане допреди всички медии да я попитат днес, шегува се Мария. На въпроса дали има нужда от нещо и би ли искала хората да й помогнат с нещо, 15-годишната героиня отговаря: "Нямам никаква нужда. Не, нямам. Всичко имам тук, много ми е добре, все едно съм си вкъщи".  


"Дневник" зададе въпроса още веднъж - към директорката Латинка Петрова, която подсказа, че момичето може би би се зарадвало на лаптоп или таблет, защото си няма. Тя коментира, че това дори не е първа подобна проява за Мария. Припомни си случай от преди две години, когато дете от дома вдига много висока температура, и момичето незабавно тръгва да търси оцет и чаршафи да го обгрижи, докато дойде линейката. И в случая в петък, както обикновено, Мария била много скромна и не разказала почти на никого освен на майка си, а се разчуло чак днес, след като учителите в спортното училище коментирали случая помежду си, уточни директорката на социалния дом.


"Много е обичлива, радва се на живота. Има много позитивно отношение към всичко, което я заобикаля. Тя не е от тези деца, които гонейки лошата съдба, изграждат в себе си елементи на озлобление. Тя е много чиста душа", описва я Петрова.

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK