Над половината съдебни помощници в СГС си отиват заради липса на знания

Над половината съдебни помощници в СГС си отиват заради липса на знания

© Цветелина Белутова, КапиталПроблемите от управлението на Владимира Янева като председател на Софийския градски съд (СГС) отекват месеци след нейната оставка. Миналата седмица от СГС съобщиха, че след проведен на 18 декември тест на съдебните помощници, 14 от всички 25 назначени в съда са уволнени или освободени от длъжността по взаимно съгласие, заради драстично непознаване на законите и съдебната практика.


Проверка на "Дневник" показа, че


12 от неиздържалите 14 съдебни помощници са назначени по времето на Владимира Янева.
Останалите двама - по времето на Георги Колев.
Конкурси са провеждани през 2012 г. и 2014 г., като на последния - от 20 юни 2014 г., са назначени 16 души. Комисията в състав Владимира Янева, Богдана Желявска и Иво Дачев са оценили доста високо кандидатите. Само година и половина по-късно същите  не успяват да преминат минималния праг на теста, проведен от новото ръководство през декември.


Сред високо оценените преди (и провалили се сега) има "съпруги", "синове", "зетьове"


В понеделник по БНТ съветникът на премиера по въпросите на борбата с корупцията и лидер на РЗС Яне Янев дълго говори за "чистка" в Софийския градски съд, която "уплашила много хора" и те му се оплакали. Янев нападна всички подред - от председателя на СГС Калоян Топалов, през изпълняващия длъжността преди него след отстраняването на Владимира Янева - Владимир Йорданов, до председателя на ВКС Лозан Панов, като ги обвини в опит "за овладяване на ключовите съдилища чрез поставяне на удобни хора". 


Янев обаче не каза нищо за проведения тест, на който е била подложена и съпругата му Галя Янева, съдебен помощник в Гражданското отделение на СГС.


Именно тя  е сред "двойкаджиите" на теста, тъй като е получила едва 3 точки от максималния брой 34,  което не ѝ достигало дори за двойка според методиката на изчисляване на оценките. Справка на "Дневник" показа, че през юни 2014 г., оценена от Владимира Янева и Богдана Желявска, съпругата на Яне Янев е получила отличната оценка 5.66.


По време на изслушването си пред Висшия съдебен съвет (ВСС) в края на юни 2015 г., при избирането му за председател на СГС, Калоян Топалов посочи слабата квалификация и продуктивност на съдебните помощници, както и критериите за избора им, заедно с неясните критерии при командироването  в СГС като един от проблемите в съда. И пое ангажимент да  реши тези проблеми, ако бъде избран.


Потърсен от "Дневник" за коментар, Топалов заяви, че отстраняването на 14-те съдебни помощници не може да се интерпретира като "чистка". Тестът е направен от всички и има и такива, които са го издържали.


Съдебните помощници подпомагат работата на съдиите по конкретни дела, като изготвят проекти на решенията по указанията на съдиите, изготвят правни становища, доклади и др. Все задължения пряко свързани с правораздавателната дейност на съдиите. 


При теста максималният брой точки е 34 за съдебните помощници в Гражданското отделение, като за успешно преминаване трябват 16 точки. А за тези в Наказателното отделение максималният брой е 24 точки, като за издържане са необходими 17.


Кодексът на труда предвижда възможност служител да бъде уволнен заради липса на качества за ефективно изпълнение на работата. Петима от провалилите се на теста са уволнени по тази причина. 


Двама от назначените по времето на Владимира Янева съдебни помощници - Радослав Вичев, син на бившия апелативен прокурор на София Вичо Вичев, и Мария Рачкова са уволнени със същото основание. Вичев е получил 14 точки на теста,  Рачкова - 9 т.


Йордан Колев, Величка Костадинова и Албена Йонидова са уволнени по същата причина.


Трима пък са се възползвали от отправеното до всички неиздържали предложение за прекратяване на трудовото правоотношение по взаимно съгласие. Това са:


- Надежда Панкова, назначена с пълна шестица от комисия в състав Владимира Янева, Богдана Желявска и Иво Дачев. На новия тест от декември получила 14 точки.


- Чавдар Николов, назначен от същата комисия, получил 16 точки през декември. А на атестация за периода от 2012 г. до 2013 г. е получил най-високата оценка за изпълнение на служебните задължения. 


- Мариана Палазова, също назначена от тази комисия през 2014 г., е изкарала 9 точки на новия тест.


От останалите шестима, които не са издържали теста, на четирима не могат да бъдат прекратени служебните отношения, поради законова закрила:


- Доника Лазарова, съпруга на бившия секретар на МВР Светлозар Лазаров, е получила 9 точки на теста, но има дете под 3 години и не може да бъде освободена. 


- Галя Янева, съпруга на премиерския съветник Яне Янев, не се е явила на първата дата на изпита - 18 декември 2015 г., като е представила болничен лист. Явила се е на 11 януари. От 34 възможни точки получава 3 точки. Засега обаче Янева не е освободена от длъжността съдебен помощник, защото веднага след теста е напуснала сградата на съда, а на следващия ден е уведомила СГС по телефона, че от 11 януари включително отново е в болничен за срок от 10 дни. Болничният лист е издаден  на 12-и януари (вторник) в Сандански. Прави впечатление, че първият ден на болничния съвпада с деня, на който е държала теста...


Другите двама са също в болничен отпуск. 


Двама съдебни помощници са напуснали по взаимно съгласие, без да се явят на теста. Това са Еленко Еленков, син на съдията от ВАС Александър Еленков, и  Антони Върбев.


Диляна Стоянова е издържала теста, но въпреки това напуска по свое желание.


Времето, с което са разполагали помощниците за решаване на теста, е било 2 часа. Те са имали на  разположение и съответните закони. Трябвало е да познават и пет тълкувателни решения съобразно областта, в която са работили. От съда увериха, че и без познаване на тълкувателните решения е било възможно да вземат изпита, тъй като въпросите били елементарни.


Свободните места за съдебни помощници ще бъдат запълнени след конкурс, вероятно в началото на февруари. Конкурсът ще бъде  по-труден дори от този за младши съдии, увериха от съда. Не е  сигурно и дали ще се цели да бъдат запълнени всички бройки, тъй като не били нужни толкова много съдебни помощници.

Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1931 Весело

  Сред високо оценените преди и провалили се сега има "съпруги", "синове", "зетьове".Това е положението.Спътницата в живота на съветника-информатор и тя сред двойкаджиите.

 2. 2 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Разстроено
 3. 3 Профил на _association.r6_
  _association.r6_
  Рейтинг: 324 Неутрално

  Хубаво би било този тест да бъде публичен. Може някои от нас да изкарат отлични оценки и без да са работили в съд.
  : )))

 4. 4 Профил на bgmusquetaire
  bgmusquetaire
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Хубава и справедлива новина, но Върховният Системен Съботник как са с Чест, Морал, Ала - бала, нещо?

 5. 5 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 1048 Любопитно

  Ужас! Какво ли е по другите съдилища,за прокуратурата да не говорим. А ВСС ако им спретнат едно тестче?

  ThePirinEagle
 6. 6 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Аууу, кадрите на гербавите се оказаха по-калинки от оная, Илиева, която излетя щото писа на ОЛАФ за далаверите на Миро Ирландската мръвка. "Хайде матросовци, на амбразурата в защита на яя", както би казал опорния точко :-D

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 7. 7 Профил на Simeon Stankov
  Simeon Stankov
  Рейтинг: 221 Разстроено

  Човека на човека ... и не само в съда, време е за тестове на всяко ниво в администрацията, .... и да връщат заплатите, които са взели за нищоправене !!!

 8. 8 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Не е нужно разследване - черва, а и какво ли друго да очакваме ...

 9. 9 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  миии какво да кажа. Освен да ви разправя един случай.
  На времето в селото на дядо ми след 09 септември непрекъснато искали някой да ходи на разни събрания-съвещания. И за да си опростят нещата хората си избрали делегат, който като е нужно го пращат на съответната сбиркат.н. член делегат на кооператива.
  В последствие се оказало че ако има да се изнасят речи тя се справяла много добре, на въпроса как го постига отговора:
  Аз от толкова събрания по едно изречение да помня като ги сглобя и готово

 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2564 Любопитно

  Абе, Яне Янев ли е вече ''партийният секретар'' на съдебната система в България ?

  [email protected]
 11. 11 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  та мисълта ми е тези са по зле от член-делегата толкова години в системата и нищо не са ноучили

 12. 12 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Брей с какви съветници се е оградил Борисов, Янев е за незабавно уволнение!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 13. 13 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 914 Весело

  3 точки от възможни 34 е истински позор.
  Янето трябва да потъне в земята от срам вместо да съска по телевизиите.

 14. 14 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 488 Любопитно

  Кеф! Да видим Винету дали ще се разграничи от Янету и дали ще го уволни Ако ББ разполага с минимална свобода над себе си - ще го направи....

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 15. 15 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 548 Весело

  Па ако препитат кадрите на министерствата, особено на онова с милиардния бюджет, одма си останАхме без държавни служителЕ. 16. 16 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2250 Весело

  Появиха се няколко по-смели "хирурзи" и взе да хвърчи "гняз" от циреите!

 17. 17 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Роднина, милиционер, роднина, милиционер ...
  Глупав, прост, глупав, прост ...
  Но всичките патриоти и неподкупни!

 18. 18 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 381 Неутрално

  "Сред високо оценените преди и провалили се сега има "съпруги", "синове", "зетьове""

  Много долнопробна история. Всички знаем, че съдебната система е "Дом майка и дете", но това минава всякакви граници. Много комична е Янева, която получава само 3 точки и излиза в отпуск, за да не могат да я изритат. Абсолютно недостойно поведение.

 19. 19 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#6] от "The_Curious":

  Илиева си е автентично тъпа, и щеше да излети така или иначе.

 20. 20 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Необратимия институционален срив е обхванал в хватката си всички държавни институции (като не е пропуснал и съда) и даже и някои частни предприятия (на които управителите или собствениците са от назначените от БКП). Това заедно с корупцията прави живота в България изключително труден, ежедневно създава мизерия и дискомфорт (запрашеността в повечето градове е един от резултатите, другия са лошата инфраструктура и т.н.) и обрича българите на бедност.
  А Галя Янева и другите от този съд е типичен пример за политическо назначение невеж и некадърник, но верен на партията. И като си представя, че тези хора правят това: "Съдебните помощници подпомагат работата на съдиите по конкретни дела, като изготвят проекти на решенията по указанията на съдиите, изготвят правни становища, доклади и др." си представям какво мазало е в България.

 21. 21 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3348 Неутрално

  Трагедията е, че "такива способни" кадри има навсякъде в държавната администрация - МВР, Митници, Икономическо, Земеделско и Здравно министерства, различни Агенции, и къде ли не още.

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 22. 22 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 851 Весело

  До коментар [#17] от "Иван Петров":

  име и лека промяна ,роднина милиционер-жена на милиционер...все пак има еманципация на жените 21 век сме

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 23. 23 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Някой знае ли каква е заплатата на един такъв съдебен помощник (моето предположение е за между 2500 и 3000).

 24. 24 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 629 Неутрално

  [quote#22:"не на безразличието"]все пак има еманципация на жените 21 век сме [/quote]

  До коментар [#22] от "не на безразличието":

  Да, жените долу-горе успяха да се еманципират, но от партизаните така и не успяваме да се еманципираме.

 25. 25 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#9] от "1001":В един институт имаше некадърник който проваляше всяка задача. Затова го пращаха често по разни курсове за квалификация за да могат другите да си гледат работата. Добре , ама като дойде време наистина да го уволнят поради некадърност, той се изрепчи ,че имал 19 дипломи за завършени курсове !
  В шофьорски курс решаваме листовки. 30 въпроса . Правилен отговор носи точка. Донася листовките с проверените резултати. Кой изкарал , кой -не. Държи две листовки и гледа двама. " А бе , вие на инат ли задрасквахте отговорите ? Имате по една точка !Ако ги задрасквате без да гледате , ще имате поне 10 !"(при три варианта на въпрос , по вероятност да улучиш )

 26. 26 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1127 Весело

  До коментар [#5] от "thepirineagle":

  Дали това не е най-краткия път към реформи?

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 27. 27 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  [quote#20:"Uprsport"]И като си представя, че тези хора правят това: "Съдебните помощници подпомагат работата на съдиите по конкретни дела, като изготвят проекти на решенията по указанията на съдиите, изготвят правни становища, доклади и др." си представям какво мазало е в България. [/quote]
  Да, точно така е. Но не е отсега, нито само в СГС. Ако се проверят вещите лица по списъци, съставени за нуждите на съда, както и съдебните служители - секретари, деловодители, счетоводители, шофьори, охранители и т.н. картинката ще стане още по-зловеща. Всички са свързани - роднини, приятели, съпрузи, любовници, кумове, шуреи и шуренайки с този или онзи съдия, адвокат, прокурор или следовател. Който както се е "представил" пред съответния съдебен началник.
  След 2 години ще се окаже, че са назначени "точните наши хора" и "картинката" от статията ще бъде същата, но със сменени имена.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 28. 28 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  До коментар [#25] от "ahasver":

  не знам каква е била идеята на времето. Но така се получава както и с вашия колега

 29. 29 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#7] от "Simeon Stankov":

  Ако навсякъде се въведат тестове, няма да останат хора в държавните институции, но те и не са необходими след като нямат знания, умения и компетентности и може би и нищо не правят, само хабят хартия.

 30. 30 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 274 Неутрално

  не мога да повярвам! не мога да повярвам, че толкова много некадърници са назначени все по средни и високи постове в държавната администрация!

  преди около 3 години се говореше за внедряване на система, която като "социална мрежа" да проследи роднински, бизнес и други "връзки" между назначения в комисии, регулатори, кметства, министерства и агенции... само веднъж чух за тази система

  и пак да повторя:
  първо трябва да започнем със закон за лустрация и да изринем всичката червена измет от държавната администрация. и да ги лишим от правото им на пенсии и да им отменим здравните осигуровки за последните Х години...

  след което с интегрирани информационни системи и регистри, много бързо да разкараме роднинските назначения и да осъдим всички червени престъпници. и задължително разследване на източниците им на незаконни доходи, отнемане на незаконно придобито имущество и затвор.

  евентуално амнистия, ако доброволно се откажат от българското си гражданство и приемат безплатен еднопосочен билет за Сочи.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 31. 31 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 1048 Неутрално

  До коментар [#26] от "Алф":
  Да,донякъде. Но някой трябва независимо да мине с тестовете навсякъде. Имам предвид НАИСТИНА независимо и НАИСТИНА НАВСЯКЪДЕ...

  ThePirinEagle
 32. 32 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 488 Весело

  ... с удоволствие забелязвам, че нЕкои теми консолидират форума!... е, значи това ще да е "правилната" посока...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 33. 33 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 851 Весело

  До коментар [#30] от "полувишис":

  защо пък сочи..........ама ме разсмя

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 34. 34 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#33] от "не на безразличието":

  Сочи е символично място за нашите комунета-олимпийци

  те винаги участват заради самото участие. но никога не печелят, ако няма нещо уредено и връзкарско.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 35. 35 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До коментар [#34] от "полувишис":

  но има и едно нещо което ме така да кажа замисля-тая власт с кръв сме я взели без кръв няма да я дадем....

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 36. 36 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  И един мармот разпраща СМС-и.
  "- Галя Янева, съпруга на премиерския съветник Яне Янев, не се е явила на първата дата на изпита - 18 декември 2015 г., като е представила болничен лист. Явила се е на 11 януари. От 34 възможни точки получава 3 точки. Засега обаче Янева не е освободена от длъжността съдебен помощник, защото веднага след теста е напуснала сградата на съда, а на следващия ден е уведомила СГС по телефона, че от 11 януари включително отново е в болничен за срок от 10 дни. Болничният лист е издаден на 12-и януари (вторник) в Сандански. Прави впечатление, че първият ден на болничния съвпада с деня, на който е държала теста..."
  Изясни се поради каква менталност стана г-жа Янева.

 37. 37 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3348 Весело

  До коментар [#13] от "neznaiko.bg":

  Не става и за двойка?! Тя е по американската система.

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 38. 38 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  Добро начало с добри прецеденти.

  подпис
 39. 39 Профил на today
  today
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Това са абсолютни безобразия, то не е съдебна система а абсолютна подигравка. За пореден път предлагам за съдии и прокурори наказанията да са в троен размер, те когато не спазват закона, просто не можем да говорим за държава!
  Прокурор Чайка, ама в български вариант.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 40. 40 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  До коментар [#37] от "Hamilton F1":

  ми те там затова не си казват оценките а кой по ред са, защото оценките нищо не значат

 41. 41 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#36] от "Лелка":

  like husband, like wife.

  цялото им семейство Яневи никога не трябва да доближават по-малко от 20 метра до външната стена или ограда на държавно учреждение. освен ако не е затвор.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 42. 42 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#35] от "не на безразличието":

  това е поредната опорна точка.

  българските комунета никога не са проливали и капка кръв за властта в България.

  те нямаше да видят власт, ако не беше Червената Армия да им помогне да избият десетки хиляди от нашата интелигенция и да ги подкрепи да си създадат опресническите органи като народна милиция и кадесарските служби.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 43. 43 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1269 Любопитно

  "Комисия в състав Владимира Янева, Богдана Желявска и Иво Дачев са оценили доста високо кандидатите."

  Иво Дачев е онзи, който си направи отвод по делото КТБ вчера, нали

 44. 44 Профил на kman
  kman
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Шокираща история. И като си помисли човек, че така е абсолютно навсякъде в държавната администрация, пълно с корумпирани некадърници, свои хора, партийни и роднински назначения! Да можеше навсякъде да направят по един такъв тест и да се освободят от половината...

 45. 45 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2652 Неутрално

  Проблемите от управлението на Владимира Янева като председател на Софийския градски съд (СГС) отекват месеци след нейната оставка."
  айде първо се сетете КОЙ назначи янева , сетете се КОЙ обосновано слуша и пуска контролирано незаконно записи , и после пак питайте КОЙ и къде и защо червейчето направи каналчета . колко ли дни делят б.б от майданче ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 46. 46 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  а останалите съдилща кога?
  типична картинка наследствена практика от комунизма
  картинка присъстваща във всяка институция в БГ
  уравленска позиция от некадърни не компетентни кадри
  не сме ли поради това на този хал?

 47. 47 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 274 Весело

  тази вечер нито един минус в повечето мнения?!?
  явно позитанчетата не са на смяна в момента, или Кутев ги държи на нощна оперативка заради някакви провали през деня

  другият вариант е червените ботове да натискат само плюсовете защото кадърните комунета така са ги "програмирали". нали са много "способни" и децата им са първенци, но само в селските олимпиади по информатика

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 48. 48 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2250 Весело

  [quote#29:"Uprsport"]но те и не са необходими след като нямат знания, умения и компетентности и може би и нищо не правят, само хабят хартия. [/quote]

  И заплати вземат и заплати, брат'чед! Вероятно не лоши!

 49. 49 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#43] от "extraCACA":

  същият. все хора на БПС и ДПС са по ключовите постове и по ключовите дела. за да не можем да разплетем случаите на тежка корупция. и на цялата тази тиня Бойчо и ГЕРБ постоянно плямпат за "Стабилност".

  очаквам и самият Цецо Цветанов да е затънал до брадичката в кафеви компромати. и двамата с Бойчо ги тресе невероятен страх, че ако им разкрият поне малко от престъпната дейност, няма да видят слънце поне до 2056-та

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 50. 50 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#44] от "kman":

  ако има единна система за управление и подбор на персонал в държавната администрация, много бързо ще видим, че именно роднинските и приятелските назначения на ДПС и БПС и ГЕРБ са най-големите некадърници, престъпници, крадци и корумпирани предатели.

  е, добре. и Лукарски. и жена му. те са петното на РБ...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 51. 51 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2250 Весело

  [quote#30:"полувишис"]и пак да повторя:
  първо трябва да започнем със закон за лустрация и да изринем всичката червена измет от държавната администрация. и да ги лишим от правото им на пенсии и да им отменим здравните осигуровки за последните Х години...[/quote]

  Не думай!
  И що толкоз си намразил ГЕРБ и другите клонинги? Ми и те са хора, брат'чед, сал за едното красно име живеят, и за малко гювеч!

 52. 52 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#51] от "batzdravo":

  защото заради тях прахосахме поредните 5 до 7 милиарда за 2 години и сме най-простата, най-бедната, най-корумпираната и най-некадърната държава в ЕС. и с най-слаба и продажна национална сигурност, най-слабо работещи регулатори, най-ненадеждната пазарна икономика... и всичко това е заради комунетата и техните протежета.

  днес можеше да сме с 10 години напред. а не отново в навечерието на виденова зима...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 53. 53 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1269 Весело

  [quote#44:"kman"]И като си помисли човек, че така е абсолютно навсякъде[/quote]
  помислих си го... и стигнах до извода че е редно да се даде възможност за преразглеждане на всички дела, водени през последните 26 години ... и това е минималния реванш който трябва да гонят гражданите

 54. 54 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Добре ама сега новоназначените дали ще се справят ако някой направи нов тест и ги подложи на изпит дали ще успеят да защитят знанията си отпреди или който се докопа той си слага свои хора и така докато царува а след това нови тестове и пак така докато хората си траят и казват атака сега ще заработи ама кое ще заработи не се знае.По вероятно е незаконното им забогатяване а не съдебната система.

 55. 55 Профил на detted
  detted
  Рейтинг: 221 Неутрално
 56. 56 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2250 Неутрално

  [quote#52:"полувишис"]днес можеше да сме с 10 години напред. а не отново в навечерието на виденова зима... [/quote]

  Следствие на неправилен избор, знам че знаеш!

 57. 57 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 1048 Любопитно

  Момчета и момичета, не си спомням отдавна един толкова,сравнително, единодушен форум. Явно има смисъл, независимо от политическите нюанси.....

  ThePirinEagle
 58. 58 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2250 Весело

  [quote#53:"extraCACA"]..стигнах до извода че е редно да се даде възможност за преразглеждане на всички дела, водени през последните 26 години ..и това е минималния реванш който трябва да гонят гражданите [/quote]

  Минималният е да се образуват нови - срещу Мафията!
  А максималният, всички дела от 26 години насам, да се преразгледат. Но знам, че това е в сферата на фантастиката.

 59. 59 Профил на don_horhe
  don_horhe
  Рейтинг: 381 Неутрално

  А на тези некадърници и двойкаджии заплатите ги плащаме ние с данъците си...

 60. 60 Профил на krummen Spiegel
  krummen Spiegel
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#57] от "thepirineagle":

  Пред фактите и боговете мълчат. А на баце кога ще му направим ТЕСТ. Единствено може да издържи някой краш тест и то ако е с главата напред.

 61. 61 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6859 Неутрално

  Теста не трябваше ли да го направят ,преди да ги назначат.

 62. 62 Профил на today
  today
  Рейтинг: 991 Неутрално

  [quote#61:"Роси"]Теста не трябваше ли да го направят ,преди да ги назначат.[/quote]
  Те тогава уж са правили, и Янева (приятелката на Цветан Цветанов) била много доволна от резултатите, и затова ги назначила. Сега предлагам независима комисия да мине по всички съдилища, да проведе тестове, и където резултатите са незадоволителни, да уволни и ръководството, задето е назначило некадърници!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 63. 63 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Има нюх за медийни сюжети Т. Дончева.

 64. 64 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 618 Гневно

  "Комисия в състав Владимира Янева, Богдана Желявска и..."
  3-тият в комисията е без значение, при 2 гнили ябълки едната от които шеф на Съда!!!
  "съпруги", "синове", "зетьове"
  ОСВЕТЛЯВАНЕ И ЛУСТРАЦИЯ!!!
  Иначе няма оправия!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 65. 65 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Янето "Янев обаче не каза нищо за проведения тест, на който е била подложена и съпругата му Галя Янева, съдебен помощник в Гражданското отделение на СГС."
  ПОДЛЕЦ, ЛИЦЕМЕР И ГАДНЯР, на лицето му е изписано!!!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 66. 66 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 618 Неутрално

  "Именно тя е сред "двойкаджиите" на теста, тъй като е получила едва 3 точки от максималния брой 34, което не ѝ достигало дори за двойка според методиката на изчисляване на оценките. Справка на "Дневник" показа, че през юни 2014 г., оценена от Владимира Янева и Богдана Желявска, съпругата на Яне Янев е получила отличната оценка 5.66."
  МАФИЯ!!!!!!!! ДОЛУ!!!!!!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 67. 67 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2002 Любопитно

  До коментар [#52] от "полувишис":

  те да бяха само Лукарски от квотата на РБ берекет версим ама не е другите "специалисти" какво ги правим - 2-3 подадоха оставки ама другите не искат, мога да ти кажа поименно в общината кои са

 68. 68 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#15] от "tily_lily":

  там всички са "лауреати" и с IQ около 35:
  роднина, милиционер, роднина, милиционер.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 69. 69 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1269 Весело

  [quote#58:"batzdravo"]Минималният е да се образуват нови - срещу Мафията! [/quote]

  тц, без 26 години пълна данъчна амнистия за матряла не става

 70. 70 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#67] от "1001":

  тестове и прозрачен подбор на персонала. и всичките ще си изгубят работата...

  но мога да си заложа "дипломата от полувисшия", че най-много непрокопсаници и престъпници има в ДПС и БПС. там е развъдникът на некадърници в България. ГЕРБ са просто измеркяри (със съвсем малко бели лястовици като Методи Андреев).

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 71. 71 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 618 Любопитно

  Предлагам занапред любимият ни "Дневник"
  да се казва "Кой кой е"!
  Много ще му отива. Това е работата на истинската журналистика - да разбулва и разголва лицемерите, мафиотите и лъжците!
  Ако трябва, да вика силно дори и
  ПРЕМИЕРЪТ Е ГОЛ!!!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 72. 72 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  До коментар [#70] от "полувишис":

  ми не знам. Шок и ужас беше изпита по физикохимия по американската система. В резултат на точките на всички от курса се строи една S образна диаграма и се определя оценката. Който е далеч от инфлексната точка отляво гори

 73. 73 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 618 Неутрално

  [quote#1:"chicago514"]Спътницата в живота на съветника-информатор и тя сред двойкаджиите.
  [/quote]
  Ама тя дори и 2 не изкарала на Яне Янев жената!
  Но пък веднага си изкара 10 дена болничен! От лекар в Сандански, не в София!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 74. 74 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  но пък хубавото на тази система е че 75% от писалите по темата изкарват

 75. 75 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2002 Весело

  До коментар [#73] от "Хитрата сврака - с двата крака!":

  а замислили се какви са били останалите кандидати, щом с 3 точки назначават

 76. 76 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#13] от "neznaiko.bg":

  Абсолютен позор. Това всъщност значи, че Яневица е давала средно по 10 грешни и само един верен отговор на всеки 11 въпроса!

  Хора- разбирате ли за какво става дума?!?!

  От 34 въпроса- ама ТОТО да играеш- пак трябва да "познаеш" повече верни отговора!

  ИДИОТИИИИ! На такива ви правят!

  Яне- намирай една миша дупка и се скрий там завинаги!

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 77. 77 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Този тест е много добра идея! Да се проведе и в други "институции"? Хубаво ще е простаците да си знаят мястото, а интелигентните хора най-сетне да получат служба, на която да покажат потенциала си.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  Малеий, в Софийския Градски са взели насериозно речта на Панов да не се страхуват от Прасчовците и са развъртели метлата.
  Ако от тоя почин се зарази и прованса ще стане малка революцийка в държавицата ни.

 80. 80 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1439 Гневно

  Щом са некадърни, да ги чистят.
  Аман от шуро-баджанащина в тази държава.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 81. 81 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1606 Весело

  Некадърниците вън! Да се готви следващата смяна.

 82. 82 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#71:"Хитрата сврака - с двата крака!"]Ако трябва, да вика силно дори и
  ПРЕМИЕРЪТ Е ГОЛ!!![/quote]
  А викането необходимо ли е? Виж му дипломата!

 83. 83 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#1:"chicago514"]Сред високо оценените преди и провалили се сега има "съпруги", "синове", "зетьове". Това е положението. Спътницата в живота на съветника-информатор и тя е сред двойкаджиите! [/quote]
  В живота грешка си ми ти?!!! След тях трябва да ги последват и "тези" които са съветвали!!!

 84. 84 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 278 Неутрално
 85. 85 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3823 Неутрално

  МОЧА имени Лелина

  Знанието мъка носи,
  мислене и главобол.

  Току видиш тук-там
  некой цар изцело
  тук-там гол.

 86. 86 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  Дано да назначат кадърни помощници с чувство за справедлиеост и отговорност.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 87. 87 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Весело

  Болно било детето бе! Иначе то е умно и начетено! Като съпруга си.

  Я как хубаво го е измислило. Взело си е болничен за деня на изпита. Значи са го изпитвали неправомерно.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 88. 88 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#30] от "полувишис":

  Абе стига си се заяждал с Цецка Цачева, Бойко Борисов и Росен Плесненлиев де! Стига с тазьи лустрация!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 89. 89 Профил на dimov_a
  dimov_a
  Рейтинг: 221 Гневно

  "Прави впечатление, че първият ден на болничния съвпада с деня, на който е държала теста..."

  Недейте така бе хора, Янева "болна" е държала теста, за това са и лоши резултатите. Може да е имала температура и да и се е "топяла" мисълта...
  Добре, че отстранените връзкари не са имали мераци в медицината
  Настроение: саркастично - гневно.

 90. 90 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  До коментар [#21] от "Hamilton F1":

  такива изпити трябват навсякъде в държавната администрация и държавните университети , там са се нагласили династии от малоумници ,дето се правят на велики ,а тях никой никога не ги е изпитвал реално ,за да покажат знания или качества , крайно време е за промяна ,браво на СГС ,за пръв път реален конкурс с тестове и реални резултати , всички тези щяха после да ни съдят и да се чудим защо по 20 години не можем да направим една нормална делба , ами то ,щото тези срещу нас в съда неграмотни

 91. 91 Профил на Ivan Jontchev
  Ivan Jontchev
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Всички некъдърници на вън.Вижда се че продължават назначенията с връзки.Некъдърници ни управляват и некъдърбици ще ни управляват

 92. 92 Профил на joroistinata
  joroistinata
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Яне Съветника!-Роден е в Сандански през 1971 г. Завършва агроинженерство в Аграрния университет Пловдив.

 93. 93 Профил на Woland
  Woland
  Рейтинг: 488 Неутрално

  При цялото ми уважение към г-н Топалов, ама и по негово време се случиха едни командирования интересни, даже командировани станаха председатели на отделения.

 94. 94 Профил на Woland
  Woland
  Рейтинг: 488 Неутрално

  В продължение на горния ми пост, който не срещна одобрение, защото не е хвалебствен- не съм аз човекът, който ще казва на Топалов как да си върши работата, ама е добре да помисли дали изобщо са необходими съдебни помощници в този съд, след като резултатите от теста очевидно показват, че читавите съдии са работили без такива. Синекурните длъжности следва да си останат в миналото.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK