Прокуратурата е издала указания срещу ваксината за хепатит от Турция

Снимката е илюстративна

© Reuters

Снимката е илюстративнаСлед проверка Върховната административна прокуратура е отправила указания до министъра на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата за "недопускане на ваксини, които не са разрешени за употреба в България", съобщи пресцентърът на прокуратурата след слухове в медиите, че всички дарени от Турция ваксини са били забранени.


Конкретно е посочена ваксината "Еувакс" против хепатит Б, а не цялата доставка от съседката ни. Другата ваксина - "Пентаксим", която се ползва за задължителната имунизация на новородени у нас, не се споменава в съобщението.


"Установено е, че понастоящем ваксината Еувакс е в склад на Министерство на здравеопазването и не е пускана в употреба", уточняват още от държавното обвинение.
Още след доставката, министърът на здравеопазването Петър Москов поясни, че ваксината срещу хепатит няма да се ползва, а ще остане в резерв в случай на епидемия сред бежанците у нас, тъй като е одобрена от Световната здравна организация за тази цел, макар че не е одобрена в рамките на Европейския съюз.


Прокуратурата е извършила проверка по реда на надзора за законност относно ваксините, получени от Република Турция като дарение, след самосезиране по медийни публикации. Изискала е и становището на Изпълнителната агенция по лекарства, което съдържа информация, че ваксината срещу хепатит Б не е разрешена за употреба в страната, в отговор на което са издадени указанията към ведомството и ИАЛ.


"ВАП е изискала от министъра на здравеопазването и от изпълнителния директор на ИАЛ писмено уведомление за предприетите от тях мерки.", завършва съобщението.


По-рано днес министър Москов опроверга категорично ваксината за новородените да е опасна или забранена. По думите му зад разпространяваните слухове стои "мръсна война на икономически интереси", която обаче застрашава спокойствието на родителите и сурността на децата.


За бартера с Турция Москов съобщи през юни миналата година, след няколко неуспешни опита за провеждане на търгове за доставка на пет- и шествалентни ваксини от производителите за задължителната имунизация на бебета. Уговорката с Турция беше тя да достави на България 100 хиляди 5-валентни ваксини, необходими за покриване на имунизационния календар до края на 2015 г., а България да достави 5 милиона дози от произвежданата у нас ваксина против туберкулоза (БЦЖ). В допълнение Турция прати и 100 хиляди ваксини срещу хепатит Б, които бяха прибрани на склад.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5361 Неутрално

  Москов се увърта , а аналогиите с първия здравен министър от първия кабинет на Бойко Борисов Божидар Нанев са неизбежни.
  Там пак имаше някакви далавери с ваксини.....

  [email protected]
 2. 2 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Неутрално

  А дали това не е опит на покуратурата за натиск срещу Москов?
  Който имаше толкова висок рейтинг - преди време...

 3. 3 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1264 Разстроено

  Браво на нашата прокуратура, да живей!

  Прокуратурата е отправила указания до министъра на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата за "недопускане на ваксини, които не са разрешени за употреба в България".

  WTF?!

  Това е все едно да отправи указания към парламента да приема закони! Ами че работата на ИАЛ е точно "недопускане на ваксини, които не са разрешени за употреба в България"!
  На малоумни ли ни правят?

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  Петър Москов поясни, че ваксината срещу хепатит няма да се ползва, а ще остане в резерв в случай на епидемия сред бежанците у нас
  _________
  Високо е съдържанието на т. нар. тиомерсал, в който има живак. В медицинската практика са описани случаи, при които ваксината, използвана при деца, е довела до тежки и неизлечими заболявания като множествена склероза и аутизъм.
  Турците да си ни връщат парите пък да си го дават това на бежанците при тях!!!
  Москов не се излагай повече!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Вярно ли е, че българската бцж ваксина минава през посредник в Одрин и ако е- кой прибира комисионната?

  Въпросът е към Москов!🙊🙈

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 6. 6 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1385 Любопитно

  "Другата ваксина - "Пентаксим", която се ползва за задължителната имунизация на новородени у нас, не се споменава в съобщението."

  еми айде тогава прокуратурата да бъде така добра да се самосезира по отношение на тези, които с целия си "авторитет" обявиха публично че Москов вече бил затрил три поколения български деца

 7. 7 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  100 000 ваксини за бежанци, които няма да дойдат.
  Доообре...
  Сега остава и Турция да реши да ни ги прати и тях по-късно, като добавка към ваксините...

 8. 8 Профил на bathsheba
  bathsheba
  Рейтинг: 264 Неутрално

  [quote#6:"extraCACA"]еми айде тогава прокуратурата да бъде така добра да се самосезира по отношение на тези, които с целия си "авторитет" обявиха публично че Москов вече бил затрил три поколения български деца[/quote]

  ++++++++++++++++++++++

 9. 9 Профил на Klatikurti
  Klatikurti
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Кон за кокошка

  "Досадникът е човек, който ни лишава от самотата ни, без да ни предостави компания." Хосе Ортега и Гасет
 10. 10 Профил на veselakoleda
  veselakoleda
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Аз доверие на българската прокуратура нямам, на Москов също вече. Аз на моите деца не бих я сложила тази петвалентната ваксина. Другата изобщо няма да я коментирам, 100 000 забранени е Европа ваксини на склад. И кой го пази този склад, Москов ли?

 11. 11 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Москов е за съд безусловно.И това момче се омаскари.

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 12. 12 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 286 Разстроено

  [quote#4:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]В медицинската практика са описани случаи, при които ваксината, използвана при деца, е довела до тежки и неизлечими заболявания като множествена склероза и аутизъм. [/quote]

  Хайде, моля Ви се, не намесвайте аутизма! За лекаря, който фалшифицирал проучването, доказващо връзката между ваксините и аутизма (и впоследствие изтеглено от научното списание, в което е било публикувано) ли да говоря, или за "доктор" Джени Макарти, най-гръмогласният привърженик на тази теория?

  Много ми е забавно как винаги в статии за ваксини някой ще спомене аутизъм. Малко като закона на Годуин за Хитлер и интернет. Нека се ограничим дотам, че в конкретните ваксини има повече живак от допустимото.

  “When small men begin to cast big shadows, it means that the sun is about to set”, Lin Yutang
 13. 13 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 965 Любопитно

  [quote#4:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"]Турците да си ни връщат парите пък да си го дават това на бежанците при тях!!! [/quote]
  Далаверата вече е изпълнена. Турците ще кажат "кьорав карти не играе", това са си ваши вътрешни работи

 14. 14 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 965 Любопитно

  [quote#11:"1Sion1"]Москов е за съд безусловно.[/quote]
  Почти всички в това СИКаджийско правителство са за съд, начело с баш СИКаджията!

 15. 15 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  Д-р Цацаров в действие! Всеки работи това, от което най-малко разбира!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 16. 16 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 264 Неутрално

  а Москов какво очакваше?!?
  да бъде вярното футболно кученце на Бойчо и да има висок рейтинг, че и реформи да прави?

  сега на всяка крачка ще трябва да обяснява, че не е грешник и всяко решение на неговата администрация ще се радва на прокурорски проверки и по скандали из медиите на Пеевски...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 17. 17 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 965 Любопитно

  НТ спря предаването на Валя Ахчиева с разследването за ваксините

  ВЕРОНИКА ШЕРБАНОВА | ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 16 декември 2015 в 16:453806217

  Българската национална телевизия няма да излъчи разследване на Валя Ахчиева за ваксините, които Министерството на здравеопазването дари на Турция.

  Разследването трябваше да се излъчи в 21 часа в четвъртък, но вместо това в 20.50 часа ще бъде излъчен игрален филм, а веднага след това - в 22.30 часа, "БНТ такси" с тема съдебната реформа.

  Именно с обяснението, че темата е ексклузивна и трябва да се излъчи възможно най-скоро, предаването "Открито" на Валя Ахчиева няма да бъде излъчено.

  В четвъртък трябва да бъде излъчена втората част на разследване за нарушения при получаването на ваксините, които правителството ни размени с Турция - България получи дарение от 100 000 броя от 5-валентната ваксина "Пентаксим" и дари на Турция 5 млн. броя ваксини БЦЖ. Документът за това е подписан на 16 юни тази година.

  В първата част на разследването Ахчиева разкрива няколко съществени нарушения, които доказват, че внесените от Турция ваксини нямат разрешение за употреба в България, тъй като не са преминали проверка по европейските стандарти. Такова разрешение има само един от компонентните на 5-валентната ваксина.

  Не е спазена и нито една процедура, по която ваксините могат законно да бъдат получени от българската страна. Ваксините са получени от Министерството на здравеопазването като дарение от Министерството на здравеопазването на Турция, макар че по закон дарение може да се получи само през БЧК или ако се подпише допълнително споразумение за получаване на лекарство от страна извън Европейския съюз.

  Изпълнителната агенция за лекарствата също не е разрешила получаването на ваксината "Пентаксим". Агенцията е уведомила министерството, че няма възражения за вноса само на компонента, който притежава сертификат от европейска лаборатория.

  Втората част на разследването на Ахчиева пък е за ваксините, които даряваме на Турция - 5 млн. дози БЦЖ.

  Въпреки че документът за размяната на ваксини е подписан в средата на юни, още на 13 май на производителя на ваксината "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД, който е под шапката на Министерството на здравеопазването, е наредено да произведе 4,2 млн. бройки от имунизацията, като е обяснено, че те са необходими за нуждите на България.

  На 28 май обаче Министерският съвет приема предложението на здравния министър Петър Москов за даряване на Турция на 5 млн. дози от ваксината.

  Във втората част на разследването изнасям притеснителни данни за това как точно е станало дарението, в това число и че има извършено престъпление - има фалшификация на документ, а директорът на "Бул Био" Любомир Димитров е подписал под натиск документа за дарението, разказа пред OFFNews Валя Ахчиева.

  Разследването е направено по информация на източници от "Бул Био", а в предаването е включено и интервю със здравния министър Петър Москов.

  Обяснението, което Ахчиева получава от БНТ, е само, че предаването няма да се излъчи, тъй като темата за съдебната реформа трябва да се излъчи спешно. Нова дата за излъчване на разследването не е посочена.

  С неизлъчването или забавянето на този материал се излагат на риск служителите от "Бул Био". Те могат да бъдат притиснати или уплашени. Има риск от това да бъдат смачкани свидетелите, хората, помогнали да се разкрие истината, които трябва да бъдат защитени, каза още Валя Ахчиева.

  След като е толкова важно да се излъчи предаването за съдебната реформа, защо не го излъчат още днес, когато бяха приети промените в Конституцията, чуди се тя.

  Поискахме коментар и от БНТ. Не успяхме да се свържем с директора на БНТ Вяра Анкова, но зададохме въпросите си на дирекцията за връзки с обществеността.

 18. 18 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 834 Неутрално

  Ваньо Шарков: Никой не е спирал ваксините от Турция ;
  http://clubz.bg/33382-vano_sharkov_nikoj_ne_e_spiral_vaksinite_ot_turciq_obnovena

 19. 19 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 462 Неутрално

  [quote#2:"ПРОРОК ИЛИЯ"]

  А дали това не е опит на покуратурата за натиск срещу Москов?
  Който имаше толкова висок рейтинг - преди време... [/quote]
  Какъев натиск? Москов е некадърник и обслужва нечии интереси,но не и на българските пациенти!

 20. 20 Профил на efw42682532
  efw42682532
  Рейтинг: 462 Неутрално

  [quote#17:"stenli1"]

  НТ спря предаването на Валя Ахчиева с разследването за ваксините

  ВЕРОНИКА ШЕРБАНОВА | ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 16 декември 2015 в 16:453806217

  Българската национална телевизия няма да излъчи разследване на Валя Ахчиева за ваксините, които Министерството на здравеопазването дари на Турция.

  Разследването трябваше да се излъчи в 21 часа в четвъртък, но вместо това в 20.50 часа ще бъде излъчен игрален филм, а веднага след това - в 22.30 часа, "БНТ такси" с тема съдебната реформа.

  Именно с обяснението, че темата е ексклузивна и трябва да се излъчи възможно най-скоро, предаването "Открито" на Валя Ахчиева няма да бъде излъчено.

  В четвъртък трябва да бъде излъчена втората част на разследване за нарушения при получаването на ваксините, които правителството ни размени с Турция - България получи дарение от 100 000 броя от 5-валентната ваксина "Пентаксим" и дари на Турция 5 млн. броя ваксини БЦЖ. Документът за това е подписан на 16 юни тази година.

  В първата част на разследването Ахчиева разкрива няколко съществени нарушения, които доказват, че внесените от Турция ваксини нямат разрешение за употреба в България, тъй като не са преминали проверка по европейските стандарти. Такова разрешение има само един от компонентните на 5-валентната ваксина.

  Не е спазена и нито една процедура, по която ваксините могат законно да бъдат получени от българската страна. Ваксините са получени от Министерството на здравеопазването като дарение от Министерството на здравеопазването на Турция, макар че по закон дарение може да се получи само през БЧК или ако се подпише допълнително споразумение за получаване на лекарство от страна извън Европейския съюз.

  Изпълнителната агенция за лекарствата също не е разрешила получаването на ваксината "Пентаксим". Агенцията е уведомила министерството, че няма възражения за вноса само на компонента, който притежава сертификат от европейска лаборатория.

  Втората част на разследването на Ахчиева пък е за ваксините, които даряваме на Турция - 5 млн. дози БЦЖ.

  Въпреки че документът за размяната на ваксини е подписан в средата на юни, още на 13 май на производителя на ваксината "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД, който е под шапката на Министерството на здравеопазването, е наредено да произведе 4,2 млн. бройки от имунизацията, като е обяснено, че те са необходими за нуждите на България.

  На 28 май обаче Министерският съвет приема предложението на здравния министър Петър Москов за даряване на Турция на 5 млн. дози от ваксината.

  Във втората част на разследването изнасям притеснителни данни за това как точно е станало дарението, в това число и че има извършено престъпление - има фалшификация на документ, а директорът на "Бул Био" Любомир Димитров е подписал под натиск документа за дарението, разказа пред OFFNews Валя Ахчиева.

  Разследването е направено по информация на източници от "Бул Био", а в предаването е включено и интервю със здравния министър Петър Москов.

  Обяснението, което Ахчиева получава от БНТ, е само, че предаването няма да се излъчи, тъй като темата за съдебната реформа трябва да се излъчи спешно. Нова дата за излъчване на разследването не е посочена.

  С неизлъчването или забавянето на този материал се излагат на риск служителите от "Бул Био". Те могат да бъдат притиснати или уплашени. Има риск от това да бъдат смачкани свидетелите, хората, помогнали да се разкрие истината, които трябва да бъдат защитени, каза още Валя Ахчиева.

  След като е толкова важно да се излъчи предаването за съдебната реформа, защо не го излъчат още днес, когато бяха приети промените в Конституцията, чуди се тя.

  Поискахме коментар и от БНТ. Не успяхме да се свържем с директора на БНТ Вяра Анкова, но зададохме въпросите си на дирекцията за връзки с обществеността. [/quote]
  Адмирации за това,че ни информирахте.Много точно сте описали проблема!

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  В България също има лекарствена мафия.Тя се е активирала много напоследък.Продава ни двойно по-скъпи лекарства,отколкото в съседните държави,но за това прокуратурата не се самосезира.

 22. 22 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 470 Любопитно

  Дневник, вие чак сега се сетихте да публикувате статията. Скандалът се вихри от няколко месеца, но само от ФРОГ нюз му дадоха гласнаст. Ако не беше предаването на Валя Ахчиева, никой нищо нямаше да напише по темата.
  Сега е време, да получим отговор защо турската 5 валентна "Пентаксим", за която се разбра, че няма разрешително за употреба в ЕС, още от Юни 2015г. се поставя на българските бебета?

  Не виждам под статията да коментират форумните докторя разбирачи Дулитъл, Един друг и прочее знайни и незнайни разбирачи...

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK