Радан Кънев прицели новия проект около ДСБ във втора политическа сила (допълнена)

Радан Кънев прицели новия проект около ДСБ във втора политическа сила (допълнена)

© Пресцентър ДСБЛидерът на ДСБ Радан Кънев даде началото на създаването на нов десен проект, който да се изгради около партията му, но без стари лица, които по един или друг начин са участвали досега в изпълнителната власт. Пред ръководителите на местните структури на партията си днес на Национално съвещание в София той поиска от тях до март, когато е насрочено Националното събрание - най-висшия управленски орган, да се дебатира и планира реорганизация на ДСБ с цел достигане на второ място на политическата сцена.


В речта си, продължила един час, той критикува начина на управление на ГЕРБ, които гласували в парламента с ДПС и АБВ закони, с които се запазва статуквото и водели страната към финансов крах и продължаваща власт на мафията в страната.


Радан Кънев призова партньорите си в Реформаторския блок, които продължават да подкрепят правителството, да определят червените линии, които биха ги изкарали в опозиция, защото иначе щели да станат като НДСВ след участието им в правителството на тройната коалиция с премиер Сергей Станишев.
На Националното съвещание присъства Корман Исмаилов от Народна партия "Свобода и достойнство", които са част от Реформаторския блок и подкрепят правителството, както и здравният министър Петър Москов, напуснал ръководството на ДСБ, защото не беше съгласен с излизането на партията в опозиция.


За едногодишното участие във властта


Кънев започна речта си с исторически паралел, който винаги когато си мислел за ДСБ, му идвало в главата. "Това са спомените на един руски офицер от Първата световна война, командир. По-късно като белогвардеец описва спомените си. Казашката конница е свикнала, че стигне ли до окопите на противника, значи битката е свършила. При атаките си срещу българската добружанска пехота те достигат окопите, преминават ги, след което за техен ужас българските пехотинци излизат от окопите, оттръскват се от прахоляка и продължават да стрелят в обратната посока", каза той и добави, че така било и с ДСБ. Според него нямало значение колко са силни ударите, нямало значение от колко посоки са, партията винаги се изправяла.


След това той направи анализ на едногодишното участие на ДСб във властта. Според него основната задача на Реформаторския блок била да даде политическа стабилност, която да даде тласък на икономиката, но и да се изкорени влиянието на мафията в правосъдието и съдебната система, да се върне политиката в посока запад към Европейския съюз.


По думите му големи крачки, които се правели само през първата година на управлението, са направени само в здравеопазването, отбраната и външите работи. В останалите сфери не било така, като най-успешни били опитите за промени в администрацията, социалната и пенсионната система, и умишленият провал с мафията в правосъдието. "Отказът ни от участие в управлението не трябва да се разглежда като отказ от следствие на провала на конституционния компромис, а от обезсмисляне на всички други компромиси", заяви Радан Кънев.


Според него особено тежък е провалът в публичните финанси. Той припомни, че ГЕРБ не казали, че ще увеличават местните данъци преди кметските избори, но го направили веднага след това. "Никой не каза, че ще пълним бюджета с увеличение на винетката." Лидерът на ДСБ добави и започналото приемане на второ четене на Закона за обществените поръчки, които вместо да намаляват корупцията, я увеличават.


"След привидни реформи беше увеличено влиянието на същите кръгове, които избраха депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Не е намаляло влиянието им след управлението на Пламен Орешарски", каза той. Според него липсата на върховенство на закона води до бедност, неравенство в обществото и непрекъснато увеличаваща се миграция. "Хората няма как да ядат, защото няма върховенство на закона, изграждат се нови и нови обръчи от фирми и хората, които са готови да поемат риск да наемат хора предпочитат да напускат страната. България губи инвеститори в чужбина", посочи Радан Кънев.


По думите му в момента публичните финанси се държат не на инвестиции и развитие на икономиката, а на европейските фондове, които обаче щели да спрат през 2020 г. "Българската администрация е станала хронично зависима от европейските фондове. Дори мафията е станала тежко зависима от европейките фондове", смята Радан Кънев и добави, че България е възможно да последва фалитите в Гърция, Италия, Португалия и Испания. Според него единственото, което засега спира фалита на държавата, е, че парите за здравеопазване, образование и други сфери у нас е толкова ниско, колкото други държави в Европа няма как да си позволят.


Към (бившите) партньори в Реформаторския блок


Въпреки че не обяви, че ДСБ ще напусне Реформаторския блок, Радан Кънев заяви, че вътрешните битки в създадения през 2013 г. съюз с "Движение България на гражданите", СДС, Народна партия "Свобода и достойнство" и БЗНС се е изчерпил. Според него вътрешните битки са довели до липса на единство в блока.


"Ние искаме десницата да бъде заедно. Ние искаме реформаторите да бъдат заедно. Искаме хората, които се борят за същинска република, а не за изборна монархия със столица Бояна, да бъдат заедно. Хората, които искат разделение на властите, независим съд, прокуратура в интерес на гражданите, да бъдат заедно. Но за да бъдем заедно, трябва да знаем имаме ли общи червени линии", заяви Радан Кънев. По думите му ДСБ трябва да чуе къде е червената линия на останалите партии в блока, защото тяхната много пъти я казали, и в момента, в който дошъл часът, го спазили.


"Окей, приемам тяхната червена линия да е малко по-далеч, да са по-малко чувствителни към темата правосъдие или по-ревниви за това, че Христо Иванов не им се отчита като на партийни секретарки, а е истински и независим политик", заяви лидерът на ДСБ и добави, че за никого било тайна, че правосъдният министър, подал оставка в края на 2015 г., е бил предаден и от свои. "Нека да я има тази червена линия и да я знаем къде е, защото ако нямаш червени линии, ставаш НДСВ от периода на тройната коалиция. Седиш до края на управлението, след което отиваш в историята с целия ресурс, но без ресурса граждани, които да ти вярват."


Според него новият проект около ДСБ няма нищо общо с политическата коалиция Реформаторски блок. "Той не успя да стане единен десен субект. Тази тема е в миналото. Партийната ревност и партийният егоизъм през двете години от съществуването му се увеличаваха, а не намаляваха. Дали коалицията Реформаторски блок ще оцелее в парламента и в общинските съвети - това е един въпрос." Той уточни, че е имало надцакване в блока на кого ГЕРБ да назначи повече хора в управлението.


Новият проект - без Реформаторския блок


Радан Кънев даде началото и на дебатите как ДСБ да се реорганизира и стана крайъгълния камък на новия десен проект около партията. Според него не бива да се включва Реформаторският блок, защото той бил показал, че не може да бъде носител на промените, не бива да участват политици и хора били в досегашната изпълнителна власт - особено в правителствата на Сергей Станишев и Пламен Орешарски, както и хора, които били скъсали връзките си с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, Делян Пеевски и модела КОЙ.


Сред изброените имена бяха само на изгонения председател на ДПС Лютви Местан, който нямало как да участва в нов десен проект. Без да я споменава поименно лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева също влиза в рамките на изключените, защото беше министър в тройната коалиция на Сергей Станишев.


"Защо нов проект? Освен това, което казах, че Реформаторският блок като коалиция страда от непоправими недъзи и дори да продължим пътя си заедно, те не могат да бъдат в тази организационна структура. Просто няма как тази структура да изпълнява задачи", заяви Кънев и добави, че България от 2001 г. се управлявала по откровено мафиотски начин. "У нас процесите, които в момента достигат кулминация, не са се родили вчера - Пеевски не се появи при Орешарски, националните монополи не се появиха при първия кабинет на ГЕРБ, въпреки че тогава бяха протестите срещу тях, грубата намеса в правосъдието не се появи при сегашното правителство и при предишното. Да не говорим за политическата корупция", смята лидерът на ДСБ.


И добави: "Отговорност, по който се управлява България - моделът КОЙ, носят всички, които са участвали в изпълнителната власт през годините и особено при двете тройни коалиции. Трябва да сме наясно с нуждата от много сериозна смяна от хората, които ще участват в изпълнителната власт. Ние трябва да сме отворени към опита, да сме горди с наследството си, но не можем да познолим никакви зависимости от миналото да прекършат устрема към бъдещето, както се случи тази година."


Според него не е достатъчно да си скъсал с Доган и Пеевски - "важно е да си напълно свободен от зависимости от Държавна сигурност, от ранните мутренски години и югославското ембарго, от епохата на "Мултигруп", от епохата на Пеевски. Без подобна свобода ще вкараме в националното управление хора, които моментално ще ни предадат, заплашвани от дебелите папки в прокуратурата."


За президентските избори Кънев заяви, че е рано партията да дава номинации, защото енергията трябвало да се насочи към промените вътре в ДСБ. Според него обаче сред възможните варианта са собствен кандидат или подкрепа за човек извън партията, но при условие, че ще е десен и проевропейски настроен политик. Според него в създалата се сложна външнополитическа ситуация е важно в следващите години държавният глава да продължи посланията на досегашния президент Росен Плевнелиев. Въпреки че досега на няколко пъти Кънев заяви публично, че е готов да бъде претендент на президентските избори, които ще са наесен, днес той не засегна този въпрос.


В края на речта си той призова структурите на ДСБ до март да обсъдят предложенията за промени в устава, с които да се реорганизира партията, да дават предложения, както и да привличат все повече нови хора към идеята на проекта.


Националното съвещание на партията на Радан Кънев продължава целия съботен ден, но при закрити врата. В дневния ред са както предложенията за промени в устава, така и решение за насрочването на Национално събрание на 13 март, където се очаква ДСБ да вземе окончателно решение напуска ли Реформаторския блок и поема ли към структурни промени.


Текстът на цялата резолюция, приета от Националното съвещание на ДСБ:


- подкрепя решението на НР за излизане в опозиция;


- започва подготовка за изграждане на нов десен проект, който да е основна алтернатива на мнозинството ГЕРБ / ДПС / АБВ;


- открива дебат за промяна в структурата и устава на партията;


- декларира, че в рамките на 43-то Народно събрание депутатите, членове на партията ще бъдат част от ПГ на Реформаторския блок, каквато е волята на избирателите.


Отворени сме за диалог с нашите партньори от РБ и посочихме линиите на поведение, които няма да прекрачим. Очакваме от тях, да посочат ясно своите граници на допустимия компромис в рамките на сегашното управление.


На президентските избори трябва да гарантираме, че следващият президент ще упражнява независимо правомощията си в сферите на правосъдието, службите за сигурност, външната политика и отбраната. ДСБ ще издигне или подкрепи кандидат, който е алтернатива на днешния сговор на ГЕРБ/ДПС/АБВ в управлението на тези сфери.


ДСБ остро протестира, срещу опита на Главния прокурор да покрие отново с давност престъпленията на комунистическия режим, атакувайки пред Конституционния съд новата разпоредба на Наказателния кодекс. Напомняме, че комунизмът е осъден като престъпен с български закон и с редица европейски правни актове. Няма да спрем да се борим за пълно морално отхвърляне на комунистическата диктатура, за справедливост към жертвите и за осъждане на техните палачи.


Определянето на кандидат за Генерален секретар на ООН е отговорност на правителството, което взима решение от името на България. Недопустимо е в такъв момент да се оказва партиен натиск. Всяка партия, която публично шантажира в полза на един или друг кандидат компрометира непоправимо страната и проваля шансовете ни за успех. Който и да бъде българският кандидат, той ще представлява българите и останалите източноевропейци в световната общност. Народите на Източна Европа са обединени от травмите на общото комунистическо минало. ДСБ очаква от бъдещия кандидат публична позиция на еднозначно осъждане на престъпленията на комунизма в Европа.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK