Прокуратурата е издала указания срещу ваксината за хепатит от Турция

Снимката е илюстративна

© Reuters

Снимката е илюстративнаСлед проверка Върховната административна прокуратура е отправила указания до министъра на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата за "недопускане на ваксини, които не са разрешени за употреба в България", съобщи пресцентърът на прокуратурата след слухове в медиите, че всички дарени от Турция ваксини са били забранени.


Конкретно е посочена ваксината "Еувакс" против хепатит Б, а не цялата доставка от съседката ни. Другата ваксина - "Пентаксим", която се ползва за задължителната имунизация на новородени у нас, не се споменава в съобщението.


"Установено е, че понастоящем ваксината Еувакс е в склад на Министерство на здравеопазването и не е пускана в употреба", уточняват още от държавното обвинение.
Още след доставката, министърът на здравеопазването Петър Москов поясни, че ваксината срещу хепатит няма да се ползва, а ще остане в резерв в случай на епидемия сред бежанците у нас, тъй като е одобрена от Световната здравна организация за тази цел, макар че не е одобрена в рамките на Европейския съюз.


Прокуратурата е извършила проверка по реда на надзора за законност относно ваксините, получени от Република Турция като дарение, след самосезиране по медийни публикации. Изискала е и становището на Изпълнителната агенция по лекарства, което съдържа информация, че ваксината срещу хепатит Б не е разрешена за употреба в страната, в отговор на което са издадени указанията към ведомството и ИАЛ.


"ВАП е изискала от министъра на здравеопазването и от изпълнителния директор на ИАЛ писмено уведомление за предприетите от тях мерки.", завършва съобщението.


По-рано днес министър Москов опроверга категорично ваксината за новородените да е опасна или забранена. По думите му зад разпространяваните слухове стои "мръсна война на икономически интереси", която обаче застрашава спокойствието на родителите и сурността на децата.


За бартера с Турция Москов съобщи през юни миналата година, след няколко неуспешни опита за провеждане на търгове за доставка на пет- и шествалентни ваксини от производителите за задължителната имунизация на бебета. Уговорката с Турция беше тя да достави на България 100 хиляди 5-валентни ваксини, необходими за покриване на имунизационния календар до края на 2015 г., а България да достави 5 милиона дози от произвежданата у нас ваксина против туберкулоза (БЦЖ). В допълнение Турция прати и 100 хиляди ваксини срещу хепатит Б, които бяха прибрани на склад.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK