Ректорът Анастас Герджиков започва структурни промени в Софийския университет

Проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет

© Анелия Николова

Проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университетНовият ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков внася предложения за структурни промени в управлението на висшето училище. Готови са документите за създаването на нова ръководна позиция в университета - на административен ръководител или главен мениджър, и ще бъдат представени за гласуване на следващото заседание на Академичния съвет на 27 януари. Това обяви в интервю за "Дневник" проф. Герджиков, който пое поста преди два месеца от проф. Иван Илчев.


Ректорът коментира, че се обмислят два варианта за конкурс за ръководната позиция. Човекът на нея ще отговаря за финансите и част от административните отдели ще преминат под негово ръководство. Възможностите са да се обяви конкурс, на който според Герджиков ще се явят стотици кандидати и това ще означава твърде дълъг процес на подбор, или университетът да събере препоръки за подходящи специалисти от министерства и работодатели и да избира сред тях. Ректорът клони към втория вариант, при който позицията ще може да се запълни в рамките на следващия месец или месец и половина.


Освен новата ръководна позиция, Герджиков планира и разкриването на звено от трима души, които да упражняват контрол над финансовите и административните процеси в университета. За това е предвидена и електронна система, която обаче няма да стане готова толкова бързо по думите на ръководителя на СУ. В по-кратък срок ще има и още технически промени - например един отдел ще бъде разделен на две, уточни още той.
"Всеки нов ръководител има идеи за това как да се структурира организацията, която ръководи и аз мисля, че съм предложил няколко макар и дребни промени, които ще подобрят нещата", заяви Герджиков. По думите му финансовото състояние на университета е по-добро, отколкото е очаквал и след планираните промени, както и с поправките в закона за висшето образование, които са вече на второ четене в парламентарната комисия, има място за оптимизъм.


Очаквайте интервюто с ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков утре в "Дневник".

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 657 Любопитно

  Нали всичко това не означава допълнително раздуване на администрацията?

  No Pain No Gain
 2. 2 Профил на vladek
  vladek
  Рейтинг: 477 Гневно

  Толкова години без професинален мениджър па Универзитета още съществува! Но ако е без такъв повече от месец от днес няма да го има? Но има един мой човек който трябва да го направа меринджей и затова няма да има конкурс...

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 3. 3 Профил на vladek
  vladek
  Рейтинг: 477 Гневно

  До коментар [#1] от "tokkay": без конкурс означава точно това

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 4. 4 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 512 Весело

  Тоя за агенция за подбор на персонала не е ли чувал?
  За месец ще му подбере 10 кандидата отговарящи на условията, стига да знаят какво им трябва. Ама те май и това не знаят :-ю0

 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2643 Неутрално

  Естествено, че финансите на СУ трябва да се управляват от мениджър, но не това е главният му проблем! СУ, както и БАН са се превърнали на частни пенсионни фондове за заслужили комунистически деятели. Това им е главният проблем! Един път точат парите, втори път спъват развитието на младите!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До коментар [#2] от "vladek":


  [quote#2:"vladek"]Толкова години без професинален мениджър па Универзитета още съществува! Но ако е без такъв повече от месец от днес няма да го има? [/quote]

  Царе сме на критиката, без да познавам новия ректор и да му адвокатствам, но след като за всеки е ясно, че има стари и натрупани проблеми с управлението на финансовата част, сега пък да го правим ли и да го правим бързо или бавно и т.н.
  Този проблем е налице не само в образованието, но и в много други области, където големи финансови потоци се управляват от хора, които са специалисти в своята област (лекари, преподаватели, химици и т.н. ), но нямат никакъв опит в управлението на такъв тип дейности.
  А после се питаме, защо и докога се влачат нещата, защо уж промените са направени, а нещата не се получават.

 7. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До коментар [#4] от "ЙЕИ":

  От въпроса се разбира, че не сте наясно с проблема.
  Първо, няма агенция, която за месец да ви реши проблема с назначаването, срока на обявата за подаване на документи е за около този месец.
  Но в случая става дума за нещо друго, ако се направи промяна в щата и се разкрият нови длъжности, което е процес и наистина отнема много време. Аз не знам как точно ректора смята да реши проблема, но информацията в съобщението е направо оскъдна и набляга главно на този елемент, а дали правилен начина или не няма оценка за извършване на иначе правилното намерение.

 8. 8 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#5:"lz2"] Един път точат парите, втори път спъват развитието на младите! [/quote]
  Не само на младите преподаватели,. а и на самите студенти ... и да - това е пенсионен фонд за дърти комуняги, и изобщо сборище на кадри на БСП, особено някои факултети !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 9. 9 Профил на vojvoda
  vojvoda
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Това е проблем на повечето организации на държавно и общинско ниво, с две думи какво става сега имаме служител работещ добре на висока длъжност и после решава ръководството да на съответното ведомство да го издигне като административен ръководител на съответното подразделение и какво се случва губим този специалист, за изпълняваната до сега длъжност от него и го пращаме да върши работа- административна за която не е подготвен и отново загуба за държавата и за самата организация.

  Важно: трябва на всички държавни и общински дружества да се промени начина на управление, да се назначи завършил икономист за административен ръководител и да се направи към него съвет от минимум трима с задължението да се подписват под договори и да поемат същият ангажимент, морален и финансов.
  По този начин ще има запазване на специалистите- инженери, лекари, военни, полицай, професори и други важни специалисти за които държавата е харчила много повече средства за неговото израстване като специалист.
  Назначеният икономист задължително трябва да е на възраст в границите 35- 45 години, защото това са хора вече с опит и няма да си позволят да грабят защото имат много години до пенсия и все пак ще държат на имиджа си.
  Сега например какво става, назначаваме ръководител на Военна академия известен лекар, може би да е и пенсиониран военен и човека си прави "бизнес" в обществената организация и накрая какво го притеснява човека, тръгва си с дебела банкова сметка и системата губи един специалист за който държавата- ние сме харчили купища пари.

  Ако сте съгласни да го предложим за гласуване от Министерски съвет като задължително за всички дейности на бюджетна издръжка.

 10. 10 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#4] от "ЙЕИ":

  те си имат агенция, препоръча им Пеевски за ДАНС примерно.
  Не знам що не приберат Орешарски

  Birds of a feather flock together.
 11. 11 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  Стъпка в правилна посока. Трябва да бъде последвана от диференцирано заплащане с отчитане на научната дейност.

 12. 12 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Не е така. Обява се пише за 1 ден, пуска се за 1 седмица, правят 5 интервюта и почва. Ако няма кандидати, се повтаря, докато намерят, може и внос. Но щом очакват "стотици" кандидати, значи няма проблем.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 13. 13 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Леле, какъв тип. Цял свят работи по една система, но за него е бавна. Ми нали като получиш СВ-тата на всичките милиони кандидати ще изключиш 90% от тях, умник. Отделно досега СУ не е ли имал СФО? Този човек СЕО ли ще е? Въобще реформата звучи като реформите в държавата.

 14. 14 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 270 Неутрално

  [quote#1:"tokkay"]Нали всичко това не означава допълнително раздуване на администрацията?[/quote]
  Според мен означава точно това... за съжаление. Както и поредното назначаване на свои хора.

  пп: Дневник, ВУЗ е абревиатура, изпизвайте я като абревиатура, не като обикновено съществително!

 15. 15 Профил на province2001
  province2001
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "университетът да събере препоръки за подходящи специалисти от министерства и работодатели и да избира сред тях."
  Ох, чуйте само идея, представяте ли си как става това? Изречението в кавичките означава в буквален превод - ще изберем финансист, който ни посочи определен политическо-финансов кръг и той ще помогне да задигнем поне 50% от парите по проектите от Програма наука и интелигентен растеж. Този финансист разбира се ще управлява отдел обществени поръчки. Това е превода на изречението.
  Герджиков го умее това, тъй като го е проигравал във фонд научни изследвания - 2/3 от проектите на ФНИ през 2008 и 2009 г. бяха дадени на СУ, а оттам и на фирмите за обществени поръчки, а след това Герджиков стана зам. ректор, за награда. Сега се готви същия сценарий. И само за тези, които ще пишат след мен. Не съм от БАН и никога не съм работил в БАН или по проекти на БАН.

 16. 16 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  [quote#15:"province2001"]2/3 от проектите на ФНИ през 2008 и 2009 г. бяха дадени на СУ[/quote]

  Абсолютна лъжа, може да се провери елементарно. Освен това при Герджиков, с всичките злоупотреби, ФНИ работеше и то със сериозно финансиране. При Хорозов, ФНИ беше ликвидиран. Вместо да прекрати злоупотребите, Хорозов се отдаде на журналистическа кариера и ликвидира фонда.

  Не знам кого и как ще назначи Герджиков за финансов мениджър, но това е негово право и негова отговорност. Ако този мениджър не се справи, Герджиков ще понесе всичките негативи.

 17. 17 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Училите по провинциалните вузове и НБУ видяха своя звезден момент да атакуват СУ ... Моля ви, влизал съм по вашите университети - нещо страшно е. Първо дайте акъл те да се оправят, после критикувайте решенията на ректора на СУ, който е на тоя пост от колко ... 2-3 месеца? По думи на приятел асистент, за всички специалности освен история Илчев не е направил нищо, удрял рамо само на (колкото и странно да е) химически, физически и фми, защото бил избран с техните гласове ..

 18. 18 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 269 Неутрално

  ндам, без конкурс ще избират меринджея.

  значи ДПС ще си има вече истински университет. че до днес се срамуваха да казват, че имат УБИТ.

  е, следващото правителство трябва окончателно да спре всичките средства за "висшето" ни образование. никакви субсидии за измислени колежи, "политехнически институти", БАН, университети и академии.

  образователните институции да си повишат таксите и да си търсят дарения от алумни, дарители и фондации. и да си дават стипендии за отличниците.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 19. 19 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 270 Неутрално

  [quote#14:"pupil24"]изпизвайте[/quote]
  т.е. изписвайте

 20. 20 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Такава длъжност е необходима, но след законова промяна и да се назначава от министъра на образованието, съгласувано с министъра на финансите или обратното.
  Не мога да не посоча, че одобрявам този ход на Герджиков. Илчев голям рев започваше, ако само се спомене такава възможност.
  Като минат първите 100 дни, предполагам, че повече ще се занимаваме с делата на Герджиков. Добре е, че има и положителни новини, но нещата трябва да бъдат доведени до край.

  Миша
 21. 21 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 270 Неутрално

  [quote#20:"Миша"]Не мога да не посоча, че одобрявам този ход на Герджиков. Илчев голям рев започваше, ако само се спомене такава възможност. [/quote]
  Съжалявам, но аз не мога да пренебрегна факта, че Герджиков беше заместник на Илчев, затова ми изглежда, че няма да направи истинска промяна, а само няколко популистки хода; или ще вземе идея, която иначе е добра, но ще бъда опорочена от навика всеки да си назначава свои хора, а не да провежда конкурс.

 22. 22 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  До коментар [#4] от "ЙЕИ":

  Дам ако използваме небългарския термин - хедхънтърите като цяло наистина имат добри попадения с качествени кадри. Ако наистина искат професионалист да се насочат към някоя от тези агенции.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 23. 23 Профил на province2001
  province2001
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#16] от "galapagas":

  две тези има в съобщението ви: 1. Няма никакъв проблем публичните институции да създават и насърчават корупцията. Това е резюме на тезата ви че "при Герджиков, с всичките злоупотреби, ФНИ работеше и то със сериозно финансиране."; Само заради тази теза си струва просто да не бъдете коментиран и взиман на сериозно.
  2. Измествате проблема, като от въпроса за парите, го пренасочвате към политическата отговорност, коят носят избраните. Това е резюме на мисълта ви: "Ако този мениджър не се справи, Герджиков ще понесе всичките негативи. " За какви негативи става въпрос? За набъбнала банкова сметка на хора и партии от определени кръгове или за това да бъдеш или да не бъдеш вече ректор. Между двете има огромна разлика. Пука му на Герджиков, че няма да е вече ректор, нали едни пари ще са разпределени някъде. Те неговите постове все са за по около две-три годинки и като зам. министър и като шеф на фонда, а комай толкова ще изкара и като Ректор. Любопитното е какъв следващ пост ще получи на държавна хранилка?

 24. 24 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  До коментар [#23] от "province2001":

  Логиката и изводите ти са странни, общо взето както дяволът чете евангелието.

  Във всяка една публична организация има корупция. Корупция има и в немския ФНИ, и в амерканския, и в европейските програми в Брюксел. Само че те се борят с корупцията, когато тя се покаже, а не ги унищожават, както направи Хорозов. Смея да твърдя, че покрай далаверите във ФНИ по времето на Герджиков, имаше огромен брой читави проекти. Не знам далаверите с или без негово знание са правени, но знам, че имаше пари за наука.

  Герджиков си пада по постове и титли - да, така е. Кой от тези на подобен пост, не си пада. За да си зарежеш професията и да се заемеш с постове няма друга причина освен егото. Ако покрай задоволяването на егото вземе да направи нещо добро - супер. Ако не, да заповяда следващият егоист.

 25. 25 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 270 Неутрално

  [quote#24:"galapagas"]Смея да твърдя, че покрай далаверите във ФНИ по времето на Герджиков, имаше огромен брой читави проекти[/quote]
  Да разбирам ли, че признавате, че е имало далавери при ръководството на Герджиков, но те са извиними, ако покрай тях са се получили и "читави" проекти?
  [quote#24:"galapagas"]Кой от тези на подобен пост, не си пада. За да си зарежеш професията и да се заемеш с постове няма друга причина освен егото.[/quote]
  Има хора, които биха заели подобни постове, за да подобрят нещата, не само да се облаготелстват и да си напомпат егото. Според мен Тони Спасов щеше да бъде много добър ректор, но хуманитаристите са готови да затрият университета, смо и само да не пуснат кокала.

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8342 Неутрално

  Разбира се ,че финасите на един ВУЗ трябва да се управляват от мениджър,а не от професор.Професорът да се занимава с научната част.

 27. 27 Профил на province2001
  province2001
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Герджиков трябва да разбере, че заради компроментираното си минало във ФНИ и заради факта че е бил зам.ректор, т.е. е крепял статуквото, сега всичко което върши като урпавленски действия трябва да е ПРОЗРАЧНО, ПРОВЕРИМО, ОБЯСНИМО. Това е важно само ако иска да е Ректро, ако иска бързо да обслужи нечии и свои интереси - това правило не важи. Трябва да знае обаче че го гледат под лупа.

 28. 28 Профил на province2001
  province2001
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#21] от "pupil24":

  Конкурс по университетски. Това означава че първо се намира човека, след това му се пуска конкурс по всички правила, с обява в държавен вестник във всекидневник и след това конкурсът минава, има един кандидат, а когато има конкуренция тя се елинимира и се назначава избрания човек. Когато на факултетен съвет се докладват новите конкурси, се пита: "имате ли човек?". Такъв конкурс гарантирано ще имате. 90% от преподавателите в СУ са назначени по тази схема, за служителите не зная. тя е възприета като най-нормалната и срещу нея никой не дава да се рита.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 30. 30 Профил на vladek
  vladek
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#6] от “tsvetko_51”: Какъв е проблема да има конкурс? Всеки ще е равен да кандитатства и Университета ще може да избере между повече кандидати. Проблема е че иска да го направи без конкурс, а иначе съм съгласен че трябва да има професионален мениджър.

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 31. 31 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 270 Неутрално

  [quote#28:"province2001"]за служителите не зная. [/quote]
  Не знам и аз как се назначават, но знам, че не ги уволняват - никога, акквито и оплаквания и жалби да има срещу тях от страна на студентите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK