Какво трябва да се знае за лавините

Какво трябва да се знае за лавините

© Яна КиселоваСлед поредния случай тази зима на паднала лавина припомняме как да се предпазват туристите, решили да се радват на снега. Трябва да се знае, че опасност от падане на лавини има не само по високите планини, но и в по-ниските им части и в близост до ски пистите, предупреждават от Планинската спасителна служба.


Обикновено в районите на пистите, където има такава опасност, има обозначаване със специализирана маркировка с шахматно разположени жълти и черни квадрати.


От неправителствената организация "Активна сигурност" изреждат признаците, които показват, че може да падне лавина:
- специфични заглушени звуци, когато стъпваме по снега


- пропукване на снежната покривка при стъпване


- вибриране или потрепване на снежната маса


- големи натрупвания от навят сняг


- голяма вероятност от лавина при допълнителна тежест


- следи от паднали лавини по съседните склонове


- резки смени в климатичните условия (рязко затопляне, дъжд и др.)


- висока влажност на снежната маса.


Склоновете с наклон между 25 и 45 градуса, които са идеални за ски и сноуборд, са и най-застрашените от спускане на лавина терени. Потенциално опасни са и подветрените склонове, защото там вятърът пренася сняг.


През по-студения период от зимата има по-голяма вероятност от падане на лавина по сенчестите северни склонове и по-малка по огрятите южни склонове. Обратното е при настъпването на пролетния период или при продължителен период на затопляне. Камъните и дърветата невинаги стабилизират снежната покривка. Понякога те са на точката на откъсване.


Експертите казват и че наличието на малко сняг не означава, че няма опасност от лавина. Често непосредствено след обилен снеговалеж има опасност от свличане на сняг. Това е така и при рязко затопляне.


За да се предпазят хората в планината от лавина, специалистите съветват да не се карат ски извън пистите, хората да не карат сами, преди да се спуснат, винаги да проверяват ситуацията под и над тях, спускането да става един по един, като вторият не тръгва, докато първият не е спрял вече на безопасно място. 


Съветът при изкачване на склон е това да става не по средата, а по ръба му. Козирките трябва да се заобикалят, защото обикновено се чупят по-навътре, отколкото се предполага. Добре е винаги да се подготвя алтернативен маршрут за връщане, в случай че падне лавина.


В случаите, в които се попадне в лавина, е важно да се опитате да се държите на повърхността. При спиране на лавината е важно, ако може, да се освободи поне една от ръцете, защото това ще помогне на човек сам да се изрови от снега. Паниката, разбира се, е лош съветник.


Хората, които са станали свидетели на лавина, е добре, ако могат, да запомнят местата, където са видели да потъват хора, и да ги маркират по някакъв начин - с клонки или др. подръчни средства. Времето за издирване на хора в лавина е ключово - най-големи са шансовете им за оцеляване през първите 15-20 минути.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Товарищ Бoярышников
  Товарищ Бoярышников
  Рейтинг: 381 Весело

  Ами... Падат, и са студени!
  Ама през лятото са си кеф!

 2. 2 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Да не дава Господ...!!!

  Форумът е в будна кома...
 3. 3 Профил на simko4
  simko4
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Въпроса е да няма паника.

 4. 4 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Снощи гледах документален филм за Алпите. Една от историите ме развълнува: През 2002 година Вал ди Фасса двама скиори извън писта са застигнати от лавина и екип от 7 души спасители тръгват след 18 часа, оборудвани с лампи, шейни, устройства за сигнализаранел за съжаление и тях ги затрупва лавина, като само двама се спасяват. Единият разказваше, че се е оставил без съпротивление на снежната маса, а другият успява да се срие в скална ниша и е издържал 1 час докато го открият. Скиорите също загиват. След това се води полемика дали трябва да се рискува живота на спасителите заради неразумни хора в планината. Отговорът на единият от спасителите беше сравнение с пожарникарите, които влизат в горящи домове, независимо от опасността.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 5. 5 Профил на marianapopska
  marianapopska
  Рейтинг: 377 Неутрално

  Молете се да не попаднете под лавина, защото каквито и познания да имате , това си е природа и никой не може да я пребори

 6. 6 Профил на Никола
  Никола
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Имате ли Пипсове, сонди, лопати и изкаран курс и шансовете за оцеляване драстично се увеличават.

 7. 7 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  Основното е да се знае, че С ПЛАНИНАТА ШЕГА НЕ БИВА. Дори през лятото.
  -Никога не ходете на поход сами.
  -Уведомявайте познати за местоположението Ви при всяка възможност.
  -Следвайте маркировките на туристическите маршрути.
  -Избягвайте да се катерите нощем и при лошо време (следвайте прогнозите).

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 8. 8 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#4] от "soave":

  Прекрасен пример. Планинските спасители заслужават толкова уважение, колкото и пожарникарите.

  Тази история от филма ми напомня за 'Спасяването на редник Райън'.

 9. 9 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1334 Разстроено

  Отдавна на Витоша е нямало трагичен случай с лавина.Явно бдителността е била малка.

 10. 10 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4168 Неутрално

  Застраховката, за този вид "спортисти" трябва да е много висока.

  Освен това, трябва да глобяват каращите извън пистите, също солено.

  Любовта ще спаси света!!!
 11. 11 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  Трябва да се знае, че не трябва да рискуваме и да се бутаме у шамарите. По пътеките и не през нощта

 12. 12 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Най-важното е да се научим да уважаваме природата, в този случай планината. Човекът е безсилен пред стихиите, с каквито и да е технически средства да разполага....
  Случва се и на най-добрите- пример Людмил Янков( да почива в мир ).

 13. 13 Профил на answer_42
  answer_42
  Рейтинг: 274 Неутрално

  [quote#11:"Хайлето"]По пътеките и не през нощта[/quote]
  Аз все още се считам за аджамия що се отнася до зимната планина, но все пак да напиша и моето мнение .
  Зимните пътеки не дават сто процента гаранция, а и не всички изглежда са поставени на правилните места. Пример от Еленино езеро нагоре към Мальовица по зимната падат лавини, виждал съм ги, а от езерото по лятната това не се случва. Това че лятната в тази си част е по-безопасна не е мое мнение, а на човек който се занимава с това от 25 години .Все още обаче не смея да мина по лятната и карам по коловете.
  През нощта температурите са по-ниски и снегът е по-здраво свързан и април и май когато тръгват пролетните лавини гледам да тръгвам през нощта като ще минавам подобни места, че после като стопли става лошо.

  [quote#7:"majorman"]Никога не ходете на поход сами. [/quote]
  Звучи логично и разумно на пръв поглед, но.....като се замисля се сещам само за хора които са били в група, а не са били сами докато ги е затрупвала лавината-този случай във Витоша, тримата бордисти от Пирин миналата зима, Мальовица преди много години, десетината ученика в Алпите миналата седмица.... В група страхът не е така силен и се правят големите глупости. Групата съставена от уж разумни хора понякога се превръща в тълпа от зомбита. Страхът просто липсва когато си в група, а такива са повечето групи събрали се във фейсбука.
  Когато човек е сам в зимната планина му трепери под лъжичката и не поема глупави рискове освен ако не се налага. Не че това гарантира нещо, но поне намалява опасността, защото се поемат по-малко рискове. Сега веднага след многото сняг който не е вързан със стария слой е опасно и не ходя, а и нямам време, но и дори и да имах не бих отишъл освен на места с нулева вероятност за лавини.....не че има такива места. Има ли наклон има и опасност.

  [quote#6:"Никола"]Имате ли Пипсове, сонди, лопати и изкаран курс и шансовете за оцеляване драстично се увеличават.[/quote]
  Повечето май ги носят като моден аксесоар и си мислят че като ги имат и като са изкарали курс са вече врели и кипели и почти безсмъртни и поемат глупави рискове. Не се спряха да минават по лятната от Ястребец до хижа Мусала въпреки че хижарят намери там смъртта си. Правили били профили и снегът бил добре. Само че тези профили са нещо като прогнозите за времето. Правиш проверка и тя показва че всичко е ОК, но 20-30 метра по-нагоре снегът вече не е същият и оттам тръгва лавината. Това последното пак съм го чул от човек който е врял и кипял. Тези дни наваля много сняг и ветровете го навяха на места по няколко метра. Няма как новия слой да се върже от раз със стария слой при тези минус 20-30 градуса по високите части. Гледам в злото на 21 век Фейс бук някакво туристическо дружество организира изминалата събота и неделя традиционно изкачване на връх Мусала. Не че маршрута е лавиноопасен освен ако не хукнеш по лятната както се обсъждаше и някои се хвалеха че са минавали по няколко пъти оттам и нищо не е станало, но и при такова лошо време(вятър 50-60км в час) каквото го даваха в събота и неделя там горе не беше за мъже. Е, в неделя имаха късмет и утихна, но ми ограничиха достъпа до страницата им само защото си позволих да дам акъл на една аджамийка туристка, която не беше ходила зимата и да и обясня с думи прости че не е разумно да тръгва в такива условия без стабилен опит. Разбира се след като вчера не можах да влезна в страницата на дружеството днес си направих други профил и им теглих една майна. 14. 14 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 566 Неутрално

  "При спиране на лавината е важно, ако може, да се освободи поне една от ръцете, защото това ще помогне на човек сам да се изрови от снега."

  Как ще се изрови сам някой ?
  Това, което трябва да направиш е да си осигуриш с ръце голям въздушен джоб пред лицето, за да можеш да дишаш. Ако си фрий райд, трябва да си носиш лопатка, сонда и пипс. След 11 минути затрупан шансовете ти за оцеляване спадат драстично. Именно затова е хубаво да имаш сигнално устройство, за да те намери някой. Лопатката и сондата ще ги ползваш, ако ти изравяш друг, но сам да се изровиш е почти невъзможно. Снега става доста плътен около теб и това са стотици килограми маса, която много трудно можеш да преместиш. Ще се измориш бързо, ще ти свърши кислорода и ще умреш.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK