Христо Иванов: Скандалът с Димитър Узунов пази главния прокурор

Христо Иванов

© Надежда Чипева, Капитал

Христо ИвановИзборът на Димитър Узунов за представляващ Висшия съдебен съвет (ВСС) цели да разпали скандал, който да доведе до разпускането му и така съветът да понесе цялата отговорност за негативен доклад от Европейската комисия за съдебната система и да се спаси репутацията на главния прокурор.


Такъв коментар направи бившият министър на правосъдието Христо Иванов пред телевизия "Блумбърг"-България, на последното развитие във ВСС, където вчера, след тайно предварително договаряне 13 членове, гравитиращи около главния прокурор и председателя на ВАС Георги Колев, смениха без мотиви Соня Найденова с Узунов. Той бе назован в записите "Яневагейт" като "човека на премиера", и заподозрян като подателят на есемеса до премиера Борисов миналия четвъртък.


Подобна теза разви пред БНТ сутринта и Соня Найденова. Тя окачестви скандала с есемеса като "част от поредица действия, които целят да компрометират ВСС в навечерието на публикуване на доклада на ЕК, за да може ВСС да е именно институцията, която да понесе най-много негативи и да се замъглят негативите, които в този доклад ще понесат и други институции". Докладът се очаква през следващата седмица на 27 януари. 
Соня Найденова

© Юлия Лазарова

Соня Найденова


А пред журналисти преди заседанието на ВСС, Найденова коментира: "Една от целите на тази лавинообразна поредица от скандали е ВСС да е най-негативно отразената институция в предстоящия доклад на ЕК, така че да бъдат заличени критиките към другите институции, отговорни за други две важни области, наблюдавани в доклада, а именно борба с организираната престъпност и корупцията."


"Възможна цел на скандала: Да бъде въвлечен премиерът и ВСС да се скрие зад гърба му."


Изборът на Узунов може и да е целял да бъде въвлечен премиерът в скандал и ВСС да се скрие зад гърба му, смята още Христо Иванов. Както в този случай, така и при разпускане на съвета главният прокурор остава в сянка. Публично известно е, че със Сотир Цацаров бяха консултирани всички промени в конституцията и бяха направени компромиси за квотите в прокурорската колегия, за да се запази влиянието на главния прокурор.


"Друга цел: да се елиминира сегашната опозиция във ВСС чрез смяна на съвета"


Но има нещо по-важно, казва Христо Иванов и обяснява какъв е интересът да бъде сменен съставът на ВСС заради бъдещия избор на председател на ВАС, който предстои през 2017: "В момента опозицията на главния прокурор във ВСС при добро стечение на обстоятелствата и попътен вятър наброява 10 души. С тях може да се формира мнозинство, което да придаде различно лице на бъдещата съдийска колегия. Като се има предвид залогът за избор на председател на ВАС, сериозен е интересът този състав да бъде подменен. Тогава може и да няма 10 души опозиция на главния прокурор". 


"Цацаров и Пеевски шантажират премиера чрез ПИК"


Той коментира и интерпретациите на публикуваната от премиера Борисов позиция във "Фейсбук" в сряда вечер часоме след избора на Узунов: "След като премиерът Борисов се опита да се разграничи, последва реакция в ПИК, че премиерът се намесил в работата на ВСС. А чрез ПИК говорят двама души - Пеевски и Цацаров. Това е явен опит за шантаж", смята Христо Иванов.


"Необходим е втори кърг промени на Конституцията"


Съдебната реформа винаги е била заложник на огромни интереси, коментира още Иванов. Именно интереси са попречили да се направят недостатъчни промени на Конституцията и затова той си е подал оставката. Нужен е втори кръг от промени, подчерта Иванов.


"Обществото се нуждае от нов политически проект"


Бившият правосъден министър като гражданин би подкрепил нов политически проект заяви той в отговор на въпрос. Споре него обществото има нужда от радикално обновяване на политическата система. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK