Мустафа Хаджи: Нямам притеснения от съда за регистрацията

Националната мюсюлманска конференция преизбра Мустафа Хаджи за главен мюфтия

© Надежда Чипева, Капитал

Националната мюсюлманска конференция преизбра Мустафа Хаджи за главен мюфтияНовият стар главен мюфтия Мустафа Хаджи няма притеснения от предстоящото решение на съда за легитимността на конференцията през уикенда, на която той бе преизбран.


"Не знам друга организация в България да прави такава конференция, толкова стриктно да подбира делегати, да има такъв строг контрол в залата", коментира той пред БНР. "Не виждам причина тази конференция да не бъде легитимна. Все пак, ако не бъде регистрирана, ние ще се съберем отново", добави той.


За очаквано решение на Върховния касационен съд по легитимността на предишната конференция, оспорена от Недим Генджев, главният мюфтия коментира, че ако тя бъде обявена за нелегитимна, ще пита мюсюлманите какво да прави. "Ние служим на тях", добави той.
Мустафа Хаджи отхвърли твърденията, че мюсюлманското вероизповедание ще застане официално зад политическия проект на досегашния лидер на ДПС Лютви Местан.


"Такова нещо няма. Това са инсинуациите на Генджев и те не са от вчера", каза мюфтията.


"Винаги сме стояли на еднакво разстояние от всички политически партии", подчерта Мустафа Хаджи и даде пример, че на конференцията са били поканени политици от целия спектър. "С Ахмед Доган сме се виждали преди 2-3 години, на някаква конференция - поздравихме се и толкоз", добави той. Тримата съпредседатели, които ръководят движението в момента, пък видял само на конференцията.


Мюсюлманите не вярват вече толкова много на политиците, даде да се разбере главата на вероизповеданието.


Твърденията, че се готви търговия с апортирани вакъфски имоти, са неверни, каза главният мюфтия. "Няма такъв текст в устава. Вакъфски имот не се продава. Да се заменя може, ако представеният имот е по-добър от този, който изповеданието притежава, и това става с решение на Висшия мюсюлмански съвет", посочи Мустафа Хаджи.


Мюфтийството по думите му е принудено да разчита на Турция за 40 до 50% от издръжката си.


"На държавата почти не разчитаме, тя дава много малко и тези пари отиват директно в някои общини - за ремонт на джамии и т.н.", каза Мустафа Хаджи. Многократно са подавани молби да се отпуснат средства за обучението на духовници - законът позволява да се финансират от държавата частни училища, посочи той.


"Постоянно говорим, че в България мюсюлманските духовници трябва да бъдат докарани вътре в страната. Ако искаме да бъдат обучавани вътре в страната, трябва да има училища и тези училища трябва да бъдат издържани по някакъв начин. Държавата не отпуска средства, въпреки че ние многократно сме подали молби до МОН за делегиран бюджет на тези училища", разясни Мустафа Хаджи.


Междувременно стана известно, че премиерът Бойко Борисов не вижда проблем с командированите в България 23-ма служители на Комитета по религиозни въпроси на Турция (Дианет). Това се разбира от писмен отговор на Борисов до депутат от опозицията, цитиран от БГНЕС.


"Командироването на такива служители на Дианета се практикува в много държави на територията на Европейския съюз, като Германия, Австрия, Холандия, Франция и други", сочи Борисов, цитиран от БГНЕС.


"В периода от 1949 г. до 1989 г. рестриктивният Закон за изповеданията, приет и прилаган за този период, забраняваше на религиозните общности да поддържат връзки с чужбина, дори и когато това е било канонично изискване, както например за Католическата църква", уточнява министър-председателят.


Борисов напомня, че според Закона за вероизповеданията, в сила от 3 януари 2003 г., има възможност чуждестранни свещенослужители да пребивават в страната по покана на централните ръководства на вероизповеданията след становище на дирекция "Вероизповедания" на МС. "Отговорността за дейността на чуждестранните свещенослужители се носи от поканилите ги централни ръководства на религиозните институции, регистрирани от Софийския градски съд. Броят на чуждестранните служители, пребиваващи в страната, по покана на вероизповеданията е няколкостотин в различни религиозни институции, в това число и Българската православна църква", пише Борисов. 


"Сумата, която отпуска Турция за четири учебни заведения в България, е около три милиона лева на година. Това всъщност е много малка сума", каза пред "Нова телевизия" говорителят на Главното мюфтийство Ахмед Ахмедов.


По повод информацията, че 40% от средствата, с които се финансира Главното мюфтийство у нас, идват от Турция, Ахмедов изтъкна, че единствено сектор "Образование" получава 40% от бюджета си от Турция, а изповеданието има още над 10 секторни политики.


"Сектор "Образование" при нас са училищата и Висшият ислямски институт, финансирането на които е скрепено с междудържавен акт от 1999 г. Това са нормални училища - гимназии под контрола на министерството на образованието, в които се изучават общообразователни и религиозни предмети", уточни  говорителят на мюфтийството. По думите му децата, завършили тези средни общообразователни училища, могат да станат имами, ако пожелаят.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3910 Неутрално

  Няма притеснения в смисъл че предварително знае че И този път няма да го регистрират.

  А това че се допуска ЧУЖДИ държави да отпускат пари за вероизповедания и така да прокарват тук политиката си е ВЪЗМУТИТЕЛНО! Не го знаех досега, трябва незабавно да се забрани със закон и всички пребиваващи по тази линия изпъдени. Това си е официално разрешени агентурни мрежи. Като са толкова вярващи да набират пари от последователите си тук, на наша територия.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  Не Мустафа Хаджи, а на български е Хаджи Мустафа! Ако продължаваме да ползваме чуждите наименования, скоро ще останем без език!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8979 Неутрално

  Абе,в България има ли кой да следи за спазването на законите.
  Колко духовни училища имат мюсюлманите тука,повече от българските.Ние можем ли да открием наше духовно училище в Турция или в някоя арабска държава.Никой няма да ни позволи.В България вече има повече джамии,отколкото църкви.

 4. 4 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1090 Любопитно

  Аз имам притеснение, че живея в бъдещ Турски вилает

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2064 Весело

  Мустафа Хаджи бил човек на турските служби,а пък Недим Генджев на българските служби,а говорим за вероизповедание.

 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  [quote#5:"chicago514"]Мустафа Хаджи бил човек на турските служби,а пък Недим Генджев на българските служби,а говорим за вероизповедание.[/quote]
  Генджев е от КГБ даже.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Двете десетилетия предателства, некадърност и продажничество доведоха до разсипана държава. Проекта Румели на Давутоглу за отделяне на Южна България и части от черноморието е в действие.

 8. 8 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Мустафа Хаджи, и ти ли смесваш политиката с религията? Ако, да, достоен ученик си на Ердоган. В България политиката не се смесва с религията. Какво общо имаш ти като религиозен водач с политиците от ДПС-то и Турция? Простирайте се според чергата си за да не приемате пари от чужбина!

 9. 9 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 546 Неутрално

  "Отговорността за дейността на чуждестранните свещенослужители се носи от поканилите ги централни ръководства на религиозните институции, регистрирани от Софийския градски съд." Ало, Борисов ами тези не са регистрирани в СГС, но пак канят и не носят отговорност защото не са официално признати от СГС.

 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2798 Неутрално

  Мдам ... 40-50% издръжка от Турция ...

  Че те какви са им на Турция, че да ги издържа?
  Към тяхната църква? Или поданици?
  Не!
  Явно ги издържат като диаспора ...

  Има една руска поговорка:
  "Който плаща музиката - той танцува булката!"
  А пък Бисмарк, след Френско-Пруската война, е казал:
  "Тази война я спечелиха учителите!"

  И "печеленето" вече се вижда ...
  Сред мюслемизираните цигани отдавна се насажда "разбирането, че мюсюлманин=турчин. И хваща дикиш, защото на всичкото отгоре е по-престижно да си турчин, отколкото циганин.
  Още по-зле ... напоследък се забелязва, че масово и вече като някакъв комън сенс мюсюлмански и депесарски водачи си говорят за "мюсюлмански етнос" в България. И минава! Най-безкритично! Политици, журналисти - в публичните медии си го пропускат покрай ушите, не го забелязват, не контрират поне с "уточняващ въпрос"!
  И ей ви го следващото стъпало - ама нямало нищо страшно, к'во пък толкоз, "само" едни 40-50% били на издръжка на Турция!
  В същото време от "българското" училище падат Ботев, Вазов, Паисий ...

 11. 11 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Незаконна мюсюлманска конференция, речи на турски език - има ли някой, дето да не му е ясно нещо?

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK