България прави повече за границите на ЕС от членовете на Шенген, заяви външният министър на Унгария

Петер Сиярто, министър на външните работи на Унгария

© Associated Press

Петер Сиярто, министър на външните работи на УнгарияБългария е направила повече, за да защити външните граници на Европейския съюз, отколкото много държави членки на Шенгенското простанство. Това заяви външният министър на Унгария Петер Сиярто по време на публична лекция, организирана от Атлантическия клуб в София.


"България издържа този изпит и беше способна да спре притока на имигранти", заяви министърът.


Сиярто за пореден път засвидетелства абсолютната подкрепа на унгарското правителство България да стане член на Шенгенското пространство. Министърът даде дума да положи всички усилия да спечели подкрепата на останалите държави от Вишеградската четворка за приемането на страната в зоната за свободно движение.
По-рано този месец министър-председателят на Унгария Виктор Орбан също заяви, че България трябва да бъде приета в Шенген.


По време на лекцията си, Сиярто заяви, че Унгария е убеден привърженик на разширяването на Европейския съюз.


"ЕС има нужда много бързо да се разшири. Колкото по-бавно се движи процеса по разширяване, толкова по-малко надежда имаме да станем по-силни", категоричен беше министърът и заяви, че ускоряването на преговорите за присъединяване на Сърбия към ЕС е жизненоважно.


По време на лекцията си Сиярто заяви, че външният министър на България Даниел Митов е европейският му колега, с когото най-често се вижда лично по време на срещите на Съвета на министрите в Брюксел.


Като обща стратегическа цел на двете държави, България и Унгария, външният министър определи стратегическото партньорство с Китай във формата 16+1 (инициатива, свързваща правителствените ръководители на централно- и източноевропейските държави с Китай). През миналата година министър-председателят Бойко Борисов заяви, че България има намерение да стане домакин на следващата среща на формата.  


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK