Срещу въпросите за есемеса до Борисов Янев излезе с "абсурди" в съда

Срещу въпросите за есемеса до Борисов Янев излезе с "абсурди" в съда

© Георги КожухаровСлед като и сутринта, и тази вечер отказа да отговаря на въпроси по изпратения до премиера Бойко Борисов есемес, неговият съветник Яне Янев излезе със сведения за нередности в съдебната система.


Янев само уточни, че съобщение до мобилни телефони можело да се пращат и през най-различни приложения и от комютри, но каза, че всъщност пратил не един, а два есемеса. Отказа да каже какво съдържа вторият след като призна вече авторство върху първия, който беше оповестен от председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.


В предаването "Още от деня" по БНТ Янев донесе копие на заповед от Софийския градски съд, с която за ръководител на ИТ отдела на съда е назначен служител на Върховния касационен съд, чиито ръководител е тъкмо Лозан Панов. "Това е горната инстанция, това е абсурдно и недопустимо", каза с патос Янев. Обясни, че заповедта е подписана от Владимир Йорданов, който бил "спряган" сега за председател на апелативния съд. Така цялата информация на съда се управлявал от човек, който не е негов служител.
Янев разказа още, че през лятото на всички служители в СГС били иззети компютрите и после им били върнати, но "празни".


С тази история Янев искал да покаже какво е намеса в работата, а не това, в което се обвинява премиерът заради отиването му във Висшия съдебен съвет.


Според него "тази бутафория" около премиера се създала, за да се отвлече вниманието от тези, които се пъчат пред камерите да обясняват колко солидни реформи искат в съдебната система докато искали всъщност да узурпират ключовите съдилища в България - тези в София.


В допълнение Янев разказа за множество уволнени в софийските съдилища, част от които във ВКС, на мястото на които се слагали удобни хора.


Това той разбрал в последните два дни, когато много хора от въпросните съдилищя го потърсили, за да му съобщят за ставащите там нередности.  "Хората са уплашени от чистката", обясни Янев и каза, че го търсели на служебния му телефон, за да говорят снего.


От вчера при него били дошли повече от 15 души, а благодарение на есемеса били придобили смелост да говорят.


Затова според него наред с реформата в съда трябвало да се проведе и операция "мисти ръце". Защото макар и малко "гнили ябълки" там имало и "бели якички", които работели години наред за мафията и произвеждали желаните от нея съдебни решения. Тези хора можело да се познаят по доходите, част от които те имали наглостта да обявят.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK