Борисов: Последните промени във ВСС са провокация срещу държавата

Борисов: Последните промени във ВСС са провокация срещу държавата

© Надежда Чипева, Капитал"Последните промени във ВСС са провокация, целяща изкуствено поддържане на напрежението между институциите, като отново се намесва моето име. Разбирам, че политически е удобно на определени кръгове да използват тези похвати, за да реализират личните си амбиции, но всеки здравомислещ човек разбира, че това е вредно за държавата".


Това коментира премиерът Бойко Борисов в статус в личния си профил във "Фейсбук". Реакцията му идва три часа след като на заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) за представляващ органа беше избран Димитър Узунов на мястото на Соня Найденова.


В онлайн реакцията си
Борисов определя като "абсурдни" тезите, че се меси в работата на съдебната власт


Номинирането на Димитър Узунов днес беше изенандаващо и се случва в разгара на есемес скандала, започнал на 14 януари в съвета. Тогава председателят на ВКС прочете пред колегите си, че е получил препратено съобщение от министър-председателя ("Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записа на двете каки. Не го приехме.") Малко след това Борисов пристигна във ВСС, за да се опитва да потушава скандала и да обясни, че не се меси в съдебната власт. В следващите дни за изпращач на есемеса се обяви премиерският съветник Яне Янев, който се оплете в обяснения от кого го е получил и защо е така написан. ВСС пък реши да не се занимава със скандала, а само част от членовете му декларираха, че са готови да покажат разпечатки от телефоните си, а други - не. Бившият правосъден министър Христо Инавов заяви във вторник, че според него Димитър Узунов е изпратил есемеса. Днес Узунов беше избран за лице на ВСС. 


Борисов не назовава директно случая с есемесите (досега той не е отговорил защо е препратил съобщението до Лозан Панов), но става ясно, че говори за него и коментарите, че случилото се е разкрило връзките на влияние между изпълнителната и съдебната власт. Премиерът казва, че "вече дни наред продължават да се разпространяват абсурдни тези в публичното пространство. Категорично заявявам, че нито се меся в работата на някого, нито пък имам общо с кадрови промени във ВСС, под каквато и да е форма."


В останалата част от реакцията,


Борисов обещава какво ще се случва със съдебната реформа:


"Нужни са действия и реформи, а не просто празни приказки и скандали, които допълнително изчерпват доверието в съдебната система. За промени в Конституцията никой не говореше през 2015 г., когато парламентът прие стратегията за съдебната реформа. Успяхме да постигнем много, но реформата не е завършена. Най-важното сега е да продължим. Аз ще предложа да се съгласим за конкретен времеви график за продължаване на реформата в съдебната власт. Това са решения, които са важни за всички, а техният минимум, както вече казах, включва:
- Изменение в Закона за съдебната власт, на основата на измененията в Конституцията. Те трябва да засилят до максимално възможния предел съдийското самоуправление, както и отчетността и децентрализацията в прокуратурата. 
- Антикорупционният закон. 
- Изменение в наказателно процесуалния кодекс: по-бърз процес, по-малко формализъм, ограничаване на възможностите за безкрайното връщане на делата за доразследване. 
- Изменение в наказателния кодекс. 
- Изработване на проект за Закон за мерките срещу тероризма. 
Надявам се, че в най-скоро време тези промени ще минат през Министерски съвет, а след това с конкретни срокове ще бъдат внесени и за разглеждането им в парламента, подкрепени от ПГ на ГЕРБ. Вярвам, че тези промени ще срещнат разбирането и на партньорите ни."


Вече дни наред продължават да се разпространяват абсурдни тези в публичното пространство. Категорично заявявам, че нито ...

Posted by Boyko Borissov on Wednesday, 20 January 2016


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK