Съдията в процеса за фалита на КТБ си направи отвод

Съдията в процеса за фалита на КТБ си направи отвод

© Надежда Чипева, КапиталСъдия Иво Дачев от Софийския градски съд (СГС) си направи отвод от производството по несъстоятелност на Корпоративна търговска банка (КТБ). Като мотив той е посочил, твърдения в медиите, че "на определени лица още преди разпределението на делото е бил известен съдията, на когото то ще се падне".


Твърденията са на уволнената дисциплинарно съдия Румяна Ченалова, която в неделя вечер в интервю пред интернет телевизията BIT заяви, че  случайният принцип на разпределяне в този и в други случаи е бил погазван.  Пред телевизията тя заяви, че първоначално делото е било разпределено на Калина Илиева, командирована в Софийския градски съд от председателя на съда Владимира Янева и затова зависима от нея. След като Илиева се притеснила, си направила отвод. Тогава Янева споделила с Ченалова, че делото ще се даде на съдия Иво Дачев, защото той бил добър юрист, незамесен в скандали, както се и случило впоследствие.


Според съдия Дачев, твърденията на Ченалова, макар и неподкрепени с доказателства, създават представи, разклащащи убеждението в обществото за справедлив и прозрачен процес. "Вярата в справедливостта е сред основните ценности на всяко съвременно демократично общество. Страните по всяко дело имат право на справедлив съдебен процес, разгледан от независим и безпристрастен съд, а обществото трябва да бъде твърдо убедено, че делото, в случая за несъстоятелността на "КТБ" АД /н/, се разглежда обективно, като решенията на съда ще бъдат основани единствено на закона", заявява Дачев в определението, публикувано на сайта на съда.
По думите му у гражданското общество не следва да остава и най-малкото съмнение в независимостта на съдията при вземане на своите решения. "Ето защо, гореизложените твърдения, макар и безпочвени, поставят под съмнение безпристрастността на съдията-докладчик, които обстоятелства налагат същият да бъде отведен от по-нататъшното разглеждане на спора", пише той.


Делото ще бъде разпределено за трети път утре.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK