Човекът, опитал да спаси Тодор от Враца: Имаше симптоми на инфаркт

Лобното място на 18-годишния Тодор Йорданов

© Георги Кожухаров

Лобното място на 18-годишния Тодор Йорданов"Когато пристигнах на мястото, бой вече нямаше. Дессислав беше със затворено, насинено око, а Иван – с разбита уста. Тодор стоеше по средата, видимо му беше доста забавно". Това разказва пред медии Мариан Иванов - човекът, който оказва първа помощ на припадналия Тодор от Враца след боя с братята Иван и Десислав Дамянови. 18-годишният младеж почина на 12 януари след скандал и сбиване на централна улица във Враца, а прокуратурата повдигна обвинение за умишлено убийство към двамата братя, с които се е сбил. 


Когато Иванов видял скандала на улицата между момчето и братята, боят вече бил приключил, а тримата се карали "кой кой е" и "какво ще стане като дойде полицията". След това се появила и майката на момчето, която му се скарала:  "Стига, бе! Не ти ли писна?!". Той отговорил: "Виж какво ми направиха колата, виж ми огледалото!", тя отвърнала: "Ти за едно огледало ли си?!", разказва свидетелят. Точно тогава момчето се свлякло. 


Мариан Иванов, който е планински спасител с опит, в това време стоял до приятеля на Тодор, когото лично видял да взима металния бокс и да прибира в джоба си и бил решен да не го пуска да си отиде с вещественото доказателство. Когато обаче Тодор припаднал, отишъл да окаже първа помощ. Първоначално помислил, че това е епилептичен пристъп и гърч и чул майката да вика "Никой да не го пипа! Той си има здравословни проблеми!". 
Момчето няколко пъти се опитвало да се изправи, но не успявало. Тогава Иванов се намесил като първо му обърнал главата, за да провери дали не се е задавило с водата, която използвали да го свестяват. "Не улавях пулс нито на врата, нито на ръцете, не се улавяше. Преди да направя сърдечен масаж гледах за травми по гърдите, той нямаше нито зачервявавия, нито някакви белези по тялото, и не се улавяше дори и сърдечна дейност. Никакви наранявания нямаше по лицето, по носа или в устата", разказва Иванов.


На изричния въпрос имало ли е следи от удари по тялото на Тодор и какви симптоми е показвал, планинският спасител казва: "По тялото аз не видях дори зачервявания, камо ли подутини и синини. В момента когато му вдигнах дрехите над гърдите, коремът му беше мек, нямаше остър хирургичен корем, което е симптом за вътрешен кръвоизлив, мек отпуснат корем, гърдите бяха бели, чисти. Побеля за минута... Реанимирах спрямо симптомите, които виждах - това, че не улавях пулс, има дишане, намалена сърдечна дейност и отслабено артериално налягане. Симптоми на сърдечен арест, т.е. инфаркт." 


Когато първоначално наблюдателите са звънели на номер 112, все още никой не е имал нужда от спешна медицинска помощ, затова не е била повикана. Според Мариан Иванов истината е, че след припадъка на момчето, когато вече е повикана Спешна помощ, до пристигането на медицинския екип са минали не повече от "5-6 до 8 минути".   


Малко след изявлението на Иванов, майката на Тодор също застана пред събралите се журналисти и категорично отрече да му се е карала и да са разговаряли по този начин с него след инцидента. Отрече и да е викала да бъде оставен след като паднал. Нарече разказа на спасителя Мариан Иванов "лъжи". 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK