Родителите на малтретирано бебе поискаха 400 хил. лв. обезщетение от акушерката /допълнена/

Емилия Ковачева

© Цветелина Белутова, Капитал

Емилия КовачеваСъдът не уважи искането на защитата на подсъдимата акушерка Емилия Ковачева да върне делото за доразследване заради нарушения и насрочи следващото заседание за 17 март.


Днес Ковачева за пръв път се изправи пред съда. Тя е обвинена за това, че на 18 април 2015 г. е направила опит умишлено да умъртви новородено. 


Съдът даде почивка, за да може обвинението и родителите да се запознаят с възражения на защитата, която не била запозната със записите от камерите, които са част от основните доказателства на обвинението. На тях се видя, че по време на нощното си дежурство Ковачева е удряла неколкократно детето, което впоследствие беше лекувано в друга болница.
За това престъпление се предвижда наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.


Съдът с председател Владимир Астарджиев уважи гражданския иск на родителите срещу подсъдимата акушерка Емилия Ковачева в размер на 400 хил. лв. за това, че е малтретирала новороденото им бебе.


Защитата на подсъдимата поиска гражданският иск да бъде насочен и към болницата заради непосилните условия на труд, в които е била поставена акушерката - извънреден режим на работа и нарушения на трудовото законодателство.


Съдът след съвещание се произнесе, че на този етап въпросът, поставен от защитата, няма да бъде разглеждан.


Защитата на Ковачева - адвокат Владислав Янев, изложи обширни съображения, че са допуснати нарушения по време на разследването, най-общо - че разследващите са събирали доказателства единствено в подкрепа на обвинителната теза и са игнорирали другите, които я оневиняват. Адвокатът каза също, че записите от камерите са се оказали в медиите, конкретно в интернет, а не са били предоставени на обвиняемата. Имало нарушения и при предявяването на материалите.


Съдът призна за допуснати нарушения, но ги оцени като отстраними в съдебната фаза, и поради това не върна делото на прокуратурата

Акцент в изложението на адвоката и на прокурора бяха медиите, тъй като защитата намери нарушение на правата именно във факта, че записите от камерите в родилното отделение били разпространени в интернет и че медиите "създали публична среда, която ескалирала настроения за линч над обвиняемата", преди да е започнало разследването.


Съдът не може да контролира интернет

- така съдията коментира това и добави: "Могат само в САЩ", като същевременно се съгласи, че изтеклите записи от камерите, които са  доказателства по делото, наистина представляват нарушение, но то не може да бъде отстранено.


По-късно пред медиите прокурорът коментира в отговор на въпрос, че за разпространението на записите е образувана проверка и че тя продължава и до днес.


Съдът не уважи искането на защитата за промяна на домашния арест в по-лека мярка за неотклонение, но указа при необходимост от медицинска помощ тя да посещава здравни заведения и лекари, като предупреди своевременно органите на МВР.  А при нужда от спешна помощ - не е необходимо предупреждение, а представяне след това на медицински документи.
Ковачева беше арестувана на 23 април и остана в килията до 4 септември, когато Апелативният съд смекчи мярката на домашен арест.


Подсъдимата не каза нищо пред медиите.
Бащата на малтретираното бебе заяви извън съдебната зала, че според защитата "президентът Плевнелиев трябва да даде орден на акушерката". Той отказа коментар на делото извън иронията.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на omega
  omega
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Като за първо заседание, съдът не може да е уважил гражданския иск, а го е приел за разглеждане.

  Хей ръчички, хей ги три, но едната е с пари. Май, че иска да ни купи, по - добре е да я счупим.
 2. 2 Профил на Убитака
  Убитака
  Рейтинг: 408 Любопитно

  Защо от акушерката, а не от болницата?

 3. 3 Профил на redsky
  redsky
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Е че тя ако имаше 400.000 лв. щеше ли да прави 24 часови смени за 600 лева месечно?

 4. 4 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4493 Неутрално

  [quote#2:"Убитака"]Защо от акушерката, а не от болницата? [/quote]

  Аз мисля, че е по-справедливо да е солидарно: 75% от болницата и 25% от акушерката!

 5. 5 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1094 Любопитно

  Алчността е смъртен грях, също като убийството.

  TAKE THE RED PILL!
 6. 6 Профил на 2011
  2011
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Защо от болницата, а не от ръководителя?

 7. 7 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  До коментар [#5] от "Beyond":

  И аз това си помислих; на всичкото отгоре детето вече е добре; тези апартамент в Лозенец ли са решили да си купуват?

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  Тия ми сразиха съчувствието към битото бебе с иска си!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 279 Неутрално

  защо от акушерката?!? искът трябва да бъде главно към мутренската болница София Мед. който не е влизал в нея, трудно ще възстанови спомените си за евтина комунистическа поликлиника с цокъл от ПДЧ плоскости, тесни и трудно проходими коридори и като цяло, доста непрофесионално отношение от персонала...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 10. 10 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Според мен акцентътв новината трябва да е върху гражданския иск срещу болницата, а не акушерката.

 11. 11 Профил на Дайкири
  Дайкири
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Явно само в България някои индивиди не могат да си дадат сметка, че има закони, които са създавани с мисъл и причина. И тези закони не са само тук такива. Да се говори за алчност на родителите може да е плод само на невежество, простотия и може би някаква извратена завист, че някой би получил обезщетение.

  За нехайството си, опитите да се прикрие престъплението и принудата да се нарушават трудовите норми болницата трябва да плати.

  Пожелавам на родителите да спечелят иска - би било малка утеха след огромния стрес, на който са били подложени.

 12. 12 Профил на ytrewq
  ytrewq
  Рейтинг: 605 Любопитно

  В хода на разследването обаче е изяснено с категоричност, че по време на нощните си дежурства на 17/18.03.2015 г., на 24/25.03.15 г., 15/16.04.2015 г. и на 17/18.04.2015 г. Ковачева е нанасяла побой по идентичен начин – блъскане, удари по тялото и главата, притискане....... и по отношение на други 4 новородени деца в отделението. За тях по колко иск ще има?

 13. 13 Профил на kaloianski
  kaloianski
  Рейтинг: 497 Неутрално

  За това, че е малтретирала или за това, че се опитала да убие бебето?! Излиза, че родителите не приемат обвинението, а са съгласни само за побой... т.е. и те очакват, че това обвинение ще падне.
  Обаче като се докаже връзката с непосилните условия на труд, този ще падне над 90 % заради външните фактори, към които тя не може да влияе

 14. 14 Профил на ytrewq
  ytrewq
  Рейтинг: 605 Разстроено

  Изрод ........вижте какво е отговорила : "Не чувствам вина, защото не съм била бебета", заяви Ковачева и обясни, че останалите четири бебета, за побой над които също е обвинена, са имали родови травми.
  В съдебната зала присъствали родителите й, които обвинили медиите за шума по случая. Майката на Ковачева обяснила, че едното от новородените било с изкривено краче, а другото със счупена ключица.
  „Гордеем се с нея”, каза пък бащата на Емилия.

  Нямам думи .....щом и родителите на ИЗРОДА говорят .......!!!!!!

 15. 15 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#7] от "nv":

  Има ли потвърждение, че детето е добре? Детето оцеля и започна да се възстановява, но според мен ще са нужни години наблюдения, за да се прецени дали след подобен побой детето ще се развива нормално и хармонично.
  Ако (да не дава Бог) детето има увреждане, то тези пари няма как да покрият медицинските разходи за детето и да компенсират доживотната грижа на родителите за него.

  Да не забравяме и че от тази сума ще се приспадне и хонорарът на адвоката... тук по-запознатите ще кажат колко би могъл да е той.

 16. 16 Профил на zapoznat
  zapoznat
  Рейтинг: 435 Разстроено

  Дори детето да е добре в момента, не се знае дали няма дългосрочни последици, които ще се видят след месеци/години. Дай Боже да няма, естествено.

  Но не знам как жена, която е работила извънредно, ще може да изплати 400 000лв от затвора. Надали има и имоти, които да продаде, за да плати тези пари. Просто не виждам как родителите ще получат тези средства.

 17. 17 Профил на sch123
  sch123
  Рейтинг: 238 Неутрално

  До коментар [#11] от "Дайкири":

  Напълно подкрепям! Бебето е било БИТО! БЕБЕ, НОВОРОДЕНО! Нали разбираме какви опасности за живота, здравето и развитието му крие това? Ако то остане с някакви трайни увреждания и проблеми, които може да се проявят в по-късна възраст, кой ще обезщети родителите за разходите и за пропуснатите нормални мигове с детето; както и за проблемното му детство? 400 000 не са толкова много за това ужасяващо деяние. Понеже акушерката няма да може да ги извади, редно е наистина те да дойдат от болницата, особено в светлината на доводире на защитата. А за акушерката - психиатричен преглед, диагноза и лечение, и 15-20 години в подходяща институция.

 18. 18 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Хм, съзнателно ли не сте посочили името на болницата?...Логично е да присъства.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 19. 19 Профил на kaloianski
  kaloianski
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#18:"vesselin5"]съзнателно ли не сте посочили името на болницата[/quote]
  Съзнателно е, разбира се - "УНИВЕРСИТЕТСКА" болница Софиямед (в нея се обучават студенти по медицина) - Пелев, Тиков, и други "величия" се прикриват в нея.
  [quote#15:"Smile"]хонорарът на адвоката[/quote]
  минимум 12 000, които трябва да си ги е получил вече. Само заради това ще я осъдят - за техния адвокат.

 20. 20 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3419 Неутрално

  [quote#2:"Убитака"]Защо от акушерката, а не от болницата? [/quote]
  Ами защото болницата не е малтретирала никого.

 21. 21 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  [quote#20:"Hawaii"]Ами защото болницата не е малтретирала никого.[/quote]
  Но може да е първопричината за деянието!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  Тези със здравето на детето ще правят търговия ли?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK