Съюзът на съдиите настоя Яне Янев да каже кой му е пратил есемеса

Яне Янев

© Анелия Николова

Яне ЯневВ писмо до премиера Бойко Борисов Съюзът на съдиите в България настоява съветникът му Яне Янев да разкрие източника на скандалния есемес с информация от заседание на Висшия съдебен съвет(ВСС), от препращането на който пролича смесване на властите. В писмото се призовава също премиерът да се разграничи  от нападките на Янев срещу председателя на ВКС Лозан Панов и ръководството на СГС.


"Призоваваме да направите необходимото вашият съветник господин Янев да направи публично достояние източника на текстовото съобщение за случващото се на заседанието на ВСС на 14.01.2016 г., което съобщение впоследствие, по негови твърдения, той е препратил на вас. Само по такъв начин би се установило съобразена ли е била с принципите на разделението на властите осъществяваната комуникация от господин Яне Янев с лице, работещо във ВСС и какви са били съображенията на участниците в тази комуникация да ангажират и вас в нея", пише ръководството на съюза до Борисов.


Повод за писмото е вчерашното изявление на министър-председателя,  според когото тезата за намеса на изпълнителната власт в дейността на органите на съдебната власт е абсурдна.
Според съюза на съдиите обаче ситуацията от последните дни създава впечатление за недопустима такава намеса чрез действията на премиерския съветник Янев. "Тези действия включват отправяне на атаки и обвинения към председателя на Върховния касационен съд, към ръководството на Софийския градски съд (СГС); разпространяване на копия от документи, отнасящи се до управлението на СГС; твърдения за открита приемна в Министерския съвет, където се събирали сигнали и данни за извършвани нарушения във функционирането на съдебната власт", изброяват съдиите. Те напомнят, че принципът на разделението на властите изключва ангажирането на премиерски съветници в такива дейности, както и че при сигнали за нарушения материалите трябва да се предават във Висшия съдебен съвет или инспектората към него.


"Тъй като тези активности на Яне Янев остават извън вниманието на заетия с други задачи Висш съдебен съвет, на който е възложено от закона да отстоява независимостта на съдебната власт, се обръщаме към вас и ви приканваме да изразите отношението си към описаните действия на вашия съветник, като или потвърдите, че те са съгласувани с вас или се разграничите, като вземете необходимите мерки господин Янев да понесе съответната отговорност", се казва в писмото на съюза на съдиите. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK