Христо Иванов: Димитър Узунов е изпратил есемеса до премиера

Христо Иванов: Димитър Узунов е изпратил есемеса до премиера

© Надежда Чипева, КапиталБившият правосъден министър Христо Иванов посочи члена на Висшия съдебен съвет (ВСС) от парламентарната квота Димитър Узунов като човека, изпратил до премиера Бойко Борисов есемеса, с който го уведомява за разискванията на последното заседание на ВСС по скандала "Яневагейт".


"Есемесът за мен без никакво съмнение е изпратен от Димитър Узунов", заяви Иванов пред БНР. Преди дни Узунов, който е предложен от РЗС за член на кадровия орган на Темида, отрече пред "Дневник" да е изпращал съобщението до премиера. Той отрече да го е изпращал и до лидера на РЗС Яне Янев. В събота Янев сам излезе пред благоевградско издание и заяви, че той е препратил съобщението до министър-председателя. Впоследствие лидерът на РЗС доразви тезата си за автора на есемеса, като обяви, че го е получил не от член на ВСС, а от човек от администрацията. Текстът на съобщението бе: "Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записите за двете каки. Не го приехме".


Днес бившият правосъден министър посочи, че същинският проблем не е въпросът за автора на есемеса, а за това как се оказва натиск и за обвързаността на властите, които по конституция би трябвало да са независими.
"По-големият проблем в тази ситуация е, че ние имаме един абсолютно ясен, оголен акт, в който премиерът, препращайки този есемес на председателя на Върховния касационен съд (ВКС), в контекста на обсъждане на нещо, което има огромно политическо значение, включително за самия премиер, му оказва натиск. Това е пример за една банална ситуация, в която разделението на властите не струва пукната пара в България", заяви Христо Иванов. Той допълни, че подателят на съобщението трябва да напусне ВСС.


"Този член на ВСС, както и да се казва той, просто трябва да се махне оттам. Той вероятно е стигнал до това място, защото е полезен именно по този начин. Най-вероятно това е човек, който едва ли в една нормална обстановка, в която подобно място би изисквало той да показва качества и познания, би стигнал до там", смята Христо Иванов.


Той отхвърли твърденията на Яне Янев, който заяви, че именно Иванов е посъветвал председателя на ВКС Лозан Панов да покаже пред медиите есемеса, като ги определи като "абсолютно непотвърдени лъжи". Добави, че целта на тези твърдения е да се вкарат странични хора в режим на обяснения, за да се разсее фокусът и да се замъглява историята. "Отговорът не е просто "Не", а "По дяволите, стига с тази порнография", заяви Иванов. Той определи решението на Лозан Панов да покаже съобщението като нормална етична норма и "нещо, което се очаква от съдиите да правят във всяка една прилична страна".


"Фокусът се измества от това, че имаме абсолютно оголен пример от това, че изпълнителната власт си позволява по такъв битов начин да оказва натиск върху председателя на ВКС. Но имаме един председател на ВКС, който направи нещо, което трябва много ясно да се подчертае. Във всяко едно обучение за съдии по етика и професионално поведение първото правило, което се преподава, е, че когато си обект на натиск, най-доброто нещо, което можеш да направиш, е този натиск да стане публичен", заяви бившият правосъден министър.


Въпросът дали и самият премиер трябва да подаде оставка след огласяването на есемеса Христо Иванов препрати към парламента, като посочи, че това е политическа оценка. В коментар на призива на политолога Даниел Смилов целият ВСС да се оттегли, той заяви, че "имам много малко причини да смятам, че парламентът би избрал по-добър състав на ВСС".


"Този ВСС има хората с есемесите. Има обаче други хора, които показаха огромно достойнство и качества в една абсолютно неравна битка, които в момента Пеевската пропагандна машина разтерзава по абсолютно чудовищен начин и това не изглежда да прави особено впечатление на никого – ние просто отминаваме това като нормално и случващо се. И аз не съм сигурен, че тези хора трябва да подават оставки", заяви Иванов. Според него случаят трябва да бъде съсредоточен към поемането на отговорност от конкретния човек, изпратил съобщението.


Бившият правосъден министър коментира и предложенията на лидера на АБВ Георги Първанов за промени на законодателството, свързани с избора на държавен глава. Според него предложението цели да се даде възможност след прекъсване един и същ човек, вече изкарал два мандата като президент, да може отново да се кандидатира.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK