Съдия отстъпи пред спецпрокурорите, че дело за заплаха за убийство е тяхна работа

Съдия отстъпи пред спецпрокурорите, че дело за заплаха за убийство е тяхна работа

© Надежда Чипева, Капитал"Мръсна к...о, сега ще сляза долу и ще ти счупя ръцете и краката, ще смачкам теб и майка ти, ще затрия целия ти род до последното семе, ще избия цялото ти семейство, ще отрежа главата ти, ще напълня устата ти с червеи".


Тези думи на съдия Евелин Драганов чува по телефона си съдебната деловодителка Йовка Митева по време на работния си ден. Така поне е записано в обвинителния акт от началото на април 2015 г.


Обвинението е за закана в убийство, а съдебният състав заседава днес за пореден път без да даде ход на делото по същество. 
Днес прокуратурата поиска отвод на съдебния състав, заради негова предубеденост и заинтересованост в процеса срещу магистрата. Причината е, че съдия Николай Младенов в две поредни заседания по делото се е опитал да прекрати съдебното производство. И двата му опита обаче са отменени от по-горната инстанция. 


Според обвинението по време на предишните заседания съдия  Младенов е показал негативното лично отношение към специализирано звено "Антикорупция" към Софийската градска прокуратура. Това той демонстрирал като е иронизирал, че антикорупционното звено внася обвинение за закана в убийство, пък било то и от магистрат.


Според прокуратурата съдията е тълкувал грешно констатации на Апелативния съд (САС), който на два пъти му възлага да даде ход на делото. "Прокуратурата е събрала достатъчно доказателства, но според възможностите си" е тълкуванието на Младенов, но според обвинението това не е точен цитат от определението на САС.


В крайна сметка съдия Младенов си направи отвод. Все пак заяви, че не се оценява нито като предубеден, нито като заинтересован. Това е начинът ми на изказ и държа на тези изразни средства, каза съдията. Той добави и че вероятно времето ще потвърди тяхната истинност. Формалната и житейска логика, по думите му, е антикорупционното звено да се занимава с корупционните престъпления. Той обясни отвода си с желанието си да гарантира сигурност за прокуратурата в законността на процеса. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK