Съюзът на съдиите призовава Димитър Узунов да представи разпечатка от телефоните си

Част от управителния съвет на Съюза на съдиите в България

© Анелия Николова

Част от управителния съвет на Съюза на съдиите в БългарияНовият преставляващ Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов да обяви публично водената от него кореспонденция от телефона си или телефоните си, ако са повече от един, за времето от 9.30 до 13 ч. на 14 януари, четвъртък, когато стана скандалът с изпратения до премиера Бойко Борисов есемес. За това призовава съюзът на съдиите в България (ССБ) в отворено писмо до членовете на ВСС. 


Съдийският съюз пише още, че решението за смяната на Соня Найденова с Димитър Узунов е взето по извънредно внесено предложение. То не е било обсъждано в никоя от комисиите в съвета, освен това не са обявени каквито и да било мотиви, които да налагат смяната.


От ССБ напомнят, че ВСС, избран чрез гласове на магистратите и на Народното събрание, дължи отчетност и прозрачност за всичките си действия както на професионалната общност, така и на българското общество. Поради това съюзът на съдиите призовава съвета да обяви съображенията си за смяна на досегашния представляващ, по този извънреден начин, както и за избора си конкретно на Димитър Узунов.  
"Призоваваме също така новия представляващ ВСС да изиска справка за същите обстоятелства по отношение на ползваните от членовете на съвета мобилни телефони по договори с мобилни оператори, по които е страна ВСС", се казва още в писмото.


В него ССБ се обръща и към шестимата, напуснали днес заседанието на ВСС по време на обсъждане и гласуване на извънредната точка за смяна на представляващия съвета. Съдийската организация призовава Юлия Ковачева, Калин Калпакчиев, Камен Иванов, Магдалена Лазарова, Галина Карагьозова и Соня Найденова публично да заявят дали считат, че продължаването на тяхното участие в дейността на този орган би спомогнало за законното осъществяване на функциите му и за изпълнение на възложената му от закона задача да отстоява независимостта на съдебната власт. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK