Екоминистър Василева успокои: потоп не се очаква

Ивелина Василева, министър на околната среда и водите

© Мария Съботинова

Ивелина Василева, министър на околната среда и водитеПовишаването на температурите няма да предизвика все още интензивно снеготопене и приказките за очакван потоп са силно преувеличени и спекулативни. Това заяви пред БНТ министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. 


Измерванията показват, че към момента нивата на реките по-скоро се понижават.


Запитана конкретно за състоянието на язовирите, Василева увери, че се правят проверки непрекъснато и няма опасност трагедията в с. Бисер да се повтори.
"Правят се строги проверки два пъти в годината, полагат се и усилия за рехабилитацията на язовири, които не са в добро техническо състояние", каза екоминистърът. По думите ѝ в страната няма безстопанствени язовири. 268 язовира са отчетени с неустановена собственост през 2014 г.


"Нашата цел не е да тормозим клошарите", каза василева за предизвикалата коментари в медиите поправка в закона за отпадъците, с която се предвиждат високи финансови санкции за хората, ровещи в кофите.  Ще бъдат глобявани не само клошари, а всички, които чупят и нарушават вида на съдовете за събиране на отпадъци.


Зелените идеи трябва да бъдат подети от децата - това е целта на инициативата на министерството за спектакли с екологична насоченост. Очакванията са под формата на игра да се разгърне национална кампания.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK