Командированите у нас свещеници на турския Дианет са 23, Борисов не вижда проблем с тях

Снимката е от редовната Национална мюсюлманска конференция, която преизбра главния мюфтия Мустафа Хаджи на 24 януари.

© Юлия Лазарова

Снимката е от редовната Национална мюсюлманска конференция, която преизбра главния мюфтия Мустафа Хаджи на 24 януари.Командированите в България свещенослужители на Комитета по религиозните въпроси на Турция (Дианет) за периода 2014-2015 г. са били 23. Работещите в Дианета са турски държавни служители и получават своите възнаграждения от Турция. Това се посочва в писмен отговор на премиера Бойко Борисов на въпрос на депутата от БСП Димитър Дъбов.


Борисов уточнява, че командироването на такива служители на Дианета се практикува в много страни на територията на Европейския съюз като Германия, Австрия, Холандия, Франция и други.


Във въпроса си Димитър Дъбов посочва, че Ибрахим Йълмаз е регионален служител на Дирекцията по религиозните въпроси на  Турция, назначен за имам в Томбул джамия. Чрез назначаването на турския гражданин на работа в районното мюфтийство се въвежда методиката на религиозна дейност, практикувана в Турция. Той контролира и финансовите средства, отпуснати от Турция за строителство на бази и модернизация на духовното училище, където се обучават по модел от Турция, коментира още Дъбов.
От мюфтийството коментираха пред "Дневник", че в момента има 16 командировани свещеници от Турция - 12 имами, трима са учители по "Коран" в средните духовни училища в Шумен, Момчилград и Русе, а един преподава във Висшия мюсюлмански съвет, тъй като имат проблем с кадрите. Това е по спогодба от 1999 г. между двете дирекции на вероизповеданията, в която ясно се казва, че Турската страна може да праща преподаватели.


На вчерашната национална конференция на мюсюлманското изповедание преизбраният главен мюфтия Мустафа Хаджи благодари специално на "Дианета за оказаната морална и материална помощ в сферата на образованието". От партията на Касим Дал пък настояват да се осигури нормално висше духовно образование за мюсюлманите подобно на Богословския факултет в Софийския университет, за да не се налага българските мюсюлмани да ходят да се обучават в Турция, Саудитска Арабия и Йемен.


Премиерът напомня, че според конституцията "вероизповеданията са свободни, религиозните институции са отделени от държавата, религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели".


В периода от 1949 г. до 1989 г. рестриктивният закон за изповеданията, приет и прилаган за този период, забраняваше на религиозните общности да поддържат връзки с чужбина, дори и когато това е било канонично изискване, както например за католическата църква, се посочва в отговора на Борисов.


Той уточнява, че с новия Закон за вероизповеданията, в сила от 3 януари 2003 г., това ограничение е премахнато и се дава възможност чуждестранни свещенослужители да пребивават в страната по покана на централните ръководства на вероизповеданията след становище на дирекция "Вероизповедания" на Министерския съвет. Отговорността за дейността на чуждестранните свещенослужители се носи от поканилите ги централни ръководства на религиозните институции, регистрирани от Софийския градски съд, допълва премиерът.


Според информацията на правителството броят на чуждестранните служители, пребиваващи в страната по покана на вероизповеданията, е няколкостотин в различни религиозни институции - католическата църква, юдейското вероизповедание, Арменската апостолическа православна църква, мюсюлманското изповедание, евангелските църкви, Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни, Свидетелите на Йехова и други, в това число и Българската православна църква.


Борисов обаче не отговаря на последния въпрос на Дъбов "налице ли са рискове и заплахи за сигурността на България, произтичащи от дейността на служителите на тази дирекция".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK