Меглена Кунева поиска национален консенсус за българското председателство на Съвета на ЕС

Меглена Кунева поиска национален консенсус за българското председателство на Съвета на ЕС

© Георги КожухаровПарламентът трябва да бъде единен и плътно въвлечен в работата на България по подготовката на председателството на Съвета на Европейския съюз, което ще се проведе през втората половина на 2018 г. За това призова вицепремиерът Меглена Кунева и поиска парламентът и правителството съвместно да изработят общ документ за надпартиен национален консенсус по работата на българското председателство.


Пред журналисти в кулоарите на Народното събрание Кунева даде за пример подобни случаи в Полша и Словакия, когато парламентът е приемал декларация за национален консенсус.


"Смятам, че в България също това би дало друг тон и друга плътност на българското председателство", заяви вицепремиерът.
"Моята цел е парламентът да бъде много плътно въвлечен във работата по определяне на приоритетите, както и да го държа информиран как върви самата подготовка за председателството", добави още Кунева.


Кунева няколко пъти акцентира върху желанието си всички парламентарни групи да се включат в подготовката, която започва активно от днес. Тя ще включва логистика, културна програма, комуникационна стратегия за България за това какво представлява Европейският съюз, но също така и определяне на приоритети, за които страната ще настоява да работи в рамките на нейното председателство.


Утре предстои първата среща на тройката европейски държави членки, които съвместно ще работят в рамката на председателството на Съвета на Европейския съюз – Великобритания, Естония и България, съобщи вицепремиерът. Първа ще бъде Великобритания, през втората половина на 2017 г.; съответно Естония ще председателства Съвета през първите шест месеца на 2018 г., за да бъде завършена тройката с България до края на 2018 г.


Председателството на Съвета на Европейския съвет се осъществява по тройки от държави членки, за да се гарантира приемственост по постигането на целите на различните държави и да се даде време на националните правителства да положат повече усилия, за да наложат приоритетите си. Аргументът за тази практика е, че шестмесечният срок на председателстване е недостатъчен и е необходимо да се предотвратят чести коренни промени на дневния ред на институцията при смяната на държавата членка, която е временно начело на Съвета.


Определените за момента български приоритети, които в четвъртък ще бъдат обсъдени с представителите от другите държави от тройката, са разделени в четири области: "Работни места, растеж и конкурентноспособност", "Миграция и сигурност", "Ефективен енергиен съюз и политика в областта на климата" и "Европейският съюз на световната сцена".


До средата на 2016 г. ще бъдат изготвени общите предложения на тройката държави и ще бъдат изпратени до Генералния секретариат на Съвета на Европейския съюз.


През следващите месеци приоритетът на България е и административната подготовка на екипа, който ще ръководи преговорите и организационната част, както и подготовката на календара на събитията, които ще се случат по време на председателството. Предстои да се избере логото и да се проведат обществени поръчки за ремонтите.


"В рамките на едно председателство се провеждат между 200 и 500 събития. Нашето председателство ще бъде главно базирано в Брюксел, но разбира се, тук ще има събития, които ще направят страната ни позната и, надявам се, харесвана", заяви Кунева.


"Проучен е опитът на всички предишни председателства, имаме контакт с колегите, които скоро са имали председателства, изготвен е план за подготовка, който се изпълнява. Избрана е сградата, тече проект за изпълнение на строително-ремонтни действия и е определен първоначалният състав на екипа, който е от 900 души", заяви Кунева и добави, че вече са започнали пилотните обучения на членовете, които ще работят в рамките на председателството.


В рамките на нашето председателство ще се проведе и информационна кампания за "познанието на Европа, на европейските механизми в България", добави Кунева.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  Кунева нещо е забравила да каже за голямото си желание България да стане част от Шенген !

  [email protected]
 2. 2 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2856 Любопитно

  Тази сега и за шлифера на Гоце ли ще се хване?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 3. 3 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Над 90% от хората в България не ви вярват, ето ви един "национален консенсус" ! Оставка и без право на повторно кандидатиране на бивши депутати, които вече са допринесли със своето (без)действие за сегашното равнище на доверие в НС !

 4. 4 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 782 Неутрално

  2018-та Кунева изобщо няма да е в Парламента, нито пък на каквато и да е длъжнст от която да зависи нещо

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1931 Неутрално

  Пак е в розов период,госпожа Кунева.

 6. 6 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Тази способна ли е да каже нещо смислено?? Баси клишетата всеки път... "национален консенсус по работата", "пътна карта за реформи", "кредит на доверие".......

 7. 7 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 610 Неутрално

  "Надпартиен национален консенсус за българското председателство на Съвета на ЕС" т.е. ще даде на всички част от 50 милионната баничка

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  До коментар [#4] от "carmello":

  Точно обратното.Сигурно смята да си уреди някоя синекурна длъжност покрай председателството.
  В момента България председателства Съвета на Европа.Някой нещо да е чул?

 9. 9 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 434 Весело

  Ку-ку - к'о рьече куньевицата?

  Stef
 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2661 Неутрално

  "Работни места, растеж и конкурентноспособност", "Миграция и сигурност", "Ефективен енергиен съюз и политика в областта на климата" и "Европейският съюз на световната сцена"
  ________
  Като мине някой мирикански дипломат през България на Кунева веднага и се вдига самочувствието!
  Лесно е да се посочат определените за момента български приоритети,трудно е да се кажат ясно важните решения които трябва да се вземат!
  Премахване на колониалния ЗНИ.
  Издигане на 10 метрова стена на турската граница!
  Демонтаж на незаконните ВЕИ които противоречат на екологичните норми.
  Съдебно преследване за корумпирани чиновници на чуждестранни банки извършили вреди на България !
  Толкова ли е сложно ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 610 Неутрално

  До коментар [#3] от "terorio":
  [quote#3:"terorio"]опринесли със своето (без)действие [/quote]

  Проблема е , че толко си могат и да искат не могат . Политиката е толко мръсна професия , че светен човек няма как да е там.

 12. 12 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  А ние трябва да се подготвим да платим най-малко 2000 обяда и 8000 официални вечери.
  Да ни е сладко плащането, а на тях - бон апети!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 13. 13 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1341 Весело

  Пръмова-Кунева отсега си е заплюла нещо в Брюксел. Ама какво?! - изненада. Единственото, което знам е, че тя ще се пожертва срещу 25-30 хил. евро на месец за моето добруване.

  The best way out is always through Robert Frost
 14. 14 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  Тази нали се води национален координатор за борба срещу корупцията, що не гъкне нещо по отношение на скандала, разтърсил държавата?
  Мълчи като пукал по СМС-гейт и се държи за шлифера.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 15. 15 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Мечтата на Кунева - да е под прожекторите като председател на съвета на ЕС, за това се омилква на ББ и забрави за всякакви реформи.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 16. 16 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Бг председателството ще е при друг състав на Парламент и МС. Нямам никакви съмнение, че Кунева ще е извън и двата.
  Но нека работи замечтано.

  Navigare Necesse Est
 17. 17 Профил на bodensee
  bodensee
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Глей ся, жената си има съвсем конкретни мечти и си ги преследва последователно! А вий сти тръгнали да я упреквати, че била безпринципнъ! Въъъх!

 18. 18 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#1:"karabastun"]Кунева нещо е забравила да каже за голямото си желание България да стане част от Шенген ![/quote]

  Пръчка ли си бастун ли си та не можете да вденете, че председателството е престижно ротационно задължение на държавите членки. То няма нищо общо с пробутване на собствени проблеми и мераци за решаването им. Същото се отнася и до ресорните комисари излъчвани от отделните страни членки в ЕК.

 19. 19 Профил на Margarita Stoianova
  Margarita Stoianova
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Помнете ми думата, Борисов й е обещал да я направи председател на Съвета на ЕС по време на нашия мандат.

 20. 20 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 777 Неутрално

  [quote#16:"Schopenberg"]Бг председателството ще е при друг състав на Парламент и МС. Нямам никакви съмнение, че Кунева ще е извън и двата. [/quote]

  Ами че нали затова кукувицата поиска парламентът и правителството съвместно да изработят общ документ за надпартиен национален консенсус за българското председателство. Точка 1, ако ще и единствена, трябва да е - председателството на ЕС от България да се оглавява от Миглена Кунева. Иначе ще ходи все надупена пред Бойко и ще прави предателство след предателство към тия дето я избраха. А 2018г. е прекалено далече - най-вероятно нито камилата, нито камиларя.

 21. 21 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2310 Неутрално

  „Царски” отломки полазиха Реформаторския блок! Рейтингът на блока ще започне да се срива...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 22. 22 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#21] от "Rim":

  Не си ли спомняте, за какво беше създадено НДСВ...?! За да разбива дясното! ГЕРБ е по същата схема!
  Та, какво очаквате от подобни отрепки, които едно време ближеха задника на величеството, докато бяха в коалиция с ДПС и БСП?! Оцелялата царска пасмина, ще се мъчат да ни я пробутат, като претоплена манджа, в някакъв друг вариант...! Даже и тук наскоро, бяха се появили няколко, които въздишаха по НДСВ и ни разясняваха, как величеството всеки момент щяло да се върне на бял кон!

  Бивш tww09306483.
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6859 Неутрално

  Много иска нещо да зависи от нея.

 24. 24 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Кой да ни повярва, докато България се командва от болжевишки мутри?!

  chavo64
 25. 25 Профил на seth
  seth
  Рейтинг: 221 Весело

  А дали Кунева ще е вицепремиер при председателството на България? Мисля си, че не.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK