Героинята Мария Звездева получи лаптоп от форума на "Дневник"

Мария Звездева Стоилова

© Анелия Николова

Мария Звездева СтоиловаГероинята от Стара Загора Мария Звездева, която миналия петък спаси припаднал шофьор в градския транспорт с бърза и непоколебима реакция, днес беше на посещение в Министерството на образованието и науката в София, където получи благодарности и подаръци от министъра.


От името на читателите и потребителите на форума "Дневник" също награди момичето за смелостта и позитивността й с ваучер за лаптоп, предоставен от "Acer България". Компютърът ще бъде доставен на Мария в Стара Загора до няколко дни.


Добавка към подаръка беше разпечатка на всички пожелания и коментари от форума на "Дневник", адресирани до Мария. Момичето се зарадва искрено на листовете хартия и каза, че
с удоволствие ще ги прочете и благодари на читателите


След като читателите на "Дневник" поискаха да им помогнем да дарят пари, за да се купят подаръци за Мария, най-лесният начин тя да получи бързо лаптоп (подарък, който ще й помага за обучение и развитие) беше да го осигурим, без да се събират средства по сметка.


За подаръка подсказа директорът на социалния дом "Мария Терезия" Латинка Петрова, защото самата Мария каза, че няма нужда от нищо. Медията ни е в разговори с нея и за сметка, по която ще се набират средства - желанието на повечето читатели, коментирали във форума, вече е да дарят пари за бъдещото й обучение и тренировки в спорта, в който иска да се развива - плуване.


Петрова, която също беше на церемонията днес в просветното министерство, благодари за топлото посрещане и реакцията на всички към добрината на момичето, и обясни, че


повечето деца, лишени от родителски грижи, са така благородни и готови да помогнат на другите заради съдбата си


Министърът на образованието Тодор Танев прие Мария и ръководителката на дома Петрова, както и директора на спортното училище "Тодор Каблешков", където учи детето, и част от треньорите й. Танев връчи на момичето символичен медал и й подари "скромен таблет" с думите: "Ако не уважим първо Мария, която е гордост и събужда у всички ни благородни усмивки, а също и нейните прекрасни възпитатели и учители, които са тук и помолих да дойдат, щяхме да не сме изпълнили един нормален дълг."


"Правейки това, като виждам колко медиен интерес има това събитие, ме е страх да не излезе като някакъв вид програма за министерството, затова се оттеглям назад", добави министърът. "Тя не е герой, а е повече от герой и такава ще остане, такова й е тестото като на много български деца", заяви Танев и стисна ръката на момичето.


Пред всички камери и журналисти Мария каза, че се притеснява от вниманието. "Беше ми удоволствие да помогна на човека, искам всеки да бъде като мен и това беше моето задължение - да помогна на един човек", каза момичето и получи бурни аплодисменти.


"Дневник" я попита как се чувства от цялото медийно внимание. "Чувствам се нормална и донякъде се радвам, че хората могат да видят добър пример", каза детето.  На въпроса дали цялото това внимание няма да я промени тя отговори: "Не, не, няма да се променя. Искам да съм си такава, каквато съм, и хората, които ме познават и уважават от дома, да ме харесват каквато съм. Защото


това тук е само за три дена, то е хубаво това което направих, но не значи да се променям


"Искам да си завърша средното образование, после да продължавам с висше, да си имам нормална работа като помощник-треньор, да си покажа таланта - това е", отговори момичето за това какво й се иска да постигне. На въпрос, ако получи финансови дарения, каквито много читатели и граждани искат да направят, за какво ще са й най-полезни средствата - Мария отговори, че би помогнала на дома, в който живее, също и на майка си. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK