Даниел Смилов: Колективна оставка на ВСС е най-доброто решение

Даниел Смилов

© Антон Попов

Даниел СмиловСлед последните събития около Висшия съдебен съвет (ВСС) този орган е напълно дискредитиран и трябва да подаде колективна оставка, смята Даниел Смилов, програмен директор на Центъра за либерални стратегии.


"Резултатът от "SMS-гейт" е пълната дискредитация на Висшия съдебен съвет", посочи той в интервю за БНР, акцентирайки, че говорим за орган, лишен от доверието на хората, с много спорна репутация.


"Единственият изход да се спаси положението е колективна оставка и нова процедура, която да легитимира този орган", отбеляза анализаторът, като се солидаризира с дадената по-рано оценка от бившия правосъден министър Христо Иванов за конституционна криза.
Според Смилов няма съмнение, че този есемес идва от човек, който има право да решава във ВСС, а не е просто част от администрацията, както е ясно, че този човек говори от името на група, не само от свое име. 


"Скандалът с есемесите оголи факта, че конституционализмът освен набор от формални правила е и набор от неформални правила, които всички трябва да спазват, а именно - когато си натоварен с много власт, трябва да я упражняваш автономно и в интерес на обществото, а не на определени групи политически лица или бизнесмени", каза програмният директор.


"От текста се разбира, че част от съдебния съвет или поне един негов член, макар да е употребено множествено число, е блокирало решение и веднага рапортува на премиера. Паралелно от разговорите на съдийките Янева и Ченалова излиза, че ВСС едва ли не консултира свои решения с бизнесмени, с г-н Пеевски по-специално (не можем да вярваме напълно на тази информация поради характера на изтеклите записи, но все пак това е нещо, което трябва да бъде проверено)".


"И когато се натрупват такива факти, няма как да имаме институция, която да се ползва с доверие в обществото", обобщи Даниел Смилов.


Политологът не е склонен да подкрепя обсъжданите публично конспиративни теории, че някой умишлено се стреми да разклати държавата. "Ако са поставени под въпрос конституционни принципи, държавата така или иначе е разклатена и в нашето изнервено общество винаги могат да се намерят поддръжници на конспиративните теории. В момента не виждам субект, който има интерес от това да разклати държавата", коментира Смилов.


По негова оценка на начина, по който съветникът в Министерския съвет Яне Янев тълкува случая, няма защо да се отделя голямо внимание и то не само заради обстоятелството, че бе в разрез с всякакви граматически правила. Отделен въпрос е защо той е съветник.


"Ясно е, че този човек говори от името на група. Това трябва да бъде обяснено", посочи Смилов за автора на фамозния есемес.


"Не видях как изявата на Яне Янев отговаря на тези въпроси. Най-общо - когато в авторитетни институции има хора, които не отговарят на техния профил, това допълнително смъква доверието в тях и не прави добра услуга на никого, който е на власт в момента", отбеляза анализаторът.


На въпрос за началото на президентската кампания и връзката й със събитията във ВСС Даниел Смилов отговори, че по-скоро става дума за опит за отвличане на вниманието – както по отношение на Радан Кънев, така и по отношение на Лозан Панов.


С хипотезите за евентуални кандидатури се спекулира, за да се отвлече вниманието според него.


Твърденията за предстоящо кандидатиране на Радан Кънев са погрешен и манипулативен прочит на провалената конституционна реформа, най-голяма отговорност за която носи най-голямата партия в момента, посочи Даниел Смилов.  "Дебатът за президентската кандидатура е опит да се прехвърли вината върху малкия коалиционен партньор. Това сигурно се прави с оглед и на предстоящите доклади на ЕК", поясни той.


За кандидатиране на председателя на ВКС Лозан Панов твърдението е още по-абсурдно, както и всички спекулации за политическа кариера.


Част от българската магистратура се мобилизира зад идеи за по-радикална реформа по начин, който вдъхва оптимизъм, защото е инициатива на самата съдебна система. Това е позитивна тенденция и не трябва да се бърка с партизация на магистратурата, защото в изявите си Лозан Панов и други от тази група са доста балансирани. Те казват, че биха дали подкрепа. Но това не е заявка за кандидатиране за президент или за нещо друго. 


Големият проблем е раздробеността на политическото пространство преди президентския вот и позиционирането на партиите за президентската надпревара, което засега е доста условно, отбеляза още Смилов.


За вероятността да има предсрочни парламентарни избори той подчерта, че математически зад правителството има бройки, но ако се вгледаме в техните политики ще видим, че няма общи идеи, зад които те стоят. Това по думите му стои извън политическата логика на парламентаризма и не може да издържи дълго. 


"Ако минем през целия конспект - от здравната до конституционната реформа, се вижда, че мнозинството се разпада по странни начини", отбеляза Смилов.


На въпрос за шансовете на Бойко Борисов спрямо президентския пост мнението на политолога е, че той по-скоро има интерес да оползотворява шансовете си за премиер, доколкото е лидер на най-голямата партия в момента.


"Докато тези шансове съществуват, той ще избира министърпредседателското а не президентското място", убеден е Даниел Смилов.


Колкото до излязлото от средите на партията АБВ предложение за обща кандидатура, Смилов я определи като липса на добър вкус и неразбиране на начина, по който функционира една демокрация.

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  И пак да го повторим , щом ''решенията на Висшия съдебен съвет са нищожни'', няма смисъл от него !
  И ако така и така ще им проверяват телефонните разпечатки, нека да им проверят и банковите разпечатки и после кой за къде е ....!!!

  [email protected]
 2. 2 Профил на pur6ing
  pur6ing
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Няма да има такава заповед от "КОЙ"...
  Ще си ни лъготят дълго дълго...
  Имал интимни СМС-и....
  Аре, у лево...

 3. 3 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Подкрепяме оставка на компрометирания ВСС, а други?

 4. 4 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3811 Весело

  Не можеш да вземеш доброволно лешник от катеричка!

  klimentm
 5. 5 Профил на alexthemaina
  alexthemaina
  Рейтинг: 213 Весело

  Спокойно много по рано ВСС загуби доверието на народа

 6. 6 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  Не оставка - закриване на институцията.

  Ако тия подадат оставка, следващите ще са като тях, или още по-лоши.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 7. 7 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 983 Неутрално

  А, Шлифера обясняваше, че нашата съдебна система била по - добра от румънската.....

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 8. 8 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Без коментар.

  "Главният прокурор по корупцията в Румъния стана "Европеец на 2016 г."
  Главният прокурор на румънската Национална дирекция за борба с корупцията Лаура Кодруца Кьовеши спечели наградата "Европеец на 2016 година" на списание "Рийдърс Дайджест", съобщава информационният сайт Зиаре, като отбелязва, че за втори път тази награда се присъжда на румънец.

  "Отличието е признание за смелата и трайна борба на Лаура Кодруца Кьовеши, ръководителката на НДБК в Румъния, срещу корупцията на високо ниво. В качеството си на началник на агенцията, начело на която беше назначена през май 2013 г., тя изпрати на съд един бивш премиер и повдигна обвинения срещу десетки парламентаристи, съдии и бизнес магнати", се посочва в прессъобщение на "Рийдърс Дайджест".

  В съобщението се отбелязва, че Кьовеши е вторият румънец, който печели наградата след Яна Матей, председателка на благотворителната организация "Рийчинг аут Роумейния", която бе отличена през 2010 г. за подкрепата, оказвана от фондацията на жертвите на трафик на хора"
  http://www.segabg.com/article.php?id=787335

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 9. 9 Профил на today
  today
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Трябва да се разкарат всички гнили ябълки.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 10. 10 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  На ход е КС.Разтургането е неизбежно.

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7130 Неутрално

  Вместо да гърмят скандал,след скандал,най-добре е да се разпусне ВСС и да се избере,както беше промяната в Конституцията.

 12. 12 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2906 Неутрално

  При положение, че портата не желае да постъпи по мъжки и да си признае, то покрай сухото ще гори и суровото.
  Всички вкупом ще станат ненужни!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 13. 13 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2906 Неутрално

  [quote#11:"Роси"]Вместо да гърмят скандал,след скандал,най-добре е да се разпусне ВСС и да се избере,както беше промяната в Конституцията. [/quote]
  Според Христо Иванов този парламент няма да избере по-добър ВСС.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 14. 14 Профил на Зара
  Зара
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Би била добра идеята за колективна оставка,но каква полза от нея? Докато обстоятелствата не се променят, и светци да бъдат сложени във ВСС, пак ще се стигне до същите резултати.Колективната оставка,ако има такава, ще бъде начин да се демонстрира намерение за промяна, без да има такова.

 15. 15 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 606 Гневно

  [quote#0:"Даниел Смилов"]След последните събития около Висшия съдебен съвет (ВСС) този орган е напълно дискредитиран [/quote]

  По-скоро „пореден ВСС за пореден път е напълно дискриминиран“

  @)----,--'--
 16. 16 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  И да подаде оставка, и да не подаде, ВСС не може да функционира, предвид липсата на допълнителна разпопредба в ЗИДКРБ ... пълна тъпня !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 17. 17 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]Твърденията за предстоящо кандидатиране на Радан Кънев са погрешен и манипулативен прочит на провалената конституционна реформа, най-голяма отговорност за която носи най-голямата партия в момента[/quote]
  И което ще ѝ струва доста.
  Стига привържениците ѝ да схванат абсурдната ситуация, в която се постави тази партия.
  "Мечтания" от Шуман си слушам в момента.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 18. 18 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  [quote#9:"today"]Трябва да се разкарат всички гнили ябълки.[/quote]
  То да са една и две...Когато в коша повечето ябълки са гнили, се изхвърля целия кош.
  Оставка на целия ВСС и пълна прозрачност при избор на новия.
  Друго решение не виждам.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 19. 19 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 588 Неутрално

  [quote#9:"today"]Трябва да се разкарат всички гнили ябълки.[/quote]
  Но преди това трябва да се идентифицират, а това само с тъпите действия на Тиквоний да праща СМС-и и с изтекли записи в "Биволъ" няма да стане.
  Без изграждане на мощно антикорупционно звено, както в Румъния, със отделен Зам. главен прокурор разследващ корупцията, успех няма да има.

 20. 20 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Напълно подкрепям идеята за оставка на ВСС.

  Доброто е заразно
 21. 21 Профил на Бенефициенто Корупционе
  Бенефициенто Корупционе
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Държавата е напълно ПРОВАЛЕНА, и все тая, дали с тоя или друг ВСС, но също толкова корумпиран! И избран от КОЙ, Боко или Красьо! Играем си на демокрацийка, затова резултатът-ПРОВАЛЕНА държава няма значение, а? Как се изпича жива жаба? Подгряваш я много бавно, тя не усеща разликата в температурата и си седи на място, докато я изпечеш жива! Така и тоя-улисан и доволен, че си играйкаме на демокрацийка, не забелязва, че ОТДАВНА е премината границата, и България е ПРОВАЛЕНА държава!

 22. 22 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  Най добро - Да,най неосъществимо - Да.

 23. 23 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Очертават се поредица от погребални шествия, отрупани с гербери.

  Navigare Necesse Est
 24. 24 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 565 Любопитно

  А може би не е?!
  Според екс-министър Христо Иванов,
  "изборът на Димитър Узунов за представляващ Висшия съдебен съвет (ВСС) цели да разпали скандал, който да доведе до разпускането му и така съветът да понесе цялата отговорност за негативен доклад от Европейската комисия за съдебната система и да се спаси репутацията на главния прокурор."

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 25. 25 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 565 Неутрално

  "В момента опозицията на главния прокурор във ВСС при добро стечение на обстоятелствата и попътен вятър наброява 10 души. С тях може да се формира мнозинство, което да придаде различно лице на бъдещата съдийска колегия. Като се има предвид залогът за избор на председател на ВАС, сериозен е интересът този състав да бъде подменен. Тогава може и да няма 10 души опозиция на главния прокурор".

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 26. 26 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  А след оставката и избор на нов ВСС- какво? ВСС е един прост административен орган, като СЕМ, като някоя комисия или агенция. ВСС не може да направи работеща съдебна система.

  Някой чул ли е и помен от идея за съдебна реформа?
  Що за съдии са българските, които един прокурор , пък бил той и главен, ги прави луди?!
  Прокурорът трябва да влиза в който и да е съд, дори в районен, с треперещи гащи!

  А ма не такава реформа, каквато Хр.Иванов си я представя, а истинска?

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK