Димитър Узунов показа отговор от "Виваком", че не е изпращал есемеси

Димитър Узунов, новият представляващ ВСС

© Анелия Николова

Димитър Узунов, новият представляващ ВССС официално изявление новият представляващ Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов показа отговор от "Виваком" - мобилният оператор, чиито услуги ползва той. 


В справката (цялото й съдържание може да видите в прикачения файл) се казва, че от телефонния номер, чийто титуляр е ВСС няма изходящи съобщения за периода от 9.30 ч до 12.30 ч. на 14 януари 2016г. От самия номер са скрити последните четири цифри, заради защита на личните данни.


Според разпространеното от Узунов изявление, "този документ ясно показва отсъствие на писмена кореспонденция с министър-председателя или с когото и да било друг". Отговорът на "Виваком" обаче зясага само изпращане на текстови съобщения чрез оператора, но не и чрез други приложения за кореспонденция (напр. Viber, WhatsApp, Messenger, Тelegram и други).

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов даде начало на редовното заседание на ВСС вчера с изказване, в което заяви, че отказва да бъде представляван от човека, върху когото са надвиснали най-големи подозрения за изпращането на есемеса до премиера Борисов. Освен това той няма да присъства на заседания на съвета, докато не бъде изяснено кой е неговият автор. 


След него думата взе Димитър Узунов, който обеща да представи разпечатка от телефона си и заяви, че после ще очаква извинение от всеки, който е изказал предположение, че той е информирал Борисов за действията на съвета. В това число влиза и Лозан Панов, който по-късно пред журналисти обясни, че не е твърдял, че Узунов е изпратил есемеса, а само, че най-големите подозрения са насочени към него. 


На работно заседание в понеделник, когато членовете на съвета обсъждаха темата с есемеса, присъстваха 18 души, като половината от тях изразиха готовност да представят разпечатки от телефоните си. Узунов не беше сред тях.


Три дни по-късно след изявлението на Панов, Узунов заяви, че ще представи разпечатка на съобщенията от телефона си, както и че ползва само един телефон за лична и служебна кореспонденция.
 


Потърсен за коментар, председателят на ВКС Лозан Панов отговори само: "Това категорично не е достатъчно за мен. Трябва да се знае кой е изпратил смс-а"


Десетината членове на съвета, които в понеделник поискаха справки от "Виваком" за трафика на своите електронни съобщения до петък следобед, не бяха получили отговор. Те обаче са отправили искането си чрез  главния секретар на ВСС, който по договор контактува с оператора. А Димитър Узунов, който първоначално отказа да изисква справка за своя телефон, впоследствие я е поискал отделно.  


Юлия Ковачева, член на ВСС от съдебната квота, попитана за мнение на съобщението на Узунов, отказа коментар за разпечатката, защото - по думите й -  на фона на скандалния начин на избора му, този въпрос отстъпва пред другия далеч по-важен, който възниква.


"Оттук нататък, след като вече е избран за представляващ ВСС, г-н Узунов трябва да каже какви действия ще предприеме и какви усилия ще положи, за да бъде изяснен този въпрос - за източника на уведомяване от заседание и то с манипулативен есемес. Отговорът трябва да бъде даден, за да спаси ВСС, колкото му е останало достойнство, ако въобще е останало", каза Ковачева.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK