Плевнелиев и Попова не отговориха дали ще се състезават за президент

Президентът Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова отчетоха четвъртата годишнина от встъпването си в длъжност

© Юлия Лазарова

Президентът Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова отчетоха четвъртата годишнина от встъпването си в длъжностВицепрезидентът Маргарита Попова си остави вратичка да се кандидатира за президент на предстоящите през октомври избори. "Не съм мислила по този въпрос, имам си ценностни системи, имам си план за живота не до края на 2016 г., а за доста по-дълго време напред, ще видим", каза тя видимо доволна по време на отчетната пресконференция на президентската двойка за четирите години от мандата им.


Държавният глава Росен Плевнелиев също не отговори еднозначно дали ще се кандидатира за нов мандат. "Всеки, който си мисли, че ще прави 10 месеца кампания, вместо да свърши нещо смислено за народа, със сигурност ще бъде наказан. Ранното започване на дебатите по президентските избори ще промени дневния ред на обществото, а това не са партийните калкулации и кандидатурите за предстоящите президентски избори. Истинският дневен ред е голямата тема за справедливостта", коментира той. Според него хората очакват отговорни действия и публични дебати за ускоряване на съдебната реформа, на антикорупционното законодателство, на отдавна чаканите смислени стъпки за реформа в съда и в прокуратурата и ако цяла година се занимаваме с президентските избори, ще ги разочароваме.


Кой е "по-по-най-" в грижата за нацията
В отчетната пресконференция за четирите години от мандата на "Дондуков" 2 Маргарита Попова продължи линията си на индиректни критики към държавния глава Росен Плевнелиев чрез противопоставяне на мнението си, включително и за това кой е дневният ред на хората. Тя заговори за доктрина или план за нацията, настоя да се водят "ясни и смислени разговори, а не като разговорите, които втръснаха на хората, за прословутите евроатлантически ценности", и видимо от поведението й целеше да се хареса на широките маси.


Президентът Росен Плевнелиев и вицепрезидентът отчетоха четвъртата годишнина от встъпването си в длъжност

© Юлия Лазарова

Президентът Росен Плевнелиев и вицепрезидентът отчетоха четвъртата годишнина от встъпването си в длъжност


Попова контрира, че само "една управленска стабилност не стига", и се обяви за нови елити, които знаят как да установят модела на социална и правова държава на основата на ценности. Тя говори дълго и за разединението на нацията - най-големия грях според нея. Докато не се единим, никакви реформи няма да имат успех, коментира вицепрезидентът и повтори мнението си срещу разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии - съдийска и прокурорска.


На въпрос единна ли е президентската институция Попова каза, че тя и Плевнелиев имат различни роли, като нейната е да съветва, а решенията и отговорността за тях са на държавния глава. "Най-добре е като се допълваме, което се вижда и на днешната пресконференция", смята тя.


ВСС се дискредитира с кадровата смяна


В изказването си президентът говори за международната ситуация и предизвикателствата пред Европейския съюз, очерта и 11-те кризи, в които се намира Съюзът, изрази и недоволство от случващото се в съдебната система. Начинът, по който беше проведена тази извънредна кадрова промяна, дискредитира Висшия съдебен съвет, коментира той като гражданин вчерашното решение на ВСС да смени представляващия Соня Найденова с Димитър Узунов. Плевнелиев призова за спазване на принципите на прозрачност и на ясна публична мотивация на назначенията във ВСС, които са били погазени.


"Очакваме от "правителството" на съдебната власт да бъде двигател на съдебната реформа. Кой друг, ако не членовете на ВСС, да задават ценностите на съдебната система. Като гражданин, който има отношение към държавата и който се надява, че точно ВСС ще даде пример за принципна позиция и за устойчивост на решенията, съм разочарован от това, което видяхме", заяви президентът.


Той отбеляза, че е наложително всички отговорни институции, включително съдебната система, да се съсредоточат върху реформата на реформите – тази в съдебната власт. "Демонстрираният от ВСС подход поставя въпроса дали целта е изобщо да има или не съдебна реформа и ако я има – кой ще има тежката дума във Висшия съдебен съвет. Алтернативите са две – задкулисното вземане на решения или принципни, публични, добре обосновани тези и позиции за това кое е добро и кое е лошо за българската съдебна система. Надявам се, че във ВСС добрите принципи на управление, на отговорното и устойчиво вземане на решения ще бъдат спазвани пред очите на целия народ", коментира още Плевнелиев.


Президентът Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова отчетоха четвъртата годишнина от встъпването си в длъжност

© Юлия Лазарова

Президентът Росен Плевнелиев и вицепрезидентът Маргарита Попова отчетоха четвъртата годишнина от встъпването си в длъжност


Държавният глава акцентира отново на аферата КТБ: "Очаквах много по-видими резултати в разследването на фалита на КТБ, да се тръгне по пътя на всеки лев, всеки кредит, всеки актив, като не допуснем досиетата КТБ да се превърнат в механизъм за политически шантаж и задкулисно управление".


"Не" на електронното гласуване
ще преформатира политическото пространство


Обяви се за електронно правителство, справедлива система на правораздаване, за социално отговорна, а не олигархична икономика и за повече референдуми. "Отказът от модерните начини на гласуване и неглижирането на  волята на народа могат да доведат не само да апатия и деградация на демократичните ценности, но и до упадък на самата държавност, още по-ниско доверие на гражданите и още по-голяма нестабилност. Едно "НЕ" на референдума от Народното събрание ще преформатира и политическото пространство", предупреди държавният глава. А в същото време депутатите в парламента дебатираха за подкрепата на електронното гласуване и решиха те да се излъчват пряко по държавните медии, заради което пресконференцията на Плевнелиев и Попова бе другите канали на БНТ.


За бежанската криза държавният глава коментира, че с "всяко парче ограда, телена врежа или сълзотворен газ в сърцето на Европа ЕС застава срещу собствените си ценности". Според него решението е солидарност и европейски подход, защото само заедно можем да спрем тероризма. Той не е сблъсък на цивилизациите, той е сблъсък на цивилизацията с варварството, добави Плевнелиев.


Президентът отчете и осем предизвикателства, с които се справил от началото на мандата -  поредица от политически и парламентарни кризи, довели до сформиране на две служебни правителства, изпълнили достойно мисията си; да държи здраво посоката въпреки бурите в задълбочаването на евроатлантическата интеграция на страната; ниското доверие на гражданите в политиците и институциите; вълна от граждански протести; постигане на стабилност в страната въпреки неспокойния, по-опасен и непредсказуем свят и рекорден брой кризи около нас; въвеждане на дългосрочно планиране в държавата; ускоряване модернизацията на страната, постигане на прогрес и резултати по националните приоритети въпреки извънредната нестабилност; да е истински независим и надпартиен президент въпреки тежките и нестихващи персонални, политически, институционални и медийни атаки срещу него.


За избора на началник на отбраната върховният главнокомандващ Въоръжените сили посочи, че решенията по назначенията на висшия команден състав се вземат винаги в режим на диалог. "Не се действа по спешност. Най-важна е професионалната основа и ценностните качества на началника на отбраната. Като държавен глава съм задал ясно посоката за интеграция и за повишаване на съвместимостта с партньорите. Същевременно, когато Министерството на отбраната  и правителството вземат решения, очаквам принципни позиции и ангажименти дали началникът на отбраната ще работи в тази посока. Аз съм партньор в този процес", каза президентът.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Чичкото
  Чичкото
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Вицето го играе като опозиция на Титуляря...

  Когато един смешник забавлява народа, това е комедия. Когато същият този смешни води народа - трагедия.
 2. 2 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 1308 Весело

  чакат Боце да реши и да им отговори със СМС

  Pure Chewing Satisfaction
 3. 3 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Червената кукувица Попова: "ясни и смислени разговори, а не като разговорите, които втръснаха на хората, за прословутите евроатлантически ценности" "и повтори мнението си срещу разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии - съдийска и прокурорска" - срам и позор, но много показателно за голяма част от кадрите на ГЕРБ, в тази партия е събрано от всичко по малко (или по повече) - комунисти, марионетки на модела КОЙ... - затова активно се опитват да угодят на всички, но най-вече на статуквото!!!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7783 Любопитно

  А ново служебно правителство влиза ли в плановете ?

  [email protected]
 5. 5 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  Не отговориха, а президентът се аргументира с железни доводи, срещу които никой не може да възрази.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 6. 6 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално
 7. 7 Профил на bogdan.filov
  bogdan.filov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  дрОгарката Попова си имала ценностни системи и планове...Може би с томче Ленин на некой Кримски плаж ???

 8. 8 Профил на vigour
  vigour
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Пак много ще се спекулира, докато не излязат реалните кандидатури.

 9. 9 Профил на bogdan.filov
  bogdan.filov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Като и гледам белата косЪ и стайлинга, пунтира другото комунистическо чудо - дрОгарката Бокова ....

 10. 10 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 945 Неутрално

  Бих гласувал за тях само ако си сменят местата!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 11. 11 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 945 Весело

  До коментар [#2] от "serpico":

  За смяна на ВСС натиснете едно!
  За смяна на президента натиснете две!

  По Комарницки.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 12. 12 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Плевнелиев, ако се кандидатира отново, да махне Попова от вицепрезидентското място, само го злепоставя!

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 13. 13 Профил на bathsheba
  bathsheba
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Попова пак се изяви като контра-президент.

 14. 14 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7783 Любопитно

  До коментар [#12] от "Никола Георгиев":

  Интересно пък кой вицепрезидент от досегашните ви е харесал и изобщо за какво е нужен вицепрезидентът,като не сме президентска република ?

  [email protected]
 15. 15 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  прецедента на територията щастлифТ ми се види.

 16. 16 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  До коментар [#14] от "karabastun":

  то па щото голямо значение има,коя говореща глава ще е прецедент.нали прасеевски притежава цялата държава и командори налево и надесно.

 17. 17 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 449 Неутрално

  А някой няма ли да коментира това или е "политически некоректно": "За бежанската криза държавният глава коментира, че с "всяко парче ограда, телена врежа или сълзотворен газ в сърцето на Европа ЕС застава срещу собствените си ценности". Според него решението е солидарност и европейски подход, защото само заедно можем да спрем тероризма."

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 18. 18 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Кажи си Росене - КОЙ ли ти натресе Попова и Овчев в екипа?

 19. 19 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 797 Неутрално

  [quote#14:"karabastun"]Интересно пък кой вицепрезидент от досегашните ви е харесал[/quote]

  Мен най ме кефеше онзи пън на Гоце.

  Сериозно: Блага Димитрова беше единственият свествен вице. Затова се и отказа, бързо-бързо.

 20. 20 Профил на dubitandum
  dubitandum
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#17] от "Sars Saraktos":

  Аз ще го коментирам, знаейки, че ще си навлека минусите.
  Плевнелиев е марионетка, назначен либерал-толерант. Вменено му е да говори по този начин. И понеже така или иначе ще ми пишат минуси, ще добавя, че според мен Попова често се държи много по-достойно от Плевнелиев.

 21. 21 Профил на bathsheba
  bathsheba
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#14:"karabastun"]Интересно пък кой вицепрезидент от досегашните ви е харесал [/quote]

  Блага Димитрова! Лека й пръст.

 22. 22 Профил на mimeto71
  mimeto71
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Няма кой да гласува за тези двамата.

 23. 23 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 449 Весело

  [quote#20:"dubitandum"]Аз ще го коментирам, знаейки, че ще си навлека минусите.
  Плевнелиев е марионетка, назначен либерал-толерант. Вменено му е да говори по този начин. И понеже така или иначе ще ми пишат минуси, ще добавя, че според мен Попова често се държи много по-достойно от Плевнелиев.[/quote]
  Имаш един плюс от мен, а повече тук ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 24. 24 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#22] от "mimeto71":

  Да се надяваме, че за онзи дето ме беше срам от него, и дето не е направил НИЩО за България през целия си живот, и дето иска да се кандидатира отново, няма да гласува НИКОЙ!

  www.soundcloud.com/x2805
 25. 25 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Попова като президент ще е по зле и от сегашния вицепрезидент

 26. 26 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#20] от "dubitandum":

  Друго си беше бай Ви Тодар, хем не го харесвахте, хем не коментирахте, хем казвахте, че го харесвате пред всички! Нъл тъй...

  www.soundcloud.com/x2805
 27. 27 Профил на di.mi.28
  di.mi.28
  Рейтинг: 388 Гневно

  "Не съм мислила по този въпрос, имам си ценностни системи, имам си план за живота не до края на 2016 г., а за доста по-дълго време напред, ще видим", каза тя ...
  - След като има план значи е мислила. Защо казва хем, че не е мислила хем, че има план. Или едното или другото, в противен случай в едно изречение си противоречи.

 28. 28 Профил на Ivan Seliminski
  Ivan Seliminski
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Плевнелиев и Попова не отговориха дали ще се състезават за президент"

  Ми то и няма смисъл. Няма кой да избере Плевню втори път.

 29. 29 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1554 Неутрално

  Плевнелиев за своя 4-годишен мандат до момента се справи отлично със задачите си. Той изигра ролята на стожер в една тежка двугодишна политическа криза и се доказа като пазител на демокрацията у нас. Често налагаше вето на приети закони. И дори инициира референдум. Бих го сравнил с Петър Стоянов като принос. Онзи клоун Гоце за 10-те си години нито вето налагаше, нито беше коректив на властта, а напротив - дори създаваше тройни шлемове. На някои хора Плевнелиев няма да се хареса с проатлантическите си възгледи, но в изказванията си той казваше самата истина за руската власт. С мижавите правомощия на президентския пост - толкова могъл, толкова направил.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 30. 30 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Вицето просто е излишно ,а такова като Попова е и вредно.

 31. 31 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Не вярвам двамата да се кандидатират заедно!Тогава ги сглобиха като тандем,защото нямаха идея изобщо кого да сложат от ГЕРБ,но пък бяха сигурни,че независимо от качествата си кандидата им със сигурност ще спечели!
  В новите условия ситуацията е коренно различна,а и май ГЕРБ вече не припознават Плевнелиев като техен човек и най-вероятно ще му бият дузпата!
  Пътищата им се разделиха!

 32. 32 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#29] от "Lou":
  Абсурдна оценка!
  Уж обединител на нацията,а постоянно я разединява,всява конфликти!
  Неадекватен на ситуацията в света и около България!
  Дава оценки на други държави все едно е президент на световна супер сила ,а не на измираща нация,полуразрушена държава и най-бедната страна в Европа,чиято територия е на границата на християнската и мюсюлманската цивилизации !
  Слаб политик,който не може да е силен президент и няма да остане с нищо в историята!Общите приказки и войнствената му реторика без факти и покритие няма да си спомня никой на следващия ден след като напусне кабинета си!

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7798 Неутрално

  Попова по-добре да се върне,откъдето тръгна.

 34. 34 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 516 Неутрално

  И на мен ми омръзна да се повтаря "евроатлантически ценности" и не, не съм рубладжия. Имаме сериозни проблеми, належащи, като бедността и тоталната несигурност на 40-50% от народа, но явно Президентът тези неща не го вълнуват.

 35. 35 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  “Очаквах много по-видими резултати в разследването на фалита на КТБ, да се тръгне по пътя на всеки лев, всеки кредит, всеки актив, като не допуснем досиетата КТБ да се превърнат в механизъм за политически шантаж и задкулисно управление".

  Какво излезе, резултатите “надхвърлиха” дори президентските очаквания?!

  I Want To Believe
 36. 36 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Още не знаят дали Боко ще ги назначи и за втори мандат.

 37. 37 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Тези за "две в едно" ли се имат?

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 38. 38 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 791 Весело

  [quote#15:"pavur"]прецедента на територията щастлифТ ми се види. [/quote]
  Мчи как, Уво-то се вижда. Това сигурно ще е най-щастливият президент дет здава поста.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK