Със скоростно гласуване Димитър Узунов стана лице на ВСС (допълнена)

Димитър Узунов

© Анелия Николова

Димитър УзуновЧленът на Висшия съдебен съвет (ВСС) от парламентарната квота Димитър Узунов е новият представляващ съвета. "За" назначението му гласуваха 13 от 24-те души в съвета. Сред тях бяха председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев и главният прокурор Сотир Цацаров. От заседанието отсъстваше министърът на правосъдието Екатерина Захариева, която по закон няма право на глас, председателят на ВКС Лозан Панов и Елка Атанасова.


Ето имената на останалите магистрати, подкрепили избора на Узунов: Румен Боев, Михаил Кожарев, Румен Георгиев, Галя Георгиева, Светла Петкова, Мария Кузманова, Васил Петров, Милка Итова, Ясен Тодоров, Незабравка Стоева, Даниела Костова. 


Двама се въздържаха (Юлиана Колева и Каролина Неделчева), а още при вкарването на процедурата по смяната, като първа точка на днешното заседание Юлия Ковачева, Калин Калпакчиев, Камен Иванов, Магдалена Лазарова и Галина Карагьозова демонстративно напуснаха залата, за да не гласуват. Соня Найденова и Димитър Узунов си направиха отвод, заради личната си заинтересованост към обсъждането и гласуването на точката и също напуснаха залата. 
Преди да се премине към гласуване първо за освобождаване на Найденова от поста и после за избирането на Узунов, всички останали в залата членове на съвета благодариха на Найденова за работата и ентусиазма й.


Димитър Узунов влезе във ВСС от парламентарната квота, след като през 2012 г. бе номиниран от партия "Ред, законност и справедливост" на Яне Янев. Той беше посочен от бившия министър на правосъдието Христо Иванов като човека, изпратил до премиера Бойко Борисов есемеса, информиращ какво се разисква на последното заседание по скандала "Яневагейт". Преди дни Узунов отрече пред "Дневник" да е изпращал съобщението както до премиера, така и до лидера на РЗС Яне Янев. В събота Янев сам излезе обяви медиите, че той е препратил съобщението, но така и не се разбра от кого го е получил.


Досега ВСС се представляваше от Соня Найденова. Найденова бе един от членовете на съвета, които изразиха недоволство от начина, по който бе прекратена проверката по "Яневагейт". В последните дни, след като скандалът с есемеса до Борисов набра скорост, тя призова всеки от кадровиците на Темида "да направи максималното, за да елиминира всякакви съмнения, че източникът на такова съобщение е член на ВСС". В понеделник обаче се видя, че ВСС няма да направи проверка.


Предложението за смяната на Найденова влезе изненадващо като първа точка в дневния ред на съвета. То е направено от Милка Итова - един от членовете на съвета, споменаван в разговорите между уволнената председателка на Софийския градски съд Владимира Янева и съдия Румяна Ченалова, известни като "Яневагейт".


Светла Петкова прочете мотивите, с които 12-те вносители на предложението искат смяната на представляващия ВСС. 


Димитър Узунов на първо място бил обединител. Доказал е конструктивната си работа, способност на работа в екип, точност и акуратност във връзка с дейността си като председател първо на комисия "Съдебна администрация" и после на "Бюджет и финанси".


Петкова добави, че с измененията на Конституцията стопанисването на сградите минава към ВСС. А Узунов, след като 12 години е бил председател на Районен съд, Сандански е успял да направи образцова материална база.


Освен това, благодарение на работата му, за 2016 г съдебната власт разполага с по-голям бюджет, което е довело до увеличение на магистратските заплати или по-скоро до привеждането им в съответствие със законовата уредба.


Ясен Тодоров коментира, че напусналите залата искат да саботират работата на съвета и малцинството се опитва да диктува нещата, а останалите по думите му "са застанали с имената си тук". По повод думите на Галина Карагьозова, че се предлага човек, който в последните дни не слиза от медиите, Ясен Тодоров, който също е чест техен гост каза: "Какво е виновен Димитър Узунов, че е по всички медии. Проблемът в случая е на медиите, те трябва да пишат нещо."


След като ВСС избра Димитър Узунов за свой председателстващ, Найденова коментира пред журналисти, че не е получила отговор на въпроса защо сега се е наложила смяната ѝ. Според нея може да се направи връзка с изказваните от нея опозиционни мнения, както и с темата за есемеса до Бойко Борисов. "Мога и това да си помисля, разбира се, че и това си мисля", каза тя на въпрос на журналисти. Според нея мотивът за смяната са предстоящите законодателни промени, свързани с разделянето на ВСС на две квоти – прокурорска и съдийска. Найденова допълни още, че шестимата членове на съвета, които днес напуснаха залата, са изявили желание да предоставят разпечатките на телефоните си във връзка с есемеса, а Димитър Узунов не е. 


"Не желая да участвам в предварително режисиран фарс" - това каза Калин Калпакчиев пред членовете на ВСС, преди да напусне залата. "Решението е взето другаде, не в тази зала. Това е провокация към здравия разум, почтеността, към ВСС, към обществото и българските граждани. За мен е взето с безпардонност. Вее тоталитарен хлад, не се търпи чуждо мнение. За тези три години не проумях как различното мнение е в състояние да доведе до ярост мнозинството в тази зала. Тази груба демонстрация на сила е нетърпима и необяснима. Това е наказателна акция срещу инакомислещите", заяви той.


След това коментира пред журналисти, че днешното заседание на ВСС му е изглеждало "като заседание на десетоноемврийски пленум на ЦК на БКП".


"Демокрацията е събираш гласове и толкова. Ако се съберат гласове съгласно закона и демокрацията, то си става едно решение", така Румен Боев обясни какво е то демокрация преди избора на новия представляващ ВСС.


"Мнението, че нашето излизане е нарушение на трудовата дисциплина е неразбиране на демократичния начин на вземане на решения", коментира Калпакчиев. Така той отговори на упрека на Светла Петкова, която временно председателстваше ВСС до избирането на човек на мястото на Найденова. Петкова обяви, че шестимата напуснали залата членове развалят трудовата дисциплина, тъй като само Соня Найденова и Димитър Узунов са си направили отвод, а останалите просто си излезли.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK