Новият представляващ ВСС е готов да се оттегли след месец, нямал телефона на премиера

Димитър Узунов е член на ВСС от парламентарната квота по предложение на РЗС с лидер Яне Янев. В разговорите между съдиите Владимира Янева и Румяна Ченалова, публикувани от сайта "Биволъ" той е сочен за близък до премиера Бойко Борисов. Според бившия правосъден министър Христо Иванов именно Узунов е човекът, информирал с есемес премиера за дискусиите в съвета. Самият Узунов отрича това.

© Анелия Николова

Димитър Узунов е член на ВСС от парламентарната квота по предложение на РЗС с лидер Яне Янев. В разговорите между съдиите Владимира Янева и Румяна Ченалова, публикувани от сайта "Биволъ" той е сочен за близък до премиера Бойко Борисов. Според бившия правосъден министър Христо Иванов именно Узунов е човекът, информирал с есемес премиера за дискусиите в съвета. Самият Узунов отрича това.Избраният изненадващо вчера за представляващ Висшия съдебен съвет Димитър Узунов е готов да се оттегли след месец, ако не успее да разреши вътрешните проблеми в съвета. 


В първото си интервю, дадено за БНТ, след скоростния си избор вчера Узунов първо обясни, че като пръв между равни няма никакви административни правомощия в съвета, но, от друга страна, изрази готовност да се оттегли след месец, ако не успее да подобри вътрешните проблеми, така че друг да поеме "този товар".


Готовността на Узунов да се оттегли идва на фона на изявлението на премиера Бойко Борисов от снощи, който определи смените в съвета като "провокация, целяща изкуствено поддържане на напрежението между институциите".
До рокадата се стигна, след като досегашният председателстващ Соня Найденова настоя съветът да елиминира всякакви съмнения, че източникът на есемеса до премиера, за който стана известно миналата седмица, е изпратен от член на ВСС.  


Съобщението, което миналата седмица премиерът Бойко Борисов препрати на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, докато течеше заседание на съвета, остави впечатлението за намеса на изпълнителната власт в работата на съдебната. 


"Официалните мотиви за смяната на Соня Найденова са ясни. Правилникът за дейността на ВСС позволява всеки от членовете на съвета да предложи за обсъждане подобна смяна. Решението за смяната на г-жа Соня Найденова е взето вчера сутринта", каза днес Узунов и поясни, че причината за смяната е не есемес-скандалът, а промените в конституцията.


Наблюдаваме медийни атаки срещу председателя срещу ВКС Лозан Панов, срещу ръководството на Софийския градски съд, трябва да преустановим тези атаки, допълни Узунов.


Като председател на бюджетната комисия Узунов коментира, че не би се посвенил да иска пари от премиера за съдебната система. Той каза, че няма телефонния номер на Борисов и не се притеснява да покаже разпечатка на телефона си. 


Узунов ще предложи заседанията на ВСС да се предават онлайн. Сега журналистите в реално време следят работата му от монитори в зала в съседство.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK