Депутатите подкрепиха въвеждането на електронно гласуване

Депутатите подкрепиха въвеждането на електронно гласуване

© Юлия ЛазароваДепутатите подкрепиха въвеждането на електронното гласуване, след като обсъдиха въпроса на референдума от 25 октомври 2015 г., в който 1 883 411 души гласуваха с "да" за въвеждане на електронния вот.


Със 136 гласа "за", 56 "против" и без въздържали се. Дебатите продължиха с много критики от БСП, ДПС, Патриотичния фронт и "Атака".


В крайна сметка подкрепа дадоха ГЕРБ, Реформаторският блок, ДПС, АБВ и БДЦ, а против - Патриотичният фронт, "Атака" и БСП.
Основни противници на въвеждането на електронното гласуване бяха от БСП, като лидерът им Михаил Миков предизвика остри реакции на депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок. "Ако депутатите прочетат решението, ще видят, че то не решава нищо - нито отговаря на общественото очакване, нито казва твърдо "не", посочи председателят на социалистическата партия. Според него се дава едно обещание и глас "за" днес е просто присъединяване към гражданите на референдума.


"Смятам, че депутатите "за" електронното гласуване са участвали в референдума. Днес само ще го потвърдят", смята Миков и добави, че апологетите трябвало да проучат защо в Ирландия и Холандия, които не били по-назад в технологиите, е въведено електронно гласуване и после отменено. "Много държави не поставят въпроса за електронното дистанционно гласуване, защото крие рискове за тайната на вота и има рискове за манипулации, с които България се слави в цяла Европа по време на избори", посочи още Миков.


От ДПС се обявиха против въвеждането на електронното гласуване, ако няма гаранции за честността на вота, но гласуваха "за" декларацията. "Ние винаги сме уважавали мнозинството да бъде улеснен техният избор. През всичките тези години сме подкрепяли да се улесни гласуването на гражданите в чужбина. Предложихме конструктивно да се предвидят всички гаранции, защото не е безразлично как ще се употреби този нов инструмент", заяви от трибуната съпредседателят на парламентарната група на ДПС Четин Казах.


Според него отговорността им като държавници е да осигурят желанието на избирателите да стане реалност, но по начин, който да не опорочи желанието. "Едно е да искаш, друго е да можеш", посочи той, цитирайки Николай Хайтов. Казак каза още, че никой в настоящия момент не можел да предостави гаранции за тайната на вота, за достоверността на резултатите, сигурни гаранции за сигурността при обработването на резултатите от електронното гласуване. "Без гаранции не можем да подкрепим въвеждането на електронно дистанционно гласуване. Приемаме някога да се въведе електронно гласуване, но при гарантиране на електронните системи", добави Казак.


Подобна позиция изрази и независимият депутат Велизар Енчев, според когото сега не е времето за въвеждането на електронното гласуване, защото няма гаранции за честността на изборите.


"Атака" също не подкрепиха електронното гласуване по същите аргументи, но и заради опасността с гласовете от Турция да се създаде още една партия в българския парламент.


"В по-голямата си част в изказванията днес искате да бъдем модерни и лидери в тази насока, да използваме модерността. Искам да се обърна към вашия разум. Трябва да отчетем огромните рискове. Първата посока е рискът от злоупотреби и манипулиране на изборите. Второто - противоконституционно е", посочи съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов, който е лидер на Национален фронт за спасение на България.


След това описа няколко сцени: "Първа сцена: Циганска махала, дебел тартор с ланци, строил със сопата електората, който си носи личните карти и си гласува по верижка. Втора сцена: Селски магазин в смесен район, интелигентен представител на една партия, отворил тетрадката с вересиите. Трета сцена: В чужбина, но оставям на Каракачанов (бел. ред. - Красимир Каракачанов, другият съпредседател на Патриотичния фронт), че е тесен специалист. Пета сцена: Някой ТЕЦ на един известен олигарх. Ако не отидеш, няма да получиш премия и ваучер за храна."


Красимир Каракачанов заяви, че всички аргументи "за" са оборими "от-до". "Този дебат е популизъм. Знам, че това, което кажа, няма да го обмислите. Не очаквам да проявим разум. Нито коалиционна култура, нито разум", заяви той и добави, че едни си правят сметка за хората в чужбина, други за корпоративен вот.


"Ако тази зала искаше целия референдум, щеше да гласува и другите два въпроса. Заради ДПС отпадна въпросът за задължителното гласуване. Хората в чужбина бягат от България точно заради лошото управление последните години", каза още Каракачанов. След това даде пример с картите на депутатите за гласуване, които в момента били поименни и с отпечатъци и пак можело да се гласува с чужда карта.


"Искате да дадем на някого да манипулира изборите и после да го отменим. Никой не мисли за сигурността на България. Как мислите, че съседна Турция ще участва - с едни 200-250 хил. човека", каза още лидерът на ВМРО и добави, че се дава възможност на турския президент Ердоган и неговия патрон, който въвеждал ислямизацията в региона, да се намеси пряко във вътрешната политика на България. "Една такава операция ще ви донесе 20-30 човека в Анкара на заседание на парламентарната група."


От АБВ се обявиха "за". "По-голяма част от партийните симпатизанти казаха "да". С по-малко гласове се избира президент и парламент. И това се случи с орязаните въпроси и вяла кампания", заяви от трибуната Мариана Тодорова от АБВ. Според нея въвеждането на електронното гласуване не е противоконституционно, защото решение 4 от 2011 г. касаело конкретна разпоредба на тогавашния Изборен кодекс за експерименталното електронно гласуване.


"Няма рискове, които касаят електронното гласуване, да не отнасят и за досегашното гласуване", посочи Тодорова и уточни, че този референдум не е само за гражданите в чужбина. Според нея ще се повиши избирателната активност, ще се намали купеният вот и относителната му тежест и в перспектива ще се намалят разходите за избори.


От Български демократичен център подкрепиха идеята. "Винаги ще има съмнения, че нещо в процеса може да се обърка. Позволете да припомня изборите досега - множеството злоупотреби водеха до изкривяване на резултата", каза Стефан Кенов от БДЦ и добави, че проблемите са злоупотребите в избирателните комисии.


От Реформаторския блок също се обявиха "за". "Ако проблемът е технологията, технологията не е проблемът", заяви депутатът от Реформаторския блок Антони Тренчев ("Движение България на гражданите", които подкрепят правителството). Според него оптимистичен срок за въвеждането на електронното гласуване е две-три години, реалистичен - до пет години. "Ще имаме време да направим експериментално гласуване, тестове", добави той.


След това уточни детайли по видовете електронно гласуване, като според него електронното гласуване не е в деня на гласуването с хартиена бюлетина. "Споменаха се много неща за хакерските атаки. Ако вървим към електронно гласуване, ще направим сигурността по-голяма. Ако се види, че има примерно много трафик от Тайланд, могат да го спрат", добави той.


"Разбирам всички страхове, огромна част от тях имат основания. Нищо не може да бъде по-важно за България от факта, че българската нация е 9 млн., а в нея живеят 6 млн. души. Една трета живеят извън страната. Няма рискове и жертви, които да не са, че да си струва, че да не се включат 3 млн. българи", заяви съпредседателят на групата на Реформаторския блок Радан Кънев (ДСБ, които излязоха в опозиция).


Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че няма как партията му да се обяви 1.8 млн. гласоподаватели. Според него въвеждането на електронното гласуване ще стане, когато има пълна гаранция за провеждането на такъв вот. "Това може да е след 2-5-10 години", добави той и уточни, че днес се гласува декларация, с която по принцип се подкрепя електронното гласуване.


Решението, подкрепено днес, предвижда подкрепа за електронния вот при разписани законови гаранции за тайната на вота, гражданския контрол върху изборния процес и сигурността на информационните системи.


Проекторешението предвижда до 29 февруари правната комисия да одобри първо четене промени в Изборния кодекс, включително и за въвеждане на електронния вот, а до 30 април - да бъдат приети и на второ гласуване.


Депутатите отхвърлиха предложение на депутата от Патриотичния фронт Искрен Веселинов да се запише в декларацията, че дистанционното електронно гласуване ще се въвежда поетапно, като първият етап да е насочен към страни в Европейския съюз.


Народното събрание не прие предложението на депутата от гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов да се добави в документи, че до края на май 2016 Народното събрание трябва да гласува окончателно измененията в Изборния кодекс, включително за поетапно въвеждане на електронното гласуване.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK